Persialaisia pikkelssejä

Ilman pikkelssiä ei synny persialaista ateriaa. Aikoinaan viinietikkaan säilöttiin lähes kaikkea, raaoista saksanpähkinöistä meloninkuoriin. Pikkelssiä valmistetaan niin hedelmistä, marjoista, pähkinöistä kuin hedelmistäkin.

Ainekset

  • 1 annokseen jokaista pikkelssiä

Munakoisopikkelssi

  • 2 munakoisoa
  • 1 l omenasiideriviinietikkaa
  • 2 rkl suolaa
  • tuoreita valkosipulinkynsiä

Valkosipulipikkelssi

  • 1 kg valkosipulia
  • 1 l valkoviinietikkaa
  • 2 rkl suolaa

Viinirypälepikkelssi

  • viinirypäleitä
  • 1 l omenasiideriviinietikkaa
  • 1 rkl suolaa

Valmistusohje

1. Munakoisopikkelssi (valmista 2 viikon kuluttua): Huuhdo munakoisot, leikkaa pois kannat ja kuutioi 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Älä poista kuorta. Laita kuutiot isoon kattilaan. Kaada päälle viinietikka, lisää suola ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä 3 minuuttia. Anna munakoison jäähtyä liemessä. Säilö kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä.

2. Valkosipulipikkelssi (valmista 3 kuukauden kuluttua): Jaa valkosipulit kynsiksi ja laita kynnet pieniin lasipurkkeihin. Kaada purkkeihin suolaa ja viinietikkaa niin että valkosipulit peittyvät. Laita päälle tiiviit kannet ja säilytä pimeässä ja viileässä. Pikkelssi on valmista 3 kuukauden kuluttua. Mitä pidemmän aikaa pikkelssiä säilötään, sitä miedommaksi maku muuttuu.

3. Viinirypälepikkelssi (valmista 6 viikon kuluttua): Huuhdo viinirypäleet ja valuta. Kuumenna viinietikka ja suola kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Laita viinirypäleet isoon lasipurkkiin. Anna liemen jäähtyä ja kaada se viinirypäleiden päälle. Säilytä viileässä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!