Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Lauran raparperi-marenkileivokset

Warner Bros. International Television Production Finland
Julkaistu 15.11.2018 15:47

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa loihdittiin pieniä herkkuja raparperista. Tässä Lauran taidonnäyte.

Piirastaikina

  • 175 g Suolatonta voita, huoneenlämpöistä
  • 1/2 tl Suolaa
  • 290 g Erikoisvehnäjauhoja siivilöitynä
  • 35 g Mantelijauhoja
  • 110 g Tomusokeria siivilöitynä
  • 1/2 tl Vaniljaesanssia
  • 80 g Munankeltuaista (4-5 keltuaista), huoneenlämpöistä

Raparpericurd

  • 700 g Tuoretta kuorittua ja pilkottua raparperia
  • 3 rkl Maissitärkkelystä
  • 50 g Hienoa sokeria
  • Ripaus Suolaa
  • 50 g Suolatonta voita kuutioituna, huoneenlämpöistä
  • 3 kpl Kananmunankeltuaista, huoneenlämpöistä
  • 1/2 tl Punaista nestemäistä elintarvikeväriä

Marenki

  • 50 g Tomusokeria siivilöitynä
  • 150 g Hienoa sokeria
  • 100 g Munanvalkuaista
  • Ripaus Suolaa
  • 1 tl Vaniljaesanssia

Valmistusohje

1. Sekoita voi, suola ja siivilöity erikoisvehnäjauho murumaiseksi seokseksi. Vältä ylimääräistä vaivaamista. Lisää mantelijauho sekä siivilöity tomusokeri ja sekoita. Lisää vaniljaesanssi ja munankeltuaiset ja sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekoittuneet. Painele taikina ohuemmaksi levyksi ja kääri muovikelmuun. Viilennä levyä jääkaapissa mielellään vähintään 30 minuuttia.


2. Valmista raparpericurd piirastaikinan viilentyessä: kuori ja pilko raparperit. Soseuta sauvasekoittimella niin hienoksi kuin mahdollista. Siirrä sose siivilään ja painele lusikan avulla kaikki soseesta irtoava neste kulhoon. Mittaa nesteestä 365 g raparperimehua.

3. Yhdistä kasarissa maissitärkkelys, sokeri ja suola. Lisää joukkoon loraus edellä mittaamastasi raparperimehusta ja sekoita huolella. Lisää sitten seokseen loput raparperimehusta. Lisää joukkoon punainen väriaine.

4. Keitä seosta koko ajan vispaten, kunnes se paksuuntuu vanukasmaiseksi. Vispaa sekaan kuutioitu voi ja heti sen jälkeen keltuaiset yksitellen. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä vain yhden minuutin ajan (käytä ajastinta!) ja poista kattila hellalta.

5. Voitele kahdentoista muffinin pelti ohuesti voilla (yhden pohjan halkaisija 5 cm).

6. Kauli viilentynyt piirastaikina hellästi ja hienovaraisesti noin 3mm paksuiseksi levyksi.

7. Leikkaa taikinalevystä esimerkiksi juomalasilla 12 kpl halkaisijaltaan noin 8,5 cm pyöreitä taikinapohjia. Pistele haarukalla pohjien keskiosat. Painele taikinapohjat muffinipellin koloihin. Siirrä pelti jääkaappiin mielellään vähintään 30 minuutiksi.

8. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Asettele viilenneille taikinapohjille paperiset muffinivuoat ja täytä ne piiraspainoilla tai kuivilla herneillä. Paista pohjia piiraspainojen kanssa 15 minuuttia. Poista piiraspainot ja jatka pohjien paistoa 5-15 minuuttia, kunnes pohjat ovat kauttaaltaan kuivat ja reunat ovat saaneet hiukan väriä. Anna pohjien jäähtyä tovi ennen kumoamista, kumoa ja anna jäähtyä ritilällä läpikotaisin ennen täyttämistä.

9. Jaa raparpericurd paistamiesi piiraspohjien päälle ja siirrä jääkaappiin. Anna vetäytyä kylmässä ennen marengin lisäämistä (mitä pidempään sen parempi).

10. Valmista marenki piiraiden viilentyessä: siivilöi tomusokeri. Jaa hieno sokeri kolmeen erilliseen astiaan (kussakin astiassa 50 g hienoa sokeria). Vaahdota valkuaisia ja merisuolaa keskiteholla yhden minuutin ajan. Lisää sitten ensimmäinen 50 g:n sokerisatsi. Vispaa täydellä teholla 2 minuuttia. Hiljennä tehoa ja lisää toinen 50 g:n sokerisatsi. Vispaa täydellä teholla toiset 2 minuuttia. Hiljennä tehoa ja lisää kolmas 50 g:n sokerisatsi. Vispaa täydellä teholla vielä viimeiset 2 minuuttia (yhteensä 6 minuuttia). Lisää vaahtoon siivilöity tomusokeri ja vaniljaesanssi, ja kääntele joukkoon suurella taikinalastalla.

11. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen grilliteholle.

12. Pursota tai lusikoi marenkia reilusti raparperipiiraiden päälle. Paista piiraita uunissa leivinpaperin päällä noin 3 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin paahteisen värin. Seuraa marengin kypsymistä - älä poistu uunin äärestä. Sammuta uuni, raota ovea ja jätä leivokset hetkeksi jäähtyvään uuniin, kunnes marenki on sopivasti kuivahtanut.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Lauran metsäsienituulihatutKoko Suomi leipoo: Alkukesän RaparperihuumaKoko Suomi leipoo: Kesäinen raparpericurdilla höystetty britaleivosKoko Suomi leipoo: Poutapilven raparperileivokset Koko Suomi leipoo: Inkivääriset raparperitartaletitKoko Suomi leipoo: Kesäiset raparperi-vaniljatartletit
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti