Koko Suomi leipoo: Ullan Hempeän Elisabethin kukkaismacaron
Koko Suomi leipoo -sarjan neljännessä jaksossa tehtävässä valmistetaan naposteltavat lempielokuvan teemaa mukaillen. Ullan elokuva: Ylpeys ja ennakkoluulo
Macaronsin kuoret
- 70g kananmunanvalkuaista
- 70g siro sokeria
- 70 g mantelijauhoa
- 60 g tomusokeria
- tippa pinkkiä pastaväriä
- vettä 1l vesihauteeseen
Vadelma-curd
- 175g vadelmia, tuore
- 1rkl vettä
- ½ dl sokeria
- 35g Valio voita
- 1 kananmuna
- 1rkl sitruunamehua
Tuorejuustotäyte
- 100g Valio maustamatonta tuorejuustoa
- 2tl vaniljasokeria
- (lisäksi tähän tulee vadelmacurdia)
Voikreemitäyte
- 75g huoneenlämpöistä Valio voita
- 85g tomusokeria
- 2tl vaniljasokeria
- 1tl sitruunamehua
- tippa pinkkiä väriainetta
- tippa lehdenvihreää väriainetta
Koristeluun
- Lehtikultaa 2 x 3cm pala
Valmistusohje
MACARONS-KUORIEN TEKO: Erottele valkuaiset ja sokeri teräskulhoon. Lämmitä ja sekoita seosta kierrevatkaimella vesihauteessa, kunnes seos lämpenee 63 asteeseen. Nosta kulho monitoimikoneeseen vatkattavaksi. Anna vatkautua noin 10 min tai kunnes seos on vahvaa marenkia. Laita mantelijauhe ja tomusokeri blenderiin ja jauha sitä hetki. Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri. Sekoita ensin puolet kuivista aineista marengin joukkoon. Pyöräytä noin 20 kertaa nuolijalla seosta reunoilta keskelle. Lisää väriaine hammastikun avulla. Kaada loput kuivista aineista marengin joukkoon. Sekoita vielä noin 60 kertaa. Testaa välillä, onko taikina jo tasoittuvaa. Liian löysä taikina on pilalla. Kun taikina on sopivaa laita se pyöreällä tyllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota vähintään 24kpl halkaisijaltaan noin 3 cm kiekkoja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kopauta pelti pöytää vasten, jotta ilmakuplat puhkeavat. Laita pelti kylmään uuniin kiertoilmalle, jotta kuoren pinta kuivahtaa eli kuorettuvat.
Kun kuorien taikina ei enää tartu sormeen, ota pelti uunista pois ja laita se lämpenemään 130 asteeseen. Paista kuoria n. 15 min kunnes ne irtoavat leivinpaperista. Jätä jäähtymään.
VADELMA-CURD: Kun kuoret ovat tulossa, valmista curd. Kiehauta vadelmat ja vesi keskenään kattilassa ja surauta sauvasekottimella tasaiseksi. Siivilöi siemenet pois. Lisää vadelmien sekaan sokeri ja voi ja kiehauta. Lisää muna koko ajan sekoittaen. Keitä noin 15 min kunnes seos sakenee tahnamaiseksi. Lisää lopuksi sitruunamehu ja jäähdytä.
TUOREJUUSTO: Sekoita tuorejuusto ja vaniljasokeri keskenään. Lisää joukkoon jäähtynyttä vadelmacurdia kolme ruokalusikallista.
VOIKREEMI: Kun kuoret ovat uunissa valmista voikreemi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi sähkövatkaimella. Ota kaksi ruokalusikallista kreemiä erikseen ja värjää se tipalla vihreää väriä vihreäksi. Värjää loppu massa pinkillä haalean pinkiksi. Siirrä vihreä kreemi lehtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pinkki kreemi pursotinpussiin, johon pystyt vaihtamaan tyllan välillä. Laita ensin tyllaksi ruusunlehtitylla. Pursota pienen ruusunlehtityllan avulla 24 pientä ruusua ja laita ne pakastimeen.
LEIVOSTEN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Kun macarons-pohjat ovat jäähtyneet, pursota reunoille tuorejuustotäytettä tähtityllalla ja keskelle vadelma-curd silmä. Laita toinen kansi päälle. Nosta pakastimesta kaksi ruusua macaronsin päälle. Voit pursottaa pienen tipan pienellä pyöreällä tyllalla kreemiä jos ruusu ei muuten pysy. Pursota ruuduille lehdet vihreällä kreemillä. Lisää muutama lehtikultahippu ruusujen viereen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Taivaallinen omenahillo
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa