Yllättävän moni googlaa, miten perunat keitetään

Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä? 1:43 Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?
KATSO MYÖS VIDEO: Näin varhaisperunat kannattaa keittää!

Tutkimus selvitti suomalaisten keittiökömmähdyksiä.

Arlan teettämässä tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten ruoanlaittoa ja siihen liittyvää stressiä. Tutkimus osoittaa, että kaksi kolmesta suomalaisesta kokee stressiä ruoanlaittoon liittyen. Oma osaaminen stressaa monia niin ideoiden puutteen kuin kokkaustaitojen osalta.

Arlan brändivastaava Alexander Panfilon mukaan tutkimuksella pyrittiin paitsi kartoittamaan suomalaisten ruoanlaittoa myös rohkaisemaan siihen. 

Tutkimushavaintoja:

• 63 % on pudottanut ruoan hiilloksille grillatessaan

• 42 % on saanut leipomansa kakkupohjan romahtamaan

• 38 % on käynnistänyt sähkövatkaimen liian aikaisin – ennen kuin se on kulhon pohjalla – sillä seurauksella, että kulhon sisältö on ollut pitkin keittiön seiniä

• 16 % on joskus joutunut googlaamaan, miten perunat keitetään

• 7 %:lla on liesi hajonnut kesken ruoanlaiton

• 6 %:lla on paistinpannu lentänyt kahvastaan irti pyöräyttäessään pannulla olleita ruoka-aineksia ilmaan

– Hyvillä raaka-aineilla pääsee pitkälle, vaikka niitä ei olisi montaa – kunhan ne valitsee oikein. Ei tarvitse olla Michelin-kokki laittaakseen herkullista ruokaa. Tätä ajattelua voimme toivottavasti omalta osaltamme lisätä kotikeittiöihin läpi Suomen, Panfilo toteaa tiedotteessa.

Arlan teettämän tutkimuksen toteutti tutkimuslaitos Bilendi. Verkkopaneelin kautta tehtykysely (n=1000) on Suomen tasolla edustava. Vastaukset kerättiin joulukuussa 2023.

Muutkin mokaavat

Monien kotikokkien stressiä helpottanee kuitenkin tieto siitä, että muutkin mokaavat. Tutkimuksessa koostettiinkin tilastoa siitä, millaisia keittiökömmähdyksiä suomalaisille on sattunut. 

Lisäksi kävi ilmi, etteivät yksinkertaisetkaan kokkailut aina ole niin itsestäänselviä kotikokeille: jopa 16 prosenttia vastaajista on joutunut esimerkiksi googlaamaan, miten perunat keitetään.

– Tutkimuksen tarinat ovat hyvin samaistuttavia. Lisää lempeyttä maailmaan kaipasi 93 prosenttia vastaajista, Panfilo summaa. 

Perunoiden keittäminen

Tässä vielä Marttojen ohje perunoiden keittämiseen kattilassa kaikille niille, jotka asiaa googlaavat:

Pese perunat juuresharjalla tai karhunkielellä, älä kuori. Laita kattilaan vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Keitä pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla tai haarukalla.

Perunat voi toki kuoria myös ennen keittämistä. Kuorineen keitetyissä perunoissa ravinteet säilyvät paremmin. Keitinveden voi maustaa halutessaan suolalla. 

Niin sanotut "vanhat perunat" laitetaan kylmään veteen. Uusista perunoista tulee sen sijaan maukkaampia, jos ne laittaa vasta kiehuvaan veteen. 

Lähteet: Arla, Martat, Keittotaito

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.