"Ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita" – nämä perunat ovat terveydelle haitallisia

Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi 1:13 Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi
KATSO MYÖS VIDEO: Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi.

Myös ihminen voi altistua perunoiden sisältämille myrkyllisille yhdisteille. 

Ruokavirasto tiedotti torstaina saaneensa selville todennäköisen syyn lemmikkieläinten ruokien aiheuttamiin vakaviin oireisiin. Muun muassa Musti ja Mirri -ketjun myymiä lemmikkieläinten ruokia vedettiin myynnistä marraskuussa 2023, kun monien koirien raportoitiin saaneen niistä rajuja oireita.

Ruokaviraston mukaan todennäköinen syy lemmikkien vakaviin oireisiin on ollut perunaraaka-aineen sisältämien glykoalkaloidien ja perunaraaka-aineen käyttömäärän yhdistelmä.  

Myös ihminen voi altistua perunoiden sisältämille glykoalkaloideille, jos valitsee lautasellensa vääränlaisia pottuja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vihertäviä perunoita ei kannata syödä.

Vihertävissä perunoissa piilee vaara

Peruna alkaa vihertää, jos se altistuu valolle. Periaatteessa pienen vihertävän kohdan voi kuoria pois ja potun käyttää tavalliseen tapaan. Ruokavirasto kuitenkin muistuttaa, että vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle.

Ruokaviraston mukaan glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. 

Ruokaviraston mukaan varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Perunan kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta noin 60 prosenttia.

– Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Ne voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita, Ruokaviraston sivuilla kerrotaan. 

Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna.

Lähde: Ruokavirasto
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.