Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karkeaa ruisleipää hapantaikinasta

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka

Ainekset

  • 2 leipää

Hapantaikina

  • 3 dl ruisjauhoa
  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa

Leipätaikina

  • hapantaikinaa
  • 50 g hiivaa
  • 7 dl vettä
  • 18 dl ruisjauhoa
  • 9 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl ruisrouhetta
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl leipämausteita
  • ½ dl rypsiöljyä
  • jauhoa leivontaan

Valmistusohje

1. Päivä 1. Hapantaikina: Mittaa jauho ja lämmitä vesi 37-asteiseksi. Murenna hiiva pieneen kulhoon, lisää vesi ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Sekoita sitten joukkoon jauho. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna olla huoneenlämmössä vuorokausi.

2. Päivä 2. Leipätaikina: Mittaa jauho, lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murenna hiiva leivontakulhoon. Lisää hiukan vettä ja liuota hiiva siihen. Kaada joukkoon loppu vesi, hapantaikina, suola, öljy, mausteet, jauho ja ruisrouhe. Vaivaa joko käsin tai koneella joustavaksi taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta 2 tuntia.

4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Jauhota leivinpöytä. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa se joustavaksi. Muotoile kaksi limppua ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä leivinliinalla ja nostata 30 minuuttia. Paista uunin alatasolla 30 minuuttia. Sulje sitten virta uunista ja jätä leivät jälkilämpöön vielä 15 minuutiksi. Jäähdytä limput leivinliinan alla ritilällä.

Hapantaikinaleipää ei ole lainkaan vaikea leipoa, vaikkakin alkutaikina täytyy panna happanemaan päivää ennen leivontapäivää. Se ei ole kuitenkaan tippaakaan sen vaikeampaa kuin muukaan leivänteko, ja on todellakin sen pienen ylimääräisen vaivan arvoinen. Hapantaikinaleivästä tulee nimittäin sekä mehevämpää, maukkaampaa että säilyvämpää.

Lisää aiheesta:

HapantaikinaleivätMaalaisleipä hapantaikinastaSaksanpähkinäleipäTumma kuminaleipäVirolaiset hapanlimputGotlantilainen leipä
LeipäKananmunatonLaktoositonKasvisruokaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 4.8.10:51
    Silakkaa

    Savusilakkatoast saaristolaisleivällä

  • 13.6.13:41
    Grillijuhlat

    Juhannuksen grillileivät

  • 3.5.08:01
    Rapuskagen

    Skagen-leipäset

  • 27.1.11:35
    Viiden jälkeen

    Helppo kaurareikäleipä

  • 15.12.202409:58
    Avokado

    Avokadoleipä