Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Kaali-pekonipiiras

Julkaistu 07.12.2020 21:04

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.

Rahkavoitaikina

  • 250 g voita
  • 4 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja (+ kaulitaan 2 dl)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g maustamatonta maitorahkaa

Kaalitäyte

  • 150 g tuoreita herkkusieniä
  • 170 g pekonia
  • 1 kg keräkaalia
  • 100 g sipulia
  • 100 g voita
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 dl siirappia
  • ½ tl mustapippuria
  • ¼ tl meiramia
  • 3 tl suolaa

Voiteluun

  • 1 kananmuna
  • 2 rkl vettä

Kastike

  • 25 g suolakurkkua
  • 25 g punajuurta
  • 125 g smetanaa
  • ½ sitruuna
  • ½ tl sitruunapippuria
  • 1 tl sokeria

Valmistusohje

TAIKINAN VALMISTUS: Mittaa kulhoon maitorahka ja kuivat aineet, sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää pehmeä paloiteltu voi nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa voita kokonaan taikinan sekaan vaan jätä voi hieman rakeiseksi. Muotoile tasaisesta massasta suorakaiteen muotoinen ja vuoraa taikina kelmulla ja siirrä jääkaappiin viilentymään.

TÄYTTEEN VALMISTUS: Pilko kaalista ja sienestä pientä tasaista kuutiota ja hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Laita kaali ja laakerinlehdet kasariin. Kuullota kaalista ylimääräinen neste pois, se on valmista, kun määrä on noin puolittunut. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi. Samalla voit kuullottaa sipulit paistinpannulla noin 50 g voin kanssa, jonka jälkeen lisää sienet sipulien sekaan. Kuullota sieniä ja sipulia niin kauan, että pintaan tulee vähän väriä Sekoita kaali, sienet ja sipuli sekaisin kasarissa ja lisää sinne suola, pippuri, meirami ja siirappi. Sekoita ainekset hyvin. Jäähdytä täyte

PIIRAKAN VALMISTUS: Ota jääkaapista jääkaappikylmä taikina ja poista kelmu. Aseta taikina jauhotetulle alustalle pitkittäin ja kauli taikinasta noin 20cm x 30cm kokoinen levy. On hyvä pitää taikina muodossa, joka helpottaa sen kaulimista. Taita levyn pitkiltä sivuilta 1/3 keskelle taikinan päälle, ja tee sama toiseen päähän taikinaa niin, että taikina on kolmessa kerroksessa. Poista ylimääräinen jauho, että taikina tarttuu toisiinsa. Käännä taikina vaakasuoraan ja kauli taikinasta taas 20cm x 30cm levy. Tee tämä yhteensä taitosten kanssa 3 kertaa. Näin saat taikinasta lehtevän. (Käytä taikinaa tarpeen mukaan jääkaapissa viilentymässä, jos taikina on liian pehmeää). Nosta taikina kolmeen osaan taiteltuna jääkaappiin ja anna hetki jäähtyä. Vatkaa tässä vaiheessa voiteluun tarvitsemat munat sekaisin haarukalla ja ota vettä lähelle. Nosta viilentynyt taikina jauhotetulle alustalle ja kauli siitä suorakaiteen muotoinen levy, joka on n. 1,5cm paksuinen. Taikinan ollessa kaulittuna, ota n. 24 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä muotti ja leikkaa taikinasta kaksi muotin kokoista levyä. Nosta toinen levyistä leivinpaperilla suojatun uunipellin päälle. Ota täyte esille ja laita täytettä pohjan päälle jättäen ulkoreunoihin noin 2 cm täytteetön osa. Täytteen ollessa ohjan päällä, sivele vettä ulkoreunoihin, että taikinat tarttuvat toisiinsa. Nosta toinen levyistä kohtisuoraa täytteen ja pohjan päälle. Painele reunat kunnolla kiinni, ettei täyte pääse paistaessa ulos. Voitele taikina kananmunalla ja anna kuivaa hetken, jonka jälkeen voitele vielä toinen kerta. Kun piirakka on voideltu, viillä piirakan päälle taikinaan symmetrinen kukkakuvio. Painele reunat kiinni tasaisesti harppu kuvioksi.

Pistele vielä haarukalla reikiä pintaan, että kosteus pääsee pois. Paista piirakka 225 astetta n. 30 min keskitasolla. Valmista kastike tässä vaiheessa.  Raasta punajuuri ja suolakurkku raastimella. Lisää smetana raasteiden joukkoon ja lisää, mausteet ja sitruunamehu. Nosta kylmään maustumaan. Piirakka on valmis, kun se on kauniin kullanruskea.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Brittiläinen sipulipiirakka, Shawan reseptiKoko Suomi leipoo: British chicken pie, Kristan reseptiKoko Suomi leipoo: Pitsinen Homity pie, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Norppa aurinkoisilla aalloilla, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Tsaarin mausteinen kaalipiiras
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti