Hernekeitto savukyljellä

Keskiajan talonpoikaisyhteiskunnassa piti santsata ennen perjantain paastoa. Siksi torstaisin syötiin tuhdeinta mitä saatavilla oli, nimittäin herneitä ja sianlihaa! Jos haluat kasvishernekeiton, korvaa vesi kasvisliemellä ja jätä liha pois. Jos taas käytät keltaisia herneitä, saat keltaista hernekeittoa.

4 annosta

  • 4 dl kuivattuja keltaisia tai vihreitä herneitä
  • 2 litraa vettä
  • 1 kg savukylkeä
  • 1 iso sipuli
  • 3 neilikkaa
  • meiramia tai timjamia
  • suolaa ja pippuria
  • sinappia

Valmistusohje

1. Liota herneitä vedessä yön yli. Kaada herneet ja vesi kattilaan ja anna kiehua voimakkaasti muutaman minuutin. Lisää liha kokonaisena, samoin sipuli, johon olet pistänyt neilikat.

2. Alenna lämpöä ja anna herneiden hautua kannen alla 1-1½ tuntia, kunnes ne ovat pehmenneet ja liha on mureaa. Lisää meiramia tai timjamia tai molempia, kun keittoaikaa on jäljellä puoli tuntia.

3. Nosta sipuli ja liha keitosta. Vatkaa muutaman kerran pallovispilällä, jotta kuoret kerääntyvät vispilään ja ne voidaan nostaa pois keitosta. Lisää tarvittaessa vielä meiramia tai timjamia sekä suolaa ja pippuria. Tarjoile hernekeitto paloitellun lihan ja sinapin kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!