Tumma kuminaleipä
Leivo mehukas ja maukas kuminaleipä. Se sopii monen leikkeleen kanssa, mutta etenkin joulukinkun kera. Suunnittele ajankäyttösi, sillä taikinaa valmistetaan kaksi päivää ja kohotetaan monta tuntia.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Kolmeen leipään
- 7+7 dl ruisjauhoja
- 7+3,5 dl vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl murskattua kuminaa
- 2 dl tummaa siirappia
- 50 g hiivaa
- 1-2 rkl öljyä
- 1 l ruissihtijauhoja
- 7 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Päivä 1: Mittaa 7 dl ruisjauhoja kulhoon. Kuumenna 7 dl vettä kiehuvaksi ja kaada ruisjauhojen päälle. Lisää suola ja kumina. Sekoita hyvin, peitä kulho muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
2. Päivä 2: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa. Lisää hiivaseos sekä 7 dl ruisjauhoja yön yli levänneeseen taikinaan ja työstä. Taikinasta tulee aika löysä. Anna taikinan kohota 4 tuntia vedottomassa paikassa – nyt taikina kohoaa paljon. 4 tunnin jälkeen: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Lisää taikinaan siirappi, öljy, 1 l ruissihtijauhoja ja n. 7 dl vehnäjauhoja. Työstä taikinaa voimakkaasti. Kohota vielä 30 minuuttia.
3. Kumoa taikina ja työstä sitä jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile limpuiksi ja laita ne voideltuihin vuokiin. Anna kohota vielä 20-30 minuuttia. Laita vuokien päälle voideltu vuoka jotta leivät eivät kohota paistettaessa – näin niistä tulee tiiviitä ja neliskulmaisia. Paista uunissa 45-50 minuuttia. Ota leivät uunista ja penslaa ne kylmällä vedellä. Kääri ne liinoihin ja jäähdytä ritilällä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje