Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yllättävän moni googlaa, miten perunat keitetään

1:43Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?KATSO MYÖS VIDEO: Näin varhaisperunat kannattaa keittää!
Julkaistu 07.02.2024 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tutkimus selvitti suomalaisten keittiökömmähdyksiä.

Arlan teettämässä tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten ruoanlaittoa ja siihen liittyvää stressiä. Tutkimus osoittaa, että kaksi kolmesta suomalaisesta kokee stressiä ruoanlaittoon liittyen. Oma osaaminen stressaa monia niin ideoiden puutteen kuin kokkaustaitojen osalta.

Arlan brändivastaava Alexander Panfilon mukaan tutkimuksella pyrittiin paitsi kartoittamaan suomalaisten ruoanlaittoa myös rohkaisemaan siihen. 

Tutkimushavaintoja:

• 63 % on pudottanut ruoan hiilloksille grillatessaan

• 42 % on saanut leipomansa kakkupohjan romahtamaan

• 38 % on käynnistänyt sähkövatkaimen liian aikaisin – ennen kuin se on kulhon pohjalla – sillä seurauksella, että kulhon sisältö on ollut pitkin keittiön seiniä

• 16 % on joskus joutunut googlaamaan, miten perunat keitetään

• 7 %:lla on liesi hajonnut kesken ruoanlaiton

• 6 %:lla on paistinpannu lentänyt kahvastaan irti pyöräyttäessään pannulla olleita ruoka-aineksia ilmaan

– Hyvillä raaka-aineilla pääsee pitkälle, vaikka niitä ei olisi montaa – kunhan ne valitsee oikein. Ei tarvitse olla Michelin-kokki laittaakseen herkullista ruokaa. Tätä ajattelua voimme toivottavasti omalta osaltamme lisätä kotikeittiöihin läpi Suomen, Panfilo toteaa tiedotteessa.

Arlan teettämän tutkimuksen toteutti tutkimuslaitos Bilendi. Verkkopaneelin kautta tehtykysely (n=1000) on Suomen tasolla edustava. Vastaukset kerättiin joulukuussa 2023.

Lue myös: Saako perunoita oikeasti säilyttää jääkaapissa? Muista tämä, jos ostat kotiisi pottuja

Muutkin mokaavat

Monien kotikokkien stressiä helpottanee kuitenkin tieto siitä, että muutkin mokaavat. Tutkimuksessa koostettiinkin tilastoa siitä, millaisia keittiökömmähdyksiä suomalaisille on sattunut. 

Lisäksi kävi ilmi, etteivät yksinkertaisetkaan kokkailut aina ole niin itsestäänselviä kotikokeille: jopa 16 prosenttia vastaajista on joutunut esimerkiksi googlaamaan, miten perunat keitetään.

– Tutkimuksen tarinat ovat hyvin samaistuttavia. Lisää lempeyttä maailmaan kaipasi 93 prosenttia vastaajista, Panfilo summaa. 

Perunoiden keittäminen

Tässä vielä Marttojen ohje perunoiden keittämiseen kattilassa kaikille niille, jotka asiaa googlaavat:

Pese perunat juuresharjalla tai karhunkielellä, älä kuori. Laita kattilaan vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Keitä pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla tai haarukalla.

Perunat voi toki kuoria myös ennen keittämistä. Kuorineen keitetyissä perunoissa ravinteet säilyvät paremmin. Keitinveden voi maustaa halutessaan suolalla. 

Niin sanotut "vanhat perunat" laitetaan kylmään veteen. Uusista perunoista tulee sen sijaan maukkaampia, jos ne laittaa vasta kiehuvaan veteen. 

Lue myös: "Ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita" – nämä perunat ovat terveydelle haitallisia

Lähteet: Arla, Martat, Keittotaito

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinNämä kokkikoulussa opetettavat asiat jokaisen kotikokin pitäisi tietää: "Tulevat usein tarpeeseen"Rahaa säästyy ja stressi vähenee – kaikki eivät silti hyödynnä ruoanlaittoa helpottavaa tapaa: "Kannattaisi ottaa harkintaan"Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliSatokausi-Samuli suosittelee: Mahtava tapa valmistaa perunat – joko olet testannut herkulliset lyttypotut?
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • pe18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!