Klassikon paluu: Keittiömestari Ari Ruohon suussa sulava suklaafondant – tätä kannattaa kokeilla!

Suklaafondant hieta ravintola
Suklaafondant on todellinen klassikkojälkiruoka! Kuvassa helsinkiläisen Hieta-ravintolan annos Jallu-jäätelöllä. MTV

Suklaafondant on ravintolajälkiruokien klassikko, jonka valmistaminen onnistuu myös kotikokilta. Nappaa vinkit täydelliseen suklaajälkkäriin!

Ravintola-alalla on jo muutaman vuoden ajan vallannut "juurille palaamisen" trendi. Huippuravintoloissakin etsitään kotoisia makuja ja nostetaan esiin vanhoja klassikoita – joko sellaisenaan tai hieman nykypäivään tuunattuina. 

Mikä Hieta? Suomen parhaimmistoon kuuluva helsinkiläisravintola Nokka laajensi reviiriään Katajanokalta Hietalahteen, kun Hieta siirtyi Nokka-ravintoloiden siipien alle. Keittiöpäällikkö Ari Ruohon ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikan luotsaamina Hieta hyödyntää Nokan laadukasta tuottajaverkostoa ja muodostaa Hietalahden perinteikkäälle kortteliravintolalle entistä tiiviimmän yhteyden kotimaisen alkutuotannon ja laadukasta ruokaa arvostavien asiakkaiden välillä. Nokan tuoman keittiö- ja palvelunäkemyksen avulla Hieta haluaa nousta Helsingin parhaimpien korttelibistrojen joukkoon.

Yhtentä esimerkkinä tästä on helsinkiläisravintola Hieta, jonka ruokalistalta voi bongata herkullisia klassikkoannoksia, kuten paistettua maksaa, wieninleikettä ja jälkiruokapuolelta ranskalaisklassikot suklaafondantin ja crème brûléen. 

– Olen tehnyt ruokaa sen verran pitkään, että osa ruoista rupeaa jo häviämään (listoilta), vaikka ne olivat ihan hyviä ruokia. Välillä ne ”retroruoat” sitten taas nousevat esiin, kuten vaikka meidän listoillamme oleva wieninleike, ravintola Hiedan keittiöpäällikkö Ari Ruoho kertoo. 

Kokeile kotona: Täydellisen mehevä kahvi-suklaafondant

Hieta-ravintolan suklaafondant saa suomalaiseen makuun sopivaa potkua kahvista. 

– Tein tämän suklaafondantin aikoinaan Hesarin Kuukausiliitettä varten. Se oli niin hyvä, että ajattelin sen nyt sopivan hyvin Hietaan. Se on uusi klassikko, Ruoho tiivistää. 

Täydellisen suussa sulavan suklaafondantin salaisuus on kuoren alta paljastuva pehmeän valuva suklaasisus. Tämä suklaafondant löytyy tällä hetkellä Hieta-ravintolan listalta Jallu-jäätelön ja Jallu-siirapin kera tarjoiltuna. Kotioloissa suklaafondantin voi nautiskella tietenkin myös tavallisen vaniljajäätelön kaverina. 

175 g hyvää tummaa suklaata
175 g voita
2,5 dl (135 g) tomusokeria
4 kananmunaa
1,5 dl (90 g ) vehnäjauhoja
1 rkl pikakahvijauhetta (vaihtoehtoisesti voit jauhaa kahvipapuja maustemyllystä)
1 tl leivinjauhetta
50 g voita vuokien voiteluun
pursotinpusseja

Sulata suklaa, mutta älä kuumenna liikaa, ettei suklaa pala. 42 astetta on riittävä lämpötila. Sulata voi ja sekoita suklaaseen. Siivilöi tomusokeri ja lisää suklaan ja voin joukkoon.

Lisää kananmunat ja sekoita. Sekoita jauhot (vehnäjauhot + leivinjauhe + pikakahvijauhe) keskenään ja siivilöi ne, ettei jää kokkareita.

Yhdistä jauhot massaan ja sekoita. Pane massa pursotinpussiin.

Fondant tarjoillaan aina annoksina, joten kypsennä fondantit folio- tai kohokasvuoissa. Voitele vuoat tarkasti joka kohdasta.

Täytä vuoka puoleen väliin. Paista 185-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. 

Kypsennysaika riippuu hieman läpimitasta ja materiaalista. Anna fondantin levätä muutama minuutti, ennen kuin otat sen vuoasta. Fondant jätetään aina sisältä valuvalksi. Tarkan paistoajan saat selville paistamalla yhden testifondantin.

Voit pakastaa fondantmassan ja sulattaa ennen paistamista.

Tarjoile vaniljajäätelön kanssa! 

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.