Koko Suomi leipoo: Marin sienigalettet

KSL: Raaka-aineena sieni MARI
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden kahdeksannen jakson taitotehtävässä Mari leipoi sienigaletteja balsamicosiirapilla. Reseptistä tulee noin 12 piirasta.

Pohja

  • 3dl Vehnäjauhoa
  • 1½dl Ruisjauhoa
  • 1tl Suolaa
  • 150g Normaalisuolaista voita kuutioina
  • 1½dl Kylmää vettä

Täyte

  • 1l (n.500g) Tuoreita kanttarelleja puhdistettuina
  • 120g (1iso) Punasipulia marinoituna
  • ½dl Pinjan siememiä
  • kourallinen Tuoretta timjamia hakkeena
  • ropsaus Mustapippuria
  • ropsaus Suolaa
  • 1dl Mustaleimaista emmental raastetta
  • ruisjauhoa leivontaan
  • 20g voita kuorien voiteluun

Sipulin marinadi

  • 1rkl Punaviinietikkaa
  • 1rkl Sitruunamehua
  • 1tl Sokeria
  • ropsaus Suolaa
  • ropsaus Pippuria

Balsamicosiirappi

  • ½dl Tummaa balsamicoa
  • 1dl Sokeria

Päälle koristeeksi

  • Tuoreita Timjamin varsia
  • öljyssä paahdettuja, kevyesti suolattuja valkosipulilastuja

Valmistusohje

Sekoita taikinan jauhot ja suola keskenään. Nypi ripeästi joukkoon kuutioitu voi. Sekoita kylmä vesi taikinaan nopeasti vaivaamatta liikaa ja kääri taikina tuorekelmuun. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa/jäähdyttimessa täytteen teon ajan. Laita uuni lämpenemään kiertoilmalle 200 asteeseen.

Pilko punasipulit ohuiksi renkaiksi ja laita ne kannelliseen purkkiin muiden marinadiin tulevien aineiden kanssa ja ravista sipulit liemen kanssa sekaisin. Anna sipuleiden tekeytyä jääkaapissa.

Pilko kanttarellit isohkoiksi paloiksi. Paahda pinjansiemenet ensin paljaalla pannulla ja ota ne sivuun sen jälkeen. Kuumenna kanttarelleja paistinpannulla, kunnes sienistä irtoava neste on lähes haihtunut. Lisää pannulle hakattu timjami ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Anna täytteen jäähtyä.

Ota pohjataikina jääkaapista ja jaa se tasaisesti 12 osaa. Peitä tuorekelmulla muut paitsi tehtävä piirakka, ettei taikina kuivu.

Kauli jauhotetulla pöydällä pulikalla pyöreitä pohjia n. 14cm halkaisijaltaan ja 2mm paksuudeltaan. Laita kaulitut pohjat tuorekelmun alle odottamaan täyttämistä.

Kun pohjat on kaulittu, jaa täyte tasaisesti 12 piirakan päälle niin, että reunoille jää noi 2cm tyhjää, laita päälle marinoidut punasipulit ja juustoraaste. Käännä reunat galetteihin ja laita piirakat kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piirakoita 200 asteessa kiertoilmalla noin 30-35min tai kunnes piirakoiden pohja on rapea.

Tee balsamicosiirappi. Laita ainekset kattilaan ja keitä kunnes siirappi sakenee hieman ( Siirappi sakenee viiletessään lisää).

Paahda valkosipulista leikatut ohuet lastut öljyssä ja mausta ne kevyesti suolalla.

Voitele voisulalla piirakoiden kuoret heti uunista tultua. Koristele piirakat timjaminvarsilla ja ohuilla balsamicosiirappiraidoilla, sekä öljyssä paahdetuilla, kevyesti suolatuilla valkosipulin lastuilla.

Tarjoile lämpiminä.  

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.