Koko Suomi leipoo: Mangoiset emojileivokset, Jari

koko_suomi_leipoo_s09_eps1_beautyshots_taidonna25C225A8yte_tehta25C225A8va25C225A8_jari_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa leivottiin emojileivoksia.

Leivospohjat

  • 150 g voita, huoneenlämpöisenä
  • 220 g erikoishienoja vehnäjauhoja sihdattuna
  • 35 g erikoishienoa sokeria
  • 1 kananmuna

Mangocurd

  • 5 tuoretta kypsää mangoa
  • 100g erikoishienoa sokeria
  • 4 limeä (mehu)
  • 5 keltuaista
  • ripaus suolaa
  • 60g voita
  • (säästä valkuaiset ja lisää niitä tarvittaessa, jos tulee liian löysää curdia)

Valkosuklaa kuorrute ganache

  • 550g Callebaut N° W2 valkosuklaa
  • 3 dl kuohukermaa
  • Keltainen elintarvikeväri
  • Punainen efektiväri
  • Koristeet
  • vettä
  • 100g valkoinen sokerimassa
  • 100g musta sokerimassa
  • elintarvikevärit: punainen, sininen, keltainen
  • elintarvikeliima

Valmistusohje

POHJA: Laita uuni kuumenemaan 175’C. Nypi tai vatkaa koneella voi ja jauhot hiekkamaiseksi ja tasaiseksi seokseksi. Lisää sokeri pikkuhiljaa ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa tasaiseksi. Lisää rikki vatkattu kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja anna levätä hetki kylmässä tuorekelmuun käärittynä, ettei taikina kuivahda. Kun taikina on hieman asettunut, ota massasta pieniä määriä kerrallaan ja paina tortillaprässillä ohueksi levyksi.

Ota muotilla (7cm) pyöreitä paloja pohjaksi. Toisella alustalla kaulitse taikinaa suorakaiteen muotoiseksi ja leikkaa noin. 2cm paksuisi kaistaleita. Asettele piirakkarenkaat silikonialustan päälle (pyöreät piirakkarenkaat, halkaisija 7 cm). Aseta pohja ja reunakappaleet muottiin ja leikkaa tarvittaessa ylimääräiset pois. Mikäli taikina on hankalaa muovata tai leikata, aseta pelti muotteineen hetkeksi kylmään. 

Kun kaikki 12kpl piirakkapohjia on valmiita, pistele niitä vähän haarukalla ja laita ne hetkeksi kylmään. Valmista sillä välin mangocurd. Paista piirakkapohjia 175’c asteisessa uunissa n. 12 minuuttia. Tarkista kypsyys.  Kun piirakkapohjat ovat valmiita, laita ne jäähtymään ja peitä liinalla, etteivät ne kuivahda.

MANGO CURD: Kuori ja soseuta mango tehosekoittimella tasaiseksi. Sekoita kattilassa mangopyree, keltuaiset, sokeri, limemehu. Kuumenna vesihauteessa, kunnes seos on tasaista ja sakeaa. Nosta seos toiseen astiaan jäähtymään. Lisää voi pieninä nokareina voimakkaasti vatkaten (esim.  äsivatkaimella). Kun kaikki voi on sekoitettuna ja seos on ilmavaa, siirrä massa pursotinpussiin.

LEIVOSTEN TÄYTTÄMINEN JA KORISTELU: Kun piirakkapohjat ovat jäähtyneet, täytä ne mango curdilla täyteen ja silota pinta todella tasaiseksi esim. palettiveitsellä ja nosta hetkeksi kylmään jähmettymään. Valmista sillä välin sokerimassakoristeet ja kuorrute. 

SOKERIMASSAKORISTEET: Aloita sokerikoristeiden valmistelu; Muovaa ja lämmitä sokerimassoja kumihanskojen kanssa ja kaulitse ohueksi levyksi. Aloita valkoisesta massasta, koska musta sokerimassa saattaa värjätä. Värjää punaisella elintarvikevärillä pieni määrä valkoista sokerimassaa kieleksi, ja pieni määrä sinisellä (kyyneleet) leikkaa erilaisilla muoteilla emojinaamojen kuvioita (silmät, suut) sekä muovaile kieli ja kyyneleet. Käytä elintarvikeliimaa tarvittaessa. 

VALKOSUKLAA GANACHE: Lisää suklaa kulhoon ja kiehauta kerma kattilassa. Lisää kuuma kerma suklaan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltaista elintarvikeväriä pieninä määrinä, kunnes saat halutun emojin keltaisen värin aikaiseksi. 

KORISTELU: Kuorruta jäähtyneet leivokset valkosuklaa ganachella ritilän päällä, jotta ylimääräinen kuorrute valuu pois. Lisää varovasti sokerimassakoristeita leivoksien päälle, jos pinta ennättää kuivahtaa niin käytä elintarvikeliimaa tarvittaessa. Lisää viimeisenä pölyväriä osaan emojileivoksia poskipunaksi.

VINKIT: Anna curdin jähmettyä riittävästi, jotta kuorrutteesta tulee tasainen. Anna kuorrutteen myös jähmettyä riittävästi, jotta koristeet yms pysyvät pinnalla. Jos uuni on paiston jälkeen jäähtynyt tarpeeksi, hyödynnä tuuletinta täytteen ja kuorrutteen kuivattamiseen.

Parhaat ruokaohjelmat