Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps11_beautyshots2_sarah_019
Julkaistu 10.06.2025 13:58

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalijaksossa taidonnäytteessä leivotaan kolmen tuotteen lajitelma kesäisiin juhliin.

Sitruunainen mansikka-seljankukkakakku

  • 430 g vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 260 g huoneenlämpöistä voita
  • 390 g sokeria
  • 6 kananmunaa
  • 4 sitruunan kuorta
  • 4 rkl sitruunan mehua
  • 300 g vispikermaa
  • 3,5 rkl unikonsiemeniä
  • 20 g mantelijauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 120 g pistaasipähkinää

Kostutus

  • 2 dl seljankukkamehutiivistettä
  • 1 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 sitruunan mehua

Seljankukkatäyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • 250 g mascarponea
  • 150 g creme fraichea
  • 1 rkl sitruunan kuorta
  • 1 dl tomusokeria
  • 1,5 dl seljankukka mehutiivistettä
  • 3 tl kerman stabilointiainetta

Mansikkamelba

  • 250 g kohmeisia, kotimaisia mansikoita
  • 0,5 rkl tomusokeria
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 250 g tuoretta mansikkaa

Voikreemi

  • 500 g voita
  • 900 g tomusokeria
  • 2 dl vispikerma
  • 1,5 tl vaniljapastaa

Koristeet

  • 2 arkkia vohvelipaperia (puun lehdet=
  • 250 g valkoista sokerimassaa (puun runko)
  • (valmistettu etukäteen)
  • tomusokeri 350 g
  • valkuainen 1 kpl
  • glukoosisiirappi 1 rkl
  • mansikka
  • pensasmustikka
  • kreemipursotukset
  • pastavärit; vihreä, musta, violetti, keltainen,

Cookiet

  • 250 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 240 g valkosuklaahippuja
  • 120 g kuivattuja karpaloita

Red velvet cupcakes

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl maitoa
  • 4 tl hunaja-omenaviinietikka
  • 3 dl rypsiöljyä
  • punaista elintarvikeväriä

Vadelmamelbatäyte

  • 200 g suomalaista pakastevadelmaa
  • 4 rkl tomusokeria
  • 3 rkl sitruunamehua

Vaniljakermapursotukset

  • 4 dl vispikermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeri

Hyydytetty savuporokakku

    Pohja

    • 4 dl korppujauhoja
    • 1 dl paahdettuja mantelilastuja
    • 50 g voisulaa
    • 1,25 dl tuorejuustoa
    • 2 tl suolaa
    • 0,5 tl mustapippuria
    • 2 rkl tuoretta timjamia
    • 2 tl puolukkajauhetta

    Puolukka hilloke

    • 250 g puolukkaa
    • 1,5 dl sokeria
    • Vettä keittämiseen n.0,5dl

    Savuporotäyte

    • ½ kpl punasipuli
    • 0,5 dl tuoretta timjamia
    • Nippu ruohosipulia
    • 400 g tuorejuustoa
    • 200 g creme fraiche
    • 1 kpl punainen paprika
    • 1 kpl keltainen paprika
    • 3-5 rkl sitruunan mehu
    • 400 g savuporoleikettä
    • 2 dl kuohukermaa
    • 1-2 tl chilijauhetta
    • 1 tl suolaa
    • 1tl mustapippuria
    • 9 kpl naudan liivatetta

    Koristeeksi

    • puolukkaa
    • pensasmustikkaa
    • mansikkaa
    • herneenversoja
    • savuporoleikkeleitä

    Valmistusohje

    SITRUUNAINEN MANSIKKA-SELJANKUKKAKAKKU: Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Paahda pistaasipähkinät uunissa 5 – 10 minuuttia. Blendaa pistaasit pieneksi muruksi. Laske uunin lämpötila 175 aseeseen.  Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi yleiskoneessa. Sekoita jauhoihin unikonsiemenet, nostatusaineet, kardemumma ja manteli. Lisää joukkoon munat yksitellen. Sitten lisää joukkoon vuoroin kuivat aineet ja kerma. Lopuksi sekoita joukkoon sitruunan kuori ja mehu. Vuoraa korkea pelti leivinpaperilla ja paista uunin keskitasolla/alatasolla 18 - 30min.

    KOSTUTUS: Kiehuta kaikki ainekset. 

    SELJANKUKKATÄYTE: Vatkaa kerma, kerman stabilointiaie ja tomusokeri kestäväksi vaahdoksi. Vatkaa muut aineet toisessa kulhossa sekaisin ja kääntele vatkattu kerma joukkoon. Kaada joukkoon seljankukkatiiviste, sekä sitruunamehu ja kuori. Vatkaa huolellisesti. 

    MANSIKKAMELBA: Kaada kohmeisten mansikoiden päälle tomusokeri ja sitruunamehu, soseuta ja vie kylmään.  Leikkaa mansikat pyöreiksi siivuiksi

    VOIKREEMI: Vatkaa voi valkoiseksi, lisää joukkoon tomusokerit 250 g kerrallaan ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää kerma pikkuhiljaa ja lisää lopuksi vaniljapasta. Valkaise kreemi violetilla värillä. 

    KORISTEET: KAKUN KOKOAMINEN: Kokoa kakku reunakalvoa apuna käyttäen. Kostuta kakku seljankukkamehulla. Pursota kreemistä renkaat kakun ulkoreunalle.  Täytä kakku ensin seljankukkatäytteellä, vie täytettä reunoja kohti, niin että voit kaataa mansikkamelban moussen päälle. Peitä kerros kakkupohjalla, kostuta ja tee voikreemistä rengas kakun ulkoreunaan. Levitä ohut kerros seljankukkamoussea ja sen päälle paahdettu pistaasipähkinä.

    Pähkinöiden päälle lisää paksumpi kerros moussea ja asettele tämän päälle pyöreäksi leikatut mansikat, lisää kansi, peitä kelmulla ja vie kylmään. 

    KAKUN KORISTELU: Koristele kakku kesäisesti sokerimassakukilla, kreemipursotuksin, tuoreilla mansikoilla sekä valmista sokerimassasta koivu kakun kylkeen. Valmista vohvelipaperista puun lehdistö.

    PUUN LEHDISTÖ: Hienonna arkki kerrallaan blenderissä vohvelipaperia. Sekoita veteen 100ml per arkki. Värjää vihreän eri sävyillä. Paista pinnoitetulla pannulla. 

    COOKIECAKES:  Vatkaa sokerit ja huoneenlämpöinen voi tasaiseksi. Lisää joukkoon muna ja vatkaa. Lisää jauhojen joukkoon ruokasooda ja suola, sekoita voi-sokeriseokseen. Vie hetkeksi kylmään ja valmista cupcakestaikina.

    RED VELVET CUPCAKES: Sekoita kuivat aineet keskenään ja märät aineet keskenään. Värjää seos kirkkaan punaiseksi. Sekoita leivinjauhe ja etikka erillisessä mukissa, kaada seos märkien aineiden joukkoon ja yhdistä kuvien aineiden kanssa. sekoita huolellisesti. 

    KUPPIKAKKUJEN PAISTO: Laita cookietaikinaa muffinivuoan pohjalle, lisää päälle cupcaketaikinaa ja päällimmäiseksi vielä cookietaikinaa.

    Paista muffinipellillä uunin keskitasolla 180 asteisessa uunissa noin 13 minuuttia. 

    VADELMAMELBATÄYTE: Kaada tomusokeri ja sitruunamehu kohmeisten vadelmien päälle, soseuta ihan hienoksi sauvasekoittimella.

    VANILIJAKERMAPURSOTUKSET: Vatkaa kerma, sokerit ja vaniljakreemi, lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. 

    KUPPIKAKKUJEN TÄYTTÄMINEN JA KORISTELU:  Kun cupcaket ovat jäähtyneet, tee keskelle kolo, johon lisää vadelmamelba pursotinpussilla.  Kuorruta vaniljakermalla. 

    HYYDYTETTY SAVUPOROKAKKU: POHJA: Asettele 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, käytä reunakalvoa. Sprayaa kalvo öljyllä.  Valmista pohja sekoittamalla kaikki aineet keskenään, painele pohja niin, että reunat tulevat korkealle ja pohjalle jää tilaa puolukkahillolle ja vie jääkaappiin. 

    PUOLUKKA HILLOKE: Keitä puolukkaa sokerin ja veden kanssa. Kun hillo alkaa paksuuntua, vie kylmään odottamaan. 

    SAVUPOROTÄYTE: Hienonna sipuli hyvin pieneksi, leikkaa paprikat pieneksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi, yhdistä toisessa astiassa tuorejuusto ja creme fraiche, vatkaa tasaiseksi ja yhdistä kermavaahdon kanssa. Pilko puoli punttia ruohosipulia, sekä timjamia. Pilko savuporoleikkeet hyvin pieniksi ja jätä muutamia leikkeleitä (100 g) koristeluun.  Lisää kerman ja tuorejuuston joukkoon paprikat, sipulit sekä timjami ja savuporot.

    Mausta massa mustapippurilla, chilillä ja suolalla oman maun mukaan. Sekoita joukkoon lopuksi sitruunanmehu. Lämmitä n.0,5dl vettä kiehuvaksi ja sulata liivatteet veteen. Anna jäähtyä hetken ja vatkaa huolellisesti täytteen joukkoon. 

    KAKUN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Kaada jäähtyneelle pohjalle puolukkahilloketta ja sitten täyte ja vie jääkaappiin. Kaada tämän jälkeen täyte puolukkahillokkeen päällä. Anna jähmettyä. 

    KORISTEEKSI: Nosta kakku leivinpaperin avulla tarjoilualustalle.  Koristele porokakku puolukoilla, savuporoleikkeleillä, sekä timjamilla, mustikalla, mansikalla ja herneenversoilla

    Tuoreimmat aiheesta

    Koko Suomi leipoo