Maustesilakat valmistetaan useimmiten kokonaisista silakoista, joissa on selkäruoto tallella. Silakat on helppo valmistaa, mutta maustuminen vie 4-5 päivää. Valmiit silakat säilyvät pari viikkoa jääkaapissa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
6-8 hengelle
- 1 kg silakoita
Liemi
- 3 dl vettä
- 1 dl etikkaa
- 2 rkl suolaa
Mausteseos
- 4 rkl suolaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 rkl rouhittua valkopippuria
- 1 rkl rouhittua maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
- ½ rkl jauhettua inkivääriä
- ½ rkl jauhettua neilikkaa
Koristeluun
- ½ keltasipuli
- muutama tillinoksa
Valmistusohje
1. Päivä 1: Perkaa ja huuhdo silakat, jätä selkäruoto paikalleen. Sekoita vesi, etikka ja suola suuressa vuoassa. Laita silakat vuokaan ja laita päälle painoksi esimerkiksi lautanen, jotta silakat pysyvät liemessä. Anna maustua kylmässä ainakin 12 tuntia.
2. Päivä 2: Valuta silakat lävikössä. Rouhi pippurit karkeasti, murusta laakerinlehdet. Sekoita sokeri, suola, valkopippuri, maustepippuri, laakerinlehdet, inkivääri ja neilikka. Lado silakoita ja mausteita kerroksittain lasipurkkiin. Laita päälle paino, joka pitää silakat siinä muodostuvassa liemessä. Laita purkki jääkaappiin 4-5 vuorokaudeksi.
3. Päivä 4-5: Kuori ja viipaloi sipuli ohuesti. Poimi tillinoksista huiskat. Asettele silakoita ja hieman lientä vadille, koristele sipulilla ja tillillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!