Karkeaa ruisleipää hapantaikinasta
Hapantaikinaleipää ei ole lainkaan vaikea leipoa, vaikkakin alkutaikina täytyy panna happanemaan päivää ennen leivontapäivää. Se ei ole kuitenkaan tippaakaan sen vaikeampaa kuin muukaan leivänteko, ja on todellakin sen pienen ylimääräisen vaivan arvoinen. Hapantaikinaleivästä tulee nimittäin sekä mehevämpää, maukkaampaa että säilyvämpää.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Ainekset
- 2 leipää
Hapantaikina
- 3 dl ruisjauhoa
- 3 dl vettä
- 25 g hiivaa
Leipätaikina
- hapantaikinaa
- 50 g hiivaa
- 7 dl vettä
- 18 dl ruisjauhoa
- 9 dl vehnäjauhoa
- 2 dl ruisrouhetta
- 1 rkl suolaa
- 2 rkl leipämausteita
- ½ dl rypsiöljyä
- jauhoa leivontaan
Valmistusohje
1. Päivä 1. Hapantaikina: Mittaa jauho ja lämmitä vesi 37-asteiseksi. Murenna hiiva pieneen kulhoon, lisää vesi ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Sekoita sitten joukkoon jauho. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna olla huoneenlämmössä vuorokausi.
2. Päivä 2. Leipätaikina: Mittaa jauho, lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murenna hiiva leivontakulhoon. Lisää hiukan vettä ja liuota hiiva siihen. Kaada joukkoon loppu vesi, hapantaikina, suola, öljy, mausteet, jauho ja ruisrouhe. Vaivaa joko käsin tai koneella joustavaksi taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta 2 tuntia.
4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Jauhota leivinpöytä. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa se joustavaksi. Muotoile kaksi limppua ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä leivinliinalla ja nostata 30 minuuttia. Paista uunin alatasolla 30 minuuttia. Sulje sitten virta uunista ja jätä leivät jälkilämpöön vielä 15 minuutiksi. Jäähdytä limput leivinliinan alla ritilällä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa