Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hapantaikinaleivät

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka

Ainekset

  • 16 pientä leipää

Päivä 1

  • 5 dl haaleaa vettä
  • 4 dl karkeita ruisjauhoja
  • 2 dl ruisrouhetta
  • 1 ½ rkl hunajaa

Päivä 2

  • 1 dl haaleaa vettä
  • ½ pkt hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl tummaa leivontasiirappia
  • 5 dl karkeita ruisjauhoja
  • 4 dl durumvehnäjauhoja
  • ruisjauhoja leivontavaiheeseen

Valmistusohje

1. Päivä 1: Sekoita vesi, ruisjauhot, ruisrouhe ja hunaja tasaiseksi taikinaksi. Peitä muovikelmulla. Laita mielellään lämpimään paikkaan, kuten lieden lähettyville tai jääkaapin päälle. Kun hapantaikina alkaa kuplia ja siitä leviää mieto, hapan tuoksu, se on valmista.

2. Päivä 2: Sekoita hiiva ja 1 dl haaleaa vettä. Lisää hiivaseos hapantaikinaan, lisää myös suola ja siirappi. Työstä taikinaan loput jauhot. Työstä taikinaa voimakkaasti, vähintään 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella tasaiseksi ja aika kiinteäksi taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä 1 tunti.

3. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa muutama kerta voimakkaasti. Jaa taikina 16 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja kaulitse teelautasen kokoisiksi, pieniksi leiviksi. Kaulitse vain toiselta puolelta, niin leivät kohoavat paremmin. Laita leivät pellille ja peitä liinalla, anna kohota 20-30 minuuttia. Kun painat leipiä kevyesti sormella, taikinan pitäisi kohota ennalleen nopeasti.

Hapantaikinalla leipominen on aitoa, alkuperäistä leipomista. Siihen menee aikaa, kaksi päivää aloittamisesta siihen kunnes leivät ovat valmiita. Hapantaikinakohotuksen ansiosta vartalo pystyy käyttämään hyväkseen leivässä olevan raudan paremmin.

4. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Paista leipiä uunin keskitasolla 10-20 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.

Lisää aiheesta:

Karkeaa ruisleipää hapantaikinastaVaalea ruokaleipä unikonsiemeninTumma kuminaleipäSaksanpähkinäleipäVirolaiset hapanlimputSetsuuri
LeipäKananmunatonLaktoositonKasvisruokaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 4.8.10:51
    Silakkaa

    Savusilakkatoast saaristolaisleivällä

  • 13.6.13:41
    Grillijuhlat

    Juhannuksen grillileivät

  • 3.5.08:01
    Rapuskagen

    Skagen-leipäset

  • 27.1.11:35
    Viiden jälkeen

    Helppo kaurareikäleipä

  • 15.12.202409:58
    Avokado

    Avokadoleipä