Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Rahaa säästyy ja stressi vähenee – kaikki eivät silti hyödynnä ruoanlaittoa helpottavaa tapaa: "Kannattaisi ottaa harkintaan"

Ruokien esivalmistelulla voi säästää aikaa, rahaa ja hermoja.
Ruokien esivalmistelulla voi säästää aikaa, rahaa ja hermoja.Shutterstock
Julkaistu 08.02.2022 10:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Esivalmisteletko sinä ruokaa? Fredmanin tuoreen kyselytutkimuksen mukaan se voi pienentää niin ruokalaskun kuin stressinkin määrää, selviää yrityksen tiedotteesta.

Ammattikeittiöissä työskentelevät kokit vannovat niin sanotun misauksen, mise-en-place, nimeen. Se tarkoittaa käytännössä raaka-aineiden esivalmistelua: ruoanlaitto helpottuu huomattavasti, kun esimerkiksi pilkkoo kasvikset valmiiksi ennen kuin varsinainen ruoanlaitto alkaa. 

Jopa 40 prosenttia suomalaisista esivalmistelee ruokaa

Ruoan esivalmistelua voidaan kutsua myös food preppingiksi. Tuoreen Fredmanin teettämän kyselytutkimuksen mukaan ruoan esivalmistelu ei ole vain ammattikokkien juttu, vaan osa viikkorutiineja peräti 40 prosentille suomalaisista.

Esivalmistelu tarkoittaa suomalaisille esimerkiksi tulevien päivien ruokien suunnittelua sekä aterioiden esivalmistelua vähintään kerran viikossa. Ylivoimaisesti suosituin food prepping -toimenpide on kuitenkin ruoan pakastaminen. 

Fredmanin tammikuussa teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1000 henkilöä, joista miehiä oli 502 ja naisia 498.

Tutkimuksesta selvisi, että ruokien esivalmistelua harrastaa säännöllisesti 10 prosenttia ja melko säännöllisesti 30 prosenttia suomalaisista.

– Niiden 60 prosentin suomalaisista, jotka eivät ole vielä löytäneet food preppausta, kannattaisi ottaa asia harkintaan. Teettämämme kyselytutkimuksen mukaan ruoan esivalmistelu muun muassa vähentää hektisen elämän mukanaan tuomaa stressiä, Fredmanin keittiömestari sanoo Fredmanin tiedotteessa.

Ville Parkkinen

Stressi vähenee, ruokalasku kevenee

Suomalaisista 75 prosenttia oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että stressi vähenee esivalmistelujen ansiosta. Ahkerimmin ruokia esivalmistelevat 25–34-vuotiaat ja vähiten sitä harrastavat 45–54-vuotiaat. Myös naisten ja miesten välillä on eroja ja naiset arvostavat ajan ja rahan säästöä ruoanlaitossa miehiä enemmän.

– Selityksenä voi olla se, että naiset edelleen kantavat enemmän vastuuta talouden ruokahuollosta. Siksi esimerkiksi ruoanlaittoon käytetyllä ajalla on heille suurempi merkitys kuin miehillä, Parkkinen sanoo.

Fredmanilta muistutetaan, että ruokia esivalmistelemalla voi säästää yllättävän paljon rahaa. Kun ruokia suunnittelee tarkemmin, ei kaupassa tarvitse käydä niin usein, mikä näkyy esimerkiksi polttoainelaskussa. Lisäksi heräteostosten pois jättäminen keventää ruokalaskua.  

Suunnitelmallisuus ja esivalmistelu voi myös pienentää sähkölaskua. Esimerkiksi viikottaisen uuninkäyttöajan voi helposti puolittaa.

–  Kun valitsee ruokia, joissa on sama kypsennysmenetelmä, ruokia voi valmistaa yhtä aikaa ja hyödyntää alku- ja jälkilämmön. Suunnittelun ansiosta vaikkapa lihapullat ja uunijuurekset valmistuvat uunissa samalla kertaa, Parkkinen muistuttaa.

Näin suomalaiset esivalmistelevat ruokia

Fredman selvitti kyselytutkimuksessaan, mitä ja miten suomalaiset esivalmistelevat. 

Suosituimmat esivalmisteltavat ruoat: 
 

1. Laatikot ja pataruoat     

88 %

2. Keitot

80 %

3. Kastikkeet

63 %

4. Pihvit ja Pizzat     

50 %

5. Salaatti

46 %

Suosituimmat food prepping toimenpiteet:
 

1. Pakastaminen

81 %

2. Kuoriminen ja pilkkominen 

78 %

3. Keittäminen

61 %

4. Soseuttaminen

49 %

5. Paistaminen

48 %

Suosituimmaksi food prepping -menetelmäksi nousi pakastaminen. Fredmanilta muistutetaan, että se on todella paras ratkaisu, jos ruokia ei ole tarkoitus käyttää parin seuraavan päivän aikana. 

– Pakastuspussiin voi laittaa niin kasvissosekeittoa, kasviksia kuin mitä tahansa muitakin ruokia. Pakastetut vihannekset tai ruoat voi nostaa pakastuspussissa suoraan kattilaan vesihauteeseen tai mikroon sulamaan, Parkkinen vinkkaa tiedotteessa.

Parkkinen muistuttaa, että pakastuspusseihin, -rasioihin ja -vuokiin kannattaa aina merkata pakastuspäivä.

Lue myös: Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikista

Lähde: Fredman

Videolla: Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?

0:18Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?

Lisää aiheesta:

Yllättävän moni googlaa, miten perunat keitetäänSuomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia""Mielettömän hyvä vinkki" – asiantuntija nimeää yhden helpoimmista tavoista säästää ruokalaskussaHämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?Näin moni suomalainen ostaa häpeilemättä valmisruokaa – pakastepizzoihin tehty muutos tulee monelle yllätyksenäSöitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoli
RuoanlaittoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"