Koko Suomi leipoo: Loppu kesän tuulahdus

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_BEAUTYSHOTS_PIHLA_KUVA_ANNA_GREUS

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.

Voitaikina

  • Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 6,75 dl
  • leivinjauhetta 1,5 tl
  • voita 335 g
  • kylmää vettä 2 dl
  • + 1 dl vehnäjauhoja kaulintaan

Täyte

  • kanttarelleja 250 g
  • keräkaalia 500 g
  • sipulia 2 kpl
  • kananmuna 3 kpl
  • hunajaa 2 rkl
  • sitruunamehua 1 rkl
  • vehnäjauhoja 1 rkl
  • suolaa
  • mustapippuria
  • valkopippuria
  • voita 100 g
  • + kananmuna 1 kpl voiteluun

Kylmä kukkakaalimousse

  • voita nokare
  • puolikas sipuli
  • tuoretta kukkakaalia 200 g
  • ruokakermaa (15%) 1 dl
  • kevytmaitoa 0,5 dl
  • liivatelehti 1 kpl
  • sitruunamehua 1 rkl
  • tilliä n. 0,5 dl
  • suolaa
  • mustapippuria
  • vettä 1 rkl

Valmistusohje

VOITAIKINAN VALMISTAMINEN: Nypi 175 g voita, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti vesi joukkoon. Kaulitse taikina noin 1 cm paksuiseksi suorakulmioksi. Leikkaa kylmästä voista juustolastalla ohuita siivuja ja laita ne suorakulmion keskelle. Taita sivut keskelle ja taita tämä vielä kaksinkerroin. Kauli levy jälleen noin 1 cm paksuiseksi suorakulmioksi. Taita levy kolmessa osassa. Laita levy jääkaappiin noin 10 minuutiksi ja toista tämä vielä kaksi tai kolme kertaa.

TÄYTTEEN VALMISTUS: Laita 75 g voita pannulle. Lisää sekaan suikaloitu keräkaali ja yksi pilkottu sipuli. Hauduta kannen alla, kunnes kaali on pehmennyt. Mausta kaaliseos oman maun mukaan ja lisää joukkoon sitruunamehu sekä hunaja. Sekoita. Lisää vehnäjauho. Anna seoksen jäähtyä. Lisää yksi raaka kananmuna. Keitä kaksi kananmunaa ja viipaloi ne. Laita 25 g voita pannulle ja kuullota toinen sipuli. Lisää viipaloidut sienet ja anna ylimääräisen nesteen haihtua pannulta. Mausta tillillä, suolalla ja mustapippurilla. Voit myös lisätä hyppysellisen valkopippuria.

PIIRAKAN KASAAMINEN: Ota noin 1/5 osa taikinasta syrjään. Kaulitse isompi osa taikinasta suorakulmion muotoiseksi. Laita keskelle kaalitäyte, sen päälle sienet ja päällimmäiseksi viipaloidut, keitetyt kananmunat. Nosta taikinan reunat keskelle ja piirakka pellille saumapuoli peltiä vasten. Painele reunat tiukasti kiinni ja käännä ne piirakan alle. Tee jäljelle jääneestä taikinasta marsipaanimuotilla kukkia sekä raitoja ja asettele ne piirakan päälle. Viillä terävällä veitselle pintaan ristikko. Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla pintaa muutaman kerran. Paista uunissa 190 asteessa noin 40 minuuttia. Nosta tarjoiluastialle.

KYLMÄ KUKKAKAALIMOUSSE: Kuullota sipuli voi nokareessa ja lisää pilkottu kukkakaali. Lisää joukkoon maito ja ruokakerma. Anna kiehua ja hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Soseuta pehmenneet kukkakaalit sauvasekoittimella. Mausta hienonnetulla tillillä, sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Purista liivatelehti kuivaksi ja liuota se 1 rkl kuumaan veteen. Lisää ohuena nauhana kuumaan kukkakaalimousseen. Laita laakeaan astiaan jäähtymään kylmään. Laita mousse annoskuppiin.


Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.