Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Panna cotta á la Jan

Julkaistu 22.10.2013 08:53
  • Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton

8 hengelle

  • 4 liivatelehteä
  • 1 litra kylmää vettä
  • 9 dl kermaa
  • 110 g sokeria
  • 1 kokonainen tähtianis
  • 1 vaniljatanko

Valmistusohje

Laita liivatelehdet likoamaan veteen 5–10 minuutiksi. Mittaa 6 dl kermaa, sokeri ja tähtianis teräs-, emali- tai kuparikattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa siemenet irti. Laita sekä siemenet että tanko kattilaan. Jos haluat vielä voimakkaamman vaniljanmaun, voit lisätä vaniljan kermaan jo edellisenä iltana.

Kiehauta seos miedolla lämmöllä. Sekoittele samalla niin, että sokeri liukenee täysin. Käännä levy pois päältä heti, kun seos alkaa kiehua. Nosta liivatelehdet vedestä, purista niistä huolellisesti kaikki vesi pois ja lisää liivate kuumaan kermaan. Sekoita, kunnes liivate on liuennut. Siivilöi lämmin kerma isoon kulhoon harvan siivilän läpi niin, että vaniljatanko ja tähtianis jäävät sihtiin, mutta pienet vaniljansiemenet päätyvät kulhoon.

Anna kuuman kermaseoksen seistä viileässä paikassa jäähtymässä noin tunnin ajan. Sen lämpötilan tulee laskea hiukan kädenlämpöistä viileämmäksi, 35–37-asteiseksi. On tärkeää, ettei kerma jähmety.

Panna cotta tarkoittaa "keitettyä kermaa" ja on sukua norjalaisten ternimaitovanukkaalle - kalvedansille - vaikka Italiassa käytetäänkin tavallista kermaa eikä ternimaitoa. Resepti on kirjasta Jan Vardoen: Pizza Paradiso (WSOY 2013)

Vatkaa loput 3 dl kermaa löysäksi vaahdoksi. Kumoa jäähtynyt kerma-seos vaahdon päälle ja sekoita ne varoen tasaiseksi isolla kaapimella. Ole tarkkana, että saat kaikki vaniljansiemenet mukaan. Nyt sinulla pitäisi olla paksuhkoa ”soppaa”, jonka voit annostella pieniin annosmaljoihin, kulhoihin, kuppeihin, viinilaseihin tms. Toimi suhteellisen ripeästi ja sekoita seosta silloin tällöin, muuten viimeinen annos on helposti täynnä vaniljansiemeniä, jotka ovat laskeutuneet pohjalle.

Pyyhi maljoista mahdolliset roiskeet ja anna niiden seistä jääkaapissa pari tuntia niin, että vanukas jähmettyy. Jos annokset seisovat pitkään ennen tarjoilua, voi olla fiksua peittää ne muovikelmulla, jottei niihin muodostu kuorta.

Nyt vain laitat vanukkaat tarjolle haluamiesi tuoreiden marjojen ja mieluusti muutaman tuoreen, pienen mintunverson kera. Itse tykkään tarjota lisukkeena passionhedelmäcoulista (kastiketta). Sen happamuus sopii hienosti yhteen makean kermavanukkaan kanssa.

(Kirjasta Jan Vardoen: Pizza Paradiso, WSOY 2013)

Lisää aiheesta:

Crème brûlée limettisokeroitujen marjojen keraViikunasorbetti mantelikorissaCréme caramelTiramisú á la Jan Crème anglaiseCrème caramel annosvuoissa
PannacottaKananmunatonGluteenitonJälkiruoatMakeat leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Pannacotta
  • 24.05.202419:48
    Huomenta Suomi

    Ruusupannacotta

  • 14.01.201610:20
    Gluteeniton

    Timjamipannacotta

  • 18.02.201300:00
    Jälkiruoat

    Mustaherukkapannacotta

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Vaniljapannacotta mansikoiden ja karhunvatukoiden kera

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Jogurttipannacotta