Mainos

Koko Suomi leipoo: Mariamin Ritarihuoneen mustikkarättänä

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps2_4203
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan toisessa jaksossa kisaajat pääsivät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.

  • Aktiivinen valmistusaika: 2h

Pohja

  • 200 g Valio voi
  • 1 dl sokeri
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl Sunnuntai hieno täysjyväruisjauho
  • 2,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 1,5 tl vaniljasokeri
  • 1 tl leivinjauhe

Voiteluun

  • 1rkl Valio voi

Kaulintaan

  • 1dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho

Täyte

  • 7 dl mustikka (pakaste)
  • 1/2 dl perunajauho
  • 2 rkl sokeri

Kardemummamousse

  • 6 dl Valio kuohukerma
  • 100 g Valio tuorejuustoa, maustamatonta
  • 1-2 tl kardemumma
  • 1dl tomusokeri
  • 3 kpl liivatelehteä
  • 2rkl sitruunamehu

Italialainen marenki

  • 1 valkuainen
  • 0,75 dl sokeri
  • 0,25 dl vesi
  • ripaus viinikiveä

Korallituille

  • 40 g vesi
  • 5 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 2dl rypsiöljy
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • violetti pastaväri

Karamellisoidut hasselpähkinät

  • 6 kpl hasselpähkinää, kuorineen
  • 1 dl sokeria
  • 8 kpl hammastikkuja

Suklaareunus

  • n. 40 cm pitkä ja 10 cm korkea reunakalvoa
  • n. 100 g tummia suklaanappeja

Mirror glaze

  • 175 g valkosuklaa
  • 150 g sokeri
  • 75ml + 1rkl vesi
  • 8 g liivatejauhe
  • 100 g kondensoitu maito
  • valkoinen ja tumman violetti elintarvikeväri

Koristeet

  • karamellisoidut hasselpähkinät
  • korallituille
  • italialainen marenki
  • kardemummamousse
  • suklaareunus
  • tuoreita pensasmustikoita 10 kpl

Valmistusohje

OHJEET: Laita uuni lämpenemään n. 200 asteeseen

POHJAN VALMISTUS: Vaahdota pehmeä voi ja sokeri yleiskoneella. Lisää kananmuna ja vatkaa, kunnes se on kunnolla sekoittunut joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kauli taikina leivinpaperin päällä max. puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa reunavuokaa (halkaisija 15cm) apuna käyttäen pohjan kokoinen pala sekä n. 6cm levyiset kaistaleet jotka tulevat vuoan reunoille. Voitele vuoan reunat. Painele pohja ja reunat kiinni reunavuokaan. Pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä ja paista n. 5 min.

Sekoita jäiset mustikat, perunajauhot sekä sokeri, kaada esipaistetun pohjan päälle. Kauli ylimääräisestä taikinasta pohjan kokoinen pala ja aseta se kanneksi piirakan päälle tai murustele kauttaaltaan pinta taikinalla. Paista piirakkaa n. 25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä piirakkaa hetki ennen kuin poistat reunan, tämän jälkeen jäähdytä kunnolla ennen kuorrutteen levittämistä. Aseta pahvialustan päälle ennen kuorruttamista.

KARDEMUMMAMOUSSE: Laita liivatteet kylmään veteen. Notkista tuorejuusto ja mausta se kardemummalla ja tomusokerilla. Lisää kerma ja vaahdota melko kiinteäksi. Kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Laita massa pursotinpussiin ja leikkaa kärjestä noin 1,5 cm:n kokoinen pala. Pursota jäähtynyt piirakka kauttaaltaan ja tasoita lastalla tasaiseksi. Silota neliskanttisella (n. 5x5cm) muovikalvolla reunat pyöreiksi. Laita pakastimeen.

ITALIALAINEN MARENKI: Mittaa kattilaan vesi ja 0,5 dl sokeria. Vatkaa kulhossa valkuainen sekä 0,25dl sokeria

Keitä vesi-sokeriseosta, kunnes se on n. 120 asteista. Kaada seos valkuaisvaahtoon ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kunnes massa on käden lämpöistä. Lisää lopuksi ripaus viinikiveä. Laita massa kahteen pursotinpussiin, jossa toisessa on monisakarainen pieni tähtitylla ja toisessa iso pyöreä tylla. Pursota koristeeksi erikokoisia koristeita kakun päälle. Liekitä kaasupolttimella osittain sileäreunaiset pursotukset kauniin ruskeaksi.

HASSELPÄHKINÄT: Sulata sokeri kattilassa, kunnes se on vaaleanruskeaa. Kiinnitä hasselpähkinät hammastikkuihin.

Dippaa pähkinät hieman jäähtyneeseen sokeriin niin, että niihin jää pitkä piikki. Anna hetki jäähtyä ylösalaisin, jotta sokeri kovettuu.

KORALLITUILLE: Sekoita aineet keskenään ja värjää violetilla elintarvikevärillä. Laita öljyä pannulle niin paljon, että se peittää vähintään samankokoisen pinta-alan, kun haluamasi tuillen koko. Lämmitä pannu kuumaksi ja kaada tuillemassaa sopivan kokoinen määrä keskellä pannua. Nosta valmis tuille lastalla talouspaperin päälle kuivumaan. Koristele joko kokonaisilla tai tee niistä palasia.

MIRROR GLAZE: Sekoita liivatejauheeseen n. 1rkl vettä ja jätä turpoamaan. Laita vesi, sokeri ja kondensoitu maito kattilaan. Kuumenna. Kuumenna gelatiinimassa nestemäiseksi ja sekoita kattilassa olevaan seokseen. Lisää lopuksi paloiteltu suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Aja sauvasekoittimella sileäksi. Sekoita massaan hieman valkoista elintarvikeväriä ja ota siitä n.0,5dl erilleen. Värjää isompi määrä tumman violetiksi ja peitä kelmulla. Värjää toinen vitivalkoiseksi ja lisää hieman vettä. Laita kelmu ja anna jäähtyä. Laita kakku jonkin hieman pienemmän astian päälle kuin se itse on halkaisijaltaan. Kaada kuorrute jäähtyneen (mielellään jäätyneen) kakun pinnalle tasaiseksi ja vedä lastalla hieman valkoista väriä toiseen reunaan.

SUKLAAREUNUS: Mittaa reunakalvosta sen kokoinen pala, että se kiertää n. 2/3 kakun ympäri. Sitten leikkaa pala kulmasta kulmaan kolmioksi viivoitinta apuna käyttäen askarteluveitsellä. Temperoi suklaa mikrossa ja levitä temperoitu suklaa kalvon päälle. Anna hetki asettua jonka jälkeen kierrä se kakun ympärille. Laita kylmään ja poista kalvo, kun suklaa on kokonaan kovettunut. Koristele kakku.

Parhaat ruokaohjelmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja