Koko Suomi leipoo: Lauran kanelichurrot & mokkadippi

KSL: Churrot Laura
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden neljännen jakson taitotehtävässä Laura leipoi kanelichurroja ja mokkadippiä. Ohjeesta tulee noin 24 kappaletta churroja.

Churrot

  • 125 g Täysmaitoa
  • 125 g Vettä
  • 110 g Suolatonta voita
  • 1 tl Hienoa sokeria
  • 1/4 tl Suolaa
  • 1/2 Vaniljatanko
  • 140 g Erikoisvehnäjauhoja siivilöitynä
  • 220 g Kananmunia (220 g = noin 4 munaa. + Riko 1 ekstramuna kuppiin)
  • Lisäksi uppopaistamiseen: 1 kg kookosrasvaa.
  • Valmiiden churrojen pyörittelyyn: 1 dl hienoa sokeria ja 1,5 tl jauhettua kanelia.

Mokkadippi

  • 165 g Tummaa suklaata (Vähintään 44 % kaakaota) rouhittuna
  • 1/2 Vaniljatanko
  • 0,75 dl Kuohukermaa
  • 25 g Juoksevaa hunajaa
  • 15 g Suolatonta voita huoneenlämmössä
  • 1 dl Kaakaonibsejä
  • 3 rkl Kahluaa (tai muuta kahvilikööriä)
  • 4 rkl Vastakeitettyä espressoa
  • Ripaus Suolaa

Creme patissiere -sydän mokkadipille

  • 2 dl Täysmaitoa
  • 15 g Suolatonta voita
  • 1/2 Vaniljatanko
  • 3 rkl Hienoa sokeria
  • Ripaus Suolaa
  • 1,5 rkl Erikoisvehnäjauhoja
  • 1 kpl Keltuainen

Koristeluun

  • 2 rkl kaakaojauhoa ja 25 g kaakaonibsejä

Valmistusohje

1. Valmista churrotaikina: yhdistä teräskattilassa maito, vesi, voi, sokeri, suola ja puolikkaan vaniljatangon siemenet. Kuumenna seosta kiehumispisteeseen samalla lastalla sekoitellen. Kun seos alkaa juuri ja juuri kiehua ja voi ja sokeri ovat sekoittuneet hyvin maitoon, nosta kattila pois hellalta.

2. Lisää kattilaan siivilöidyt vehnäjauhot yhdellä nopealla kaadolla. Vatkaa seosta nopeasti ja tehokkaasti vispilällä 30 sekuntia. Aseta kattila takaisin hellalle puolelle lämmölle. Sekoittele taikinaa lastalla noin minuutin ajan, kunnes taikina alkaa kuivahtaa. Seos on valmis kun se alkaa muodostua möykyksi ja tarttua kasarin pohjaan ja pitää suhisevaa ääntä. Siirrä seos monitoimikoneen kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Jos et omista monitoimikonetta, voit jatkaa taikinan työstämistä taikinakulhossa myös käsivatkaimen vispilöillä.

3. Sekoita taikinaa puolella teholla 30 sekuntia. Lisää munat yksitellen puolella teholla sekoittaen. Sekoita vielä lopuksi taikinaa hetki nopeimmalla teholla. Tarkista taikinan koostumus nostamalla vatkain ilmaan. Mikäli taikinaa jää roikkumaan vatkaimesta v-kirjaimen muodossa, on taikina valmis. Mikäli ei, lisää sekaan 1 tl ekstrakananmunaa ja sekoita tasaiseksi. Toista, kunnes taikina muodostaa v-kirjaimen, mutta on edelleen napakkaa. Varo lisäämästä kananmunaa liikaa. Nestemäiseksi muuttunut taikina ei ole enää korjattavissa.

4. Kun taikina on valmista, siirrä se pursotinpussiin johon olet asettanut tähdenmuotoisen tyllan. Pursota taikinasta leivinpaperille pisaran muotoisia churroja (24 kpl tai enemmän). Viilennä churroja jääkaapissa 10 minuuttia.

5. Kuumenna kookosrasva 190 asteiseksi. Tarkista lämpömittarilla tai pienellä taikinapalalla, että rasva on varmasti riittävän kuumaa. Kun taikinapala alkaa porista rasvassa välittömästi ja nousee pintaan, on rasva valmista churrojen kypsentämistä varten. Nosta viilenneet churrot jääkaapista ja leikkaa leivinpaperit niin, että kukin paistamaton churro lepää omalla pienellä leivinpaperialustallaan.

6. Siirrä churrot papereineen lastalla kuumaan rasvaan, 3-4 churroa kerralla. Poista leivinpaperit pitkillä pihdeillä. Uppopaista churroja kuumassa rasvassa noin 3-5 minuuttia. Käännä churrot paistamisen puolivälissä. Tarkkaile, ettei öljy ylikuumene, muttei myöskään jäähdy liikaa. Onnistunut churro on pinnalta rapea ja sisältä kuohkean pehmeä.

7. Aseta valmiit churrot talouspaperisiivujen päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Pyörittele churrot sokeri-kaneli -seoksessa ja asettele tarjoiluvadille.

8. Valmista mokkadippi: rouhi suklaa kulhoon. Avaa vaniljatanko ja rapsuta siemenet pieneen kattilaan. Lisää kerma ja hunaja. Kiehauta ja kaada seos rouhitun suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon kaakaonibsit, kahvilikööri, kahvi ja suola ja sekoita. Tarkista maku ja siirrä tarjoiluastiaan. Valmista creme patissiere -sydän mokkadipille: rapsuta vaniljatangon siemenet pieneen kattilaan. Kaada kattilaan siementen ja tangon päälle maito sekä voi, ja kiehauta seos. Sekoita kulhossa sokeri, jauhot, suola ja keltuainen. Kaada puolet kiehuvasta maitoseoksesta keltuaisseokseen koko ajan vispaten. Kaada seos takaisin kattilaan lopun maidon sekaan. Kun tunnet, että seos alkaa hyytyä ja tuntua hiukan tahmealta pohjasta, siirrä kattila syrjään ja sekoita 30 sekuntia voimakkaasti vispaten. Palauta hellalle ja keittele yhden minuutin ajan. Siirrä seos välittömästi pakkasenkestävään astiaan, päällystä pinta muovikelmulla ja jäähdytä pakastimessa n. 15 minuuttia. Siivilöi ja vispaa seos vielä tasaiseksi ennen tarjoilua. Kaada valmis creme patissiere suklaadipin keskelle. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Ripottele päälle kaakaonibsejä ja tarjoile heti tuoreiden churrojen kanssa. Jos mokkadippi jäähtyy ja jähmettyy liikaa, voit notkistaa sen asettamalla astian hetkeksi lämpimään vesihauteeseen.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.