Loheneviä punaviinietikassa

Saaristossa kalasta otetaan kaikki talteen, ja siellä tiedetään, että lohen evien ja ruotojen ympärillä on makein liha. Tarjoile lohenevät alkupalana tai lisäkkeenä. Ne sopivat hyvin myös kesäiseen noutopöytään.

4 hengelle

  • lohen pää, selkäruoto, evät
  • 1/2 keltasipuli
  • 1 pieni porkkana
  • 1 sitruunanlohko
  • 2 liivatelehteä

Liemi

  • 1 l vettä
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 3 rkl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 10 valkopippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 6-8 tillinoksaa

Tarjoiluun esimerkiksi

  • sitruunaa, tilliä, etikassa hölskytettyjä tuorekurkkuviipaleita, keitettyjä perunoita ja porkkanoita sekä tillimajoneesia

Valmistusohje

1. Huuhtele lohen ruodot, pää ja evät. Paloittele selkäruoto muutamaan osaan, halkaise pää, poista kidukset. Kuori ja viipaloi sipuli sekä porkkana.

2. Liemi: Sekoita vesi, viinietikka, suola, sokeri ja pippurit. Kiehauta ja lisää laakerinlehti sekä tillinvarret. Keitä 10 minuuttia ja jäähdytä.

3. Laita liivatelehdet likoamaan veteen. Pane evät ja muut kala-ainekset pienehköön kattilaan. Siivilöi liemi niiden päälle. Nosta lämpöä hitaasti kiehumapisteeseen ja kuori vaahto tarkoin pinnalta. Ota kattila tulelta heti, kun liemi alkaa pulpahdella ja lisää liotetut liivatelehdet kattilaan. Anna aineksien jäähtyä liemessä.

4. Nosta jäähtyneet lohenevät ja muut osat varovasti reikäkauhalla liemestä ja valuta hetken aikaa ennen tarjoiluvadille asettamista. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä. Tarjoile naposteluherkun ohessa vastakeitettyjä perunoita ja porkkanoita, tillimajoneesia ja hölskytyskurkkuja.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!