Juha-Pekka, 32, teki Snickers- ja Mars-patukoita itse: "Jopa parempia kuin aidot"

mars-snickers2
Juha-Pekka Peltonen

Savosta kotoisin oleva Juha-Pekka Peltonen, 32, tylsistyi korona-aikana pelkkään työntekoon kotona, ja päätti aloittaa leivontaharrastuksen.

Juha-Pekka Peltonen on 32-vuotias savolainen leipuriharrastaja, jonka luomuksiin saattaa törmätä esimerkiksi Facebookin leivontaryhmissä tai miehen omalla Instagram-tilillä. Juha-Pekka kertoo MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille aloittaneensa harrastuksensa viime vuonna koronan myötä. Silloin mies loi itselleen "alter egon" eli Instagram-tilin @naapurileipoja.

– Iski himo tehdä jotain muutakin kuin vain töitä kotona. Aluksi tämä oli vähän vitsi, kun naapureiden kanssa kokoonnuttiin eri juhla-aikoihin. Mutta he kehuivat luomuksiani, niin ajattelin, että haluan kokeilla ja tehdä kaikkea erikoista. 

Nyt Juha-Pekka kokeili jo toistamiseen suosikkisuklaapatukoiden valmistamista itse. Leipuriharrastaja jakoi Mars- ja Snickers-patukoistaan kuvan suosittuun Facebookin leivontaryhmään, jossa herkut saavuttivat huikean suosion. Muutkin kotileipurit halusivat saada Juha-Pekan reseptin herkkupatukoihin.

Juha-Pekka ei kuitenkaan halua ottaa täyttä kunniaa reseptin kehittelystä, sillä hän katsoo ohjeisiinsa apua sekä amerikkalaisista että suomalaisista leivontablogeista. Mars- ja Snickers-patukoiden pohjana hän käytti muun muassa Kinuskikissan ohjetta.

– Oma lähtökohtani on, että etsin itselle todella haastavia reseptejä ja kokeilen niitä kotikeittiössä. Kyllä korona on vaikuttanut paljonkin vapaa-ajan tekemiseen, sillä ennen tätä leipomisharrastusta leivoin vain yksittäisiä kertoja. Nyt tulee mietittyä sesonkiajoille aina uusia virityksiä.

Kotitekoiset Mars- ja Snickers-patukat 

Patukoiden reseptin pohjana on käytetty Kinuskikissan suklaanougat-konvehtien ohjetta. Kinuskikissa suosittelee käyttämään valmistuksessa digitaalista paistomittaria.

Reseptissä on mukana Juha-Pekan omia huomioita eri valmistusvaiheisiin liittyen. Älä siis säikähdä ohjeen pituutta! Patukoiden valmistuksessa menee yhteensä tunteja, mutta lopputulos palkitsee.

– Nämä ovat jopa parempia kuin aidot. Ainakin siis omasta mielestäni, ja työkaveritkin ovat tykänneet.

Patukoiden valmistaminen ei ole loppujen lopuksi vaikeaa, Juha-Pekka vakuuttaa.

– Nougat voi olla aluksi hankalaa, kun se on todella tarttuvaa, mutta kyllä se siitä sitten sutjautuu

Suklaanougat:
2 valkuaista
2 ½ dl glukoosisiirappia
3 ½ dl sokeria
1 ¼ dl vettä
130 g maitosuklaata

Toffeekerros:
1 ½ dl kuohukermaa
½ dl glukoosisiirappia
1 dl fariinisokeria
50 g voita
Snickersiä varten noin 100 g paahdettuja (Roasted) pähkinöitä + suolahiutaleita

Kuorrute:
800 g maitosuklaata (Tiedän! Kuulostaa överiltä, mutta melkein kaikki meni!) 

Suklaanougat:

Vuoraa neliskanttinen, reunallinen uunivuoka (n. 20*30 cm) leivinpaperilla (käy myös pienempikin, tällöin nougat kerros hieman paksuntuu). Erottele valkuaiset valmiiksi kulhoon.

Mittaa kattilaan glukoosisiirappi, sokeri ja vesi. Keitä, kunnes seoksen lämpötila on 150 astetta. Sulata seoksen kiehuessa maitosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Aloita valkuaisten vaahdotus noin 140 asteen kohdalla (voit aloittaa tai tehdä vaahdotuksen aikaisemminkin).

(Ole hyvin tarkka kattilassa olevan kristallisoitumisen kanssa, koska mitä korkeammalle lämpötila nousee niin sitä enemmän seos alkaa kristallisoitumaan kattilan sisäpintaan. Tähän on hyvä niksi: kannattaa kostuttaa pullasudilla ja kylmällä vedellä kattilan sisäreunoja. Itse myös dippaan lähellä seoksen pintaa. Tästä voi jäädä ”kristallia” kiinni sutiin mutta kylmässä vedessä huljuttaminen kovettaa sen ja lähtee helposti käsin irti.) Loppuvaiheessa jouduin kiertämään sisäreunoja ympäri kattilaa 😊 )

Valuta sokeriseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon (suosittelen lisäämään suurimman osan mittakupilla, jos et omista yleiskonetta). Lisää tämän jälkeen maitosuklaa. Jatka vaahdottamista, kunnes seos muuttuu paksummaksi ja jäähtyy. (Vatkauksen suoritin ihan käsikoneella, jossa on 4 tehoastetta. Sekä seoksen että suklaan sekoitin valkuaisvaahtoon 2-asetuksella jotta seos ei jämähtäisi liikaa ja olisi valuvaa)

Kaada nougat-vaahto vuokaan heti, kun olet lopettanut vatkaamisen. Seos jähmettyy nopeasti, joten voit siirtyä suoraan kinuskin keittämiseen. (Seos pitäisi olla juoksevaa mutta hyvin ”kinuskimaisen” valuvaa).

Toffeekerros:

Mittaa kattilaan kuohukerma, glukoosisiirappi ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada kinuski suklaanougat’n päälle. Jaoin levyn niin, että ½ on Mars-osuutta ja ½ on Snickers-osuutta. Seuraavaksi ripottelin noin 100 g pähkinöitä Snickers-puolikkaalle ja samaiselle Snickers-puolelle lisäsin myös suolahiutaleita ripotellen jotta ei tule liika suolaista. Paina hieman pähkinöitä kinuskin sisälle.

Nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta kinuski jähmettyy.

Ota esille leikkauslauta tai alusta ja käännä koko levykinuski alaspäin leikkauslaudalle. Nyt alkaa ”filerointi”- osuus eli teet kuten tekisit lohen nahalle, eli vedä leivinpaperia ylöspäin ja poispäin itsestäsi samalla kun veitsellä estät nougatia seuraamasta perästä. Tässä vaiheessa nougat on hyvin, hyvin tarttuvaa ja siksi leivinpaperi otetaan ensimmäisenä pois. Tämän jälkeen ota oman mielen mukaisesti siivuja (itse otin noin 2 sentin levyisiä siivuja) ja pilko ne patukan pituiseksi tai pienemmiksi. (PS. pienempiä on helpompi käsitellä loppuvaiheessa). Tässä vaiheessa joudut todennäköisesti käyttämään kahta veistä, jotta saat palaset irti. Toisella leikkaat ja toisella erotat nougatin leikkausveitsestä irti.

Vuoraa lautanen foliolla/leivinpaperilla. Asettele palaset lautaselle ja laita 2 h ajaksi pakastimeen (jouduin käyttämään 2 todella isoa tarjoilulautasta jotta sain kaikki pysymään erillään)

Kuorrutus (dippausvaihe):

Temperoi 800 g suklaata. Itse tein tämän nopeutetulla tekniikalla ja sen opin kakkumonsterilta. Eli yksinkertaisuudessaan rouhi 1/3 suklaata hyvin hienojakoiseksi ja laita kulhoon. Laita 2/3 suklaata toiseen kulhoon ja sulata mikrossa ensiksi 60 sekuntia-> sekoita-> 30 sekuntia -> sekoita -> ja seuraavat lämmitykset 10 sekunnin välein. Lämmitin suklaata 100 sekuntia, josta lisäsin 2/3 rouhitun suklaan perään ja vaivasin niin kauan, että rouhe alkoi muuttumaan hienompijakoiseksi (kannattaa loppuosaa lämmitetystä suklaasta lämmittää mikrossa välillä). Loput lämmitetystä suklaasta lisäsin ihan oman mielen mukaisesti rouheen sekaan. Jatkoin niin kauan, että tuli silkkistä suklaata ja rouhepaloja ei näkynyt. (ÄLKÄÄ lämmittäkö rouheita mikrossa koska silloin temperointi epäonnistuu)

Ota toinen lautanen pakkasesta pois eli noin 25 kpl. Tiputa jokainen palanen yksitellen suklaaseen ja täytä kauttaaltaan (nougat on sulamisen jälkeen silti tarttuvaa, siksi kaikkialta). Nosta palaset suklaalammikosta joko yhdellä tai kahdella haarukalla pois ja valuta ylimääräinen suklaa pois.

Sen jälkeen asettele suklaapalanen samalle lautaselle/astialle jähmettymään (suklaa jähmettyy noin parissa minuutissa). Odota aivan pieni hetki ja tee pintaan erilaisia kuvioita haarukalla, veitsellä (mielikuvitus rajana) Kun olet saanut kaikki palaset dipattua ja aseteltua kuivumaan lautaselle, niin laita ne vielä asettumaan jääkaappiin 30–60 min ajaksi.

Kokeile myös Dumle-tikkareiden tekemistä itse:

Valmista itse Dumle-tikkarit: Naurettavan helppo ohje! 1:29

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.