Virolaiset hapanlimput

Tämä leivontaurakka ei ole kiireisille ja stressaantuneille. Mutta ah, miten hyvää leipää onkaan tuloksena. Tiivistä, mehevää, suloisen hapanta ja hyvin kestävää. Anna mielellään leivän levätä paistamisen jälkeen seuraavaan päivään, ennen kuin alat leikata sitä.

Ainekset

  • Kolme limppua

Hapantaikina

  • 10 g hiivaa
  • 0,5 dl vettä
  • 1,5 dl piimää
  • 3 dl hienoa ruisjauhoa

Taikina

  • hapantaikina
  • 1 l vettä
  • 15 g hiivaa
  • n. 1 kg hienoa ruisjauhoa
  • 2 rkl suolaa
  • 1,5 rkl jauhettua kuminaa

Valmistusohje

1. Hapantaikina: Liuota hiiva 37-asteiseen veteen. Sekoita hiivavesi, huoneenlämpöinen piimä ja ruisjauho puuroksi. Peitä tuorekelmulla ja anna seistä keittiössä 1-2 päivää.

2. Liuota hapantaikina 7,5 desiin kädenlämpöistä vettä. Vaivaa joukkoon puolet jauhosta ja aseta peitetty kulho lämpöpatterin lähelle 12-16 tunniksi. Liuota hiiva 2,5 desiin kädenlämpöistä vettä, sekoita se aiempaan taikinaan, samoin suola ja kumina ja vaivaa joukkoon loput jauhot Leivinpöydällä. Anna taikinan nousta 3-4 tuntia. Kannattaa ottaa nokare taikinaa seuraavaan leivontaan, laita se muovipussiin ja säilytä jääkaapissa.

3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikina hyvin ja leivo kolme pitkulaista limppua. Silitä kostutetuilla käsillä leipien pinta sileäksi ja nosta leivät poikittain uunipannuun. Anna nousta peitettynä lämpimässä paikassa 45 minuuttia. Pistele muutama reikä leipiin haarukalla. Paista leipiä ensin 10 minuuttia. Laske lämpö 200 asteeseen ja paista leivät kypsiksi, noin 50 minuuttia. Kääri limput pyyhkeisiin ja jäähdytä ritilällä

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!