Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Tsaarin mausteinen kaalipiiras

Julkaistu 07.12.2020 20:58

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.

Voitaikinapohja

  • 300 g voikuutio
  • 400 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho (jääkylmä)
  • 1 tl sokeri
  • 1 tl suola
  • ½ tl leivinjauhe
  • 250 g jääkylmä vesi
  • noin 6 dl vehnäjauhoja kaulimiseen
  • 1 kananmuna voiteluun

Kaali-maustekurkkutäyte

  • 300 g valkokaali
  • 1 kpl sipuli
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 70 g kanttarelleja
  • 100 g venäläisiä kokonaisia maustekurkkuja
  • 2 rkl ruokokidesokeri
  • 2 tl suola
  • 1 tl neilikka mauste
  • nokare voita

Mätidippi

  • 120 g smetana
  • 1 kpl punasipuli
  • ½ tl neilikkamauste
  • 50 g kirjolohenmäti

Lisäkeblinit

  • 3 dl piimä
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl tattarijauhoja
  • ½ tl soodaa

Paistamiseen

  • 100 g voita

Valmistusohje

VOITAIKINAPOHJA: Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa sekaisin. Nypi jauhojen joukkoon 100 g kylmää voita, laita loput voit takaisin kylmään odottamaan. Kaavi taikina kelmun päälle ja painele se suorakaiteen muotoiseksi, laita kelmu päälle ja vie pakkaseen noin 10 minuutiksi. Tässä vaiheessa aloita teko pilkkomalla kaali.

kaalitäytteen

Kauli seuraavaksi taikina jauhotetulla pöydällä suuremmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa juustohöylällä voista siivuja ja asettele ne taikinan keskelle niin että molemmille sivuille jää yhtä paksut tyhjät taikina osat. Voi yltää taikinan ylhäältä alas. Taittele ensin toinen reuna voin päälle ja sitten toinen reuna päälle. Käännä taikina 45 astetta, niin että pitkä sivu on sinuun päin. Painele kaulimella keskeltä reunoihin päin ja hetken painelun jälkeen kauli taikina ohuemmaksi levyksi. Muista kaulia aina keskeltä reunoihin päin. Taittele taikina jälleen 3 osaan ja toista edellinen vaihe.

Taittele vielä kerran kolmeen osaan, kääri kelmu ympärille ja vie pakkaseen noin 15 minuutiksi. Jatka täytteen tekoa: Kuullota sipulit ja lisää kaali sekaan. Jatka taikinaa: ota kylmästä ja painele taikinaa hetki kaulimella. Kauli jälleen ohueksi levyksi ja taittele viimeisen kerran kolmeen osaan, laita kelmuun ja vie uudestaan pakkaseen 10-15 min. Jatka täytteen tekemistä. Nosta taikina kylmästä ja leikkaa se veitsellä kahtia, vie toinen pala takaisin pakkaseen. Painele toista palaa kaulimella ja kauli ohueksi levyksi. Aseta 28 cm irtopohja vuoka taikinan päälle ja leikkaa veitsellä taikinasta ympyrä. Nosta leivin paperille ja vie kylmään. Toista toiselle palalle sama. Nosta ensimmäinen pala pellin päälle ja voitele pohjan reunat munalla. Kaada valmis täyte keskelle ja tasoita. Älä levitä täytettä munalla voideltujen kohtien eli reunojen päälle. Nosta kansi päälle ja katso että reunat osuvat päällekkäin. Painele reunat sormilla kiinni.  Käytä apuna veistä ja vetele reunoihin viillot koko piiraan ympäri. Voitele piiras munalla. Tee todella terävällä (esim filerointiveitsi) kuviot piiraan päälle: Vedä veitsellä varovasti risti piiraan päälle. Tee sitten puoli kaaret, joista tulee lehdet. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia.

KAALITÄYTE: Pilko sipuli suikaleiksi ja valkosipuli pieniksi. Pilko kaali suikaleiksi. Kuullota sipulit paistinpannulla voissa. Lisää kaali sekaan ja sekoita. Laske lämpöä hieman ja laita kansi pannun päälle. Sekoittele aina välillä ja anna tekeytyä noin 10 min. Pilko kanttarellit ja maustekurkku. Lisää ruokokidesokeri pannulle ja sekoita. Lisää myös kanttarellit sekaan. Anna tekeytyä kannen alla 5-10 min. Lisää suola ja neilikka, sekoita huolella. Kaada täyte kulhoon ja jätä odottamaan. Lisää maustekurkut sekaan vasta juuri ennen täyttöä.

MÄTIDIPPI: Pilko sipuli kuutioiksi. Yhdistä smetana, mauste ja suurin osa sipulista, jätä noin 1 rkl sivuun, sekoita. Kaada kulhoon niin että keskellä jää pieni monttu. Lusikoi mäti koloon ja koristele reunat jäljelle jääneellä sipulilla. Vie kylmään.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: British chicken pie, Kristan reseptiKoko Suomi leipoo: Englantilainen perunasipulipiirakka, Janin reseptiKoko Suomi leipoo: Kaali-kanapiirasKoko Suomi leipoo: Loppu kesän tuulahdusKoko Suomi leipoo: Kaali-pekonipiiras
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti