Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tumma kuminaleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka

Kolmeen leipään

  • 7+7 dl ruisjauhoja
  • 7+3,5 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl murskattua kuminaa
  • 2 dl tummaa siirappia
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 rkl öljyä
  • 1 l ruissihtijauhoja
  • 7 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Päivä 1: Mittaa 7 dl ruisjauhoja kulhoon. Kuumenna 7 dl vettä kiehuvaksi ja kaada ruisjauhojen päälle. Lisää suola ja kumina. Sekoita hyvin, peitä kulho muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

2. Päivä 2: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa. Lisää hiivaseos sekä 7 dl ruisjauhoja yön yli levänneeseen taikinaan ja työstä. Taikinasta tulee aika löysä. Anna taikinan kohota 4 tuntia vedottomassa paikassa – nyt taikina kohoaa paljon. 4 tunnin jälkeen: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Lisää taikinaan siirappi, öljy, 1 l ruissihtijauhoja ja n. 7 dl vehnäjauhoja. Työstä taikinaa voimakkaasti. Kohota vielä 30 minuuttia.

3. Kumoa taikina ja työstä sitä jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile limpuiksi ja laita ne voideltuihin vuokiin. Anna kohota vielä 20-30 minuuttia. Laita vuokien päälle voideltu vuoka jotta leivät eivät kohota paistettaessa – näin niistä tulee tiiviitä ja neliskulmaisia. Paista uunissa 45-50 minuuttia. Ota leivät uunista ja penslaa ne kylmällä vedellä. Kääri ne liinoihin ja jäähdytä ritilällä.

Leivo mehukas ja maukas kuminaleipä. Se sopii monen leikkeleen kanssa, mutta etenkin joulukinkun kera. Suunnittele ajankäyttösi, sillä taikinaa valmistetaan kaksi päivää ja kohotetaan monta tuntia.

Lisää aiheesta:

HapantaikinaleivätNeljän viljan täysjyväleipäMaalaisleipä hapantaikinastaSaksanpähkinäleipäVirolaiset hapanlimputGotlantilainen leipä
LeipäKananmunatonLaktoositonKasvisruokaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 4.8.10:51
    Silakkaa

    Savusilakkatoast saaristolaisleivällä

  • 13.6.13:41
    Grillijuhlat

    Juhannuksen grillileivät

  • 3.5.08:01
    Rapuskagen

    Skagen-leipäset

  • 27.1.11:35
    Viiden jälkeen

    Helppo kaurareikäleipä

  • 15.12.202409:58
    Avokado

    Avokadoleipä