Hummus on hyvää paitsi aamiaisvoileivän päällä, myös ruokien lisäkkeenä, kastikkeena, dippinä. Pane kikherneet likoon edellisenä päivänä ja keitä iso annos, jolle annat erilaisia mausteutuksia. 500 gramman pussista kuivattuja kikherneitä tulee 18 dl keitettyinä. Hummus säilyy 4 päivää jääkaapissa, mutta sitä voi mainiosti myös pakastaa.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon, Kasvisruoka
Neljälle
- 6 dl keitettyjä kikherneitä
- ½ dl tahinia (seesamitahnaa)
- 3 rkl sitruunamehua
- 1 tl suolaa
- 1 tl juustokuminaa jauhettuna
Mausteutus 1
- 1 ruukku basilikaa
- ½ purjoa (vihreä osa)
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
Mausteutus 2
- 10 marinoitua aurinkokuivattua tomaattia
- 1 rkl tomaattimarinadia
- 1 rkl paprikajauhetta
- 2 maustemittaa chilijauhetta
- 1 valkosipulinkynsi
Valmistusohje
1. Pane kikherneet likoon veteen, jota on kaksi kertaa herneiden määrä. Kuumenna herneet liemineen kiehuvaksi isossa kattilassa. Kaada vesi pois ja kaada uutta vettä päälle. Kuumenna jälleen kiehuvaksi ja anna poreilla hiljaa kannen alla 40-50 minuuttia, kunnes kikherneet ovat pehmeitä. Säästä hieman keitinvettä, kun kaadat veden pois hernekeitoksesta.
2. Näin teet klassisen hummuksen: Soseuta kikherneet, tahini, puristettu sitruunamehu, suola ja juustokumina pehmeäksi muusiksi. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä, jos haluat pehmeämpää tahnaa.
3. Mausteutus 1: Irrota basilikan lehdet varsista ja suikaloi purjo hienoksi. Soseuta kikherneiden kanssa. Sekoita joukkoon rosmariini, oliiviöljy ja puristettu valkosipulinkynsi.
4. Mausteutus 2: Soseuta marinoituja tomaatteja, hieman niiden marinadia, paprikajauhetta ja chiliä yhdessä kikherneiden kanssa. Purista joukkoon valkosipulinkynsi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!