Mainos
Mainos

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden yhdeksännen jakson taitotehtävässä Mari leipoi ruisnyyttejä sekä perunalepuskoja.

Kalastajan ruisnyytit (12kpl) pohja

  • 1dl Kylmää vettä
  • ½tl Suolaa
  • 1.5dl Ruisjauhoja
  • 1dl Vehnäjauhoja
  • 15g Voita normaalisuolaista
  • 30g Voita voiteluun
  • Ruisjauhoa leivontaan

Täyte

  • 120g Kylmäsavulohi viipaleita
  • 2 Keitettyä kananmunaa
  • 50g Sipulin varsia
  • 1tl Hunajaa
  • 1rkl Sitruunamehua
  • ripaus Suolaa
  • ripaus Pippuria

Perunalepuskat Ameriikan serkun possulla (12kpl) lepuskat

  • 150g Kypsää jauhoista perunaa
  • ½dl Täysmaitoa
  • n.1dl Ohrajauhoa
  • n.1dl Vehnäjauhoa
  • 20g Kananmunaa
  • ½tl Suolaa
  • ½tl Leivinjauhetta
  • Ohrajauhoa leivontaan

BBQ-kastike

  • 1.5dl Cocacolaa
  • 2rkl Tomaattipyreetä
  • ½dl Fariinisokeria
  • 2 Valkosipulin murskattua kynttä
  • 2rkl Valkoviinietikkaa
  • ripaus Chilijauhetta
  • ½tl Suolaa

Täyte

  • 150g Valmista nyhtöpossua
  • 100g Maustamatonta tuorejuustoa
  • 70g Kreikkalaista jugurttia
  • 1 kpl Suippopaprika
  • ripaus Suolaa
  • ripaus Pippuria
  • kourallinen Tuoretta basilikaa pilkottuna
  • 50g Mustaleimaista juustoraastetta

Koristeluun

  • ½nippua Tuoretta ruohosipulia

Valmistusohje

Laita peruna(t) ja munat kiehumaan. Keitä munia 10minuuttia. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Tee ruisnyyttien taikina sekoittamalla kaikki muut aineet nopeasti sekaisin paitsi voi. Kun aineet ovat sekaisin, sekoita joukkoon myös voi ja kääri taikina hetkeksi tuorekelmuun ja laita kylmään lepäämään.

Valmistele täytteeseen tuleva sipuli. Pilko sipulin varret ohuiksi renkaiksi ja laita marinoitumaan kulhoon hunajan, sitruunanmehun, pippurin ja suolan kanssa. Leikkaa kananmunat munanleikkurilla siivuiksi. Jaa lohiviipaleet ja kananmunan siivut vaa’an avulla 12 siistiin pinoon.

Ota taikina kylmästä ja jaa se 12 tasaiseen osaan. Leivo pulikalla taikinapaloista mahdollisimman ohuita pyöreitä lättyjä ja laita täytepino lätyn keskelle ja päällimmäiseksi marinoitua sipulia. Nyyttää varovasti nyytti niin, että se näyttää suljetulta säkiltä. Peitä tuorekelmulla leipomista odottavat palat, ettei ne kuivu.

Laita nyytit leivinpaperin päälle ja paista 250 asteessa 7-9minuuttia, kunnes nyytit ovat rapsakoita. Voitele nyytit sudin kanssa voisulalla heti uunista tultua. Solmi ruohosipulista nyytin suulle sen jäähdyttyä naru.

Laita BBQ-kastikkeen kaikki ainekset samaan aikaan kattilaan ja hiljalleen sekoittaen anna kiehuja kunnes glaseerauskastike on sakeutunut.

Perunan kypsyttyä muusaa peruna hyvin ja sekoita maidon kanssa. Lisää suola joukkoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita ne sitten perunamuusiin. Älä vaivaa taikinaan sitkoa. Taputtele ohrajauhon kanssa leivinpaperin päälle 12 tasakokoista pientä kakkua (halkaisia n.4 cm) ja paista 250 asteessa kunnes lepuskat on kauniin värisiä ja irtoaa leivinpaperista hyvin. Jäähdytä jääkaapissa tai pikajäähdyttimessä lepuskoja hetki.

Pese paprika ja ja poista siemenet leikkaamatta paprikaa halki. Leikkaa paprikasta 12 ohutta viipaletta ja pilko loput aivan pieniksi kuutioiksi. Notkista tuorejuusto lusikalla ja sekoita siihen kreikkalainen jugurtti, paprikan palat ja silputtu basilika. Mausta täyte suolalla ja pippurilla.

Lepuskojen tultua uunista laita juustoraaste pellille ”pitsiksi” ja paista muutama minuutti, kunnes pitsi saa hieman väriä ja ota jäähtymään pöydälle.

Pyörittele nyhtöpossu valmiissa glaseeraus kastikkeessa.

Laita täytettä tasamäärä kaikille lepuskoille ja aseta glaseerattu nyhtöpossun kasa täytteen päälle. Tee juustopitsistä noin samankokoisia paloja ja aseta juustopitsi, sekä paprikansiivu lepuskan päälle. Taita ruohosipulista pieni oksa vielä koristeeksi.

Tarjoile Karjalaiset suupalat kauniilta tarjoiluvadilta.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja