Suomalaiset ovat kehittäneet uutta tapaa valmistaa ruokaa avaruudessa. Menetelmä voisi joskus rantautua myös tavallisiin kotikeittiöihin.
Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat kehitelleet menetelmää, jolla ilmasta voidaan tehdä ruokaa. Jo 60-luvulta asti Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ajatuksissa ollutta laitetta kehitetään helpottamaan ruokailua avaruudessa.
– Kaikki, mitä siellä syödään, pitää sinne myös viedä, kertoo biotekniikan tohtori ja VTT:n tutkija Lauri Reuter Huomenta Suomen haastattelussa tiistaina 22.8..
– Pelkkä matkustaminen avaruuteen maksaa parikymmentä tuhatta euroa kilolta, kalliita eväitä.
Tällä hetkellä avaruudessa on tutkijan mukaan syöty periaatteessa ihan samaa ruokaa kuin maassa. Ruoka on vain kylmäkuivattu ja pakattu hyvin valmiiksi annoksiksi. Maasta ruoan kantamisen sijaan uudella teknologialla pyritään siihen, että ruoka voidaan valmistaa avaruudessa.
"Lopputulos töhnää"
Kun kehitteillä oleva menetelmä on valmis, ei ilmasta ruoan valmistamiseksi tarvita muuta kuin muutamia mikrobeja ja mineraaleja, hiilidioksidia, sähkövirtaa ja itse laite. Prosessissa käytetään mikrobeja, jotka kykenevät hapettamaan vetyä ja jotka saavat voiman ja energian sähköstä. Mikrobit sitovat ilmasta hiilidioksidia, ja seurauksena syntyy biomassaa ja ruokaa. Tutkijan mukaan tulos on hyvin ravitsevaa.
– Lopputulos on töhnää, mutta se on yllättävän proteiinipitoista. Jopa puolet on proteiinia ja parikymmentä pinnaa hiilihydraatteja, Reuter kertoo.
– Tällä hetkellä avaruusasemalla on kasvatettu esimerkiksi salaatteja, sillä on tärkeää saada tuoretta ruokaa, jotain rakenteita, joita syödä, jotka muistuttaa maasta. Mutta sitten tarvitaan myös proteiinia ja hiilihydraatteja, jotta saadaan se bulkkiruoka.