Nämä kokkikoulussa opetettavat asiat jokaisen kotikokin pitäisi tietää: "Tulevat usein tarpeeseen"

shutterstock_648958435
Pidä veitset terävinä ja esivalmistele ruokia, neuvoo 15 vuotta alalla työskennellyt kokki. Shutterstock

Yli 15 vuotta kokkina työskennellyt Alissa Fitzgerald paljastaa Insider-sivustolle kokkikoulussa oppimiaan tärkeimpiä keittiövinkkejä. 

Jo pitkän uran kokkina tehnyt Alissa Fitzgerald jakaa Insider-sivustolla keittiövinkkejä, joiden toivoisi olevan jokaisen kotikokin tiedossa.

– Vaikka ammattikeittiöt eivät sovikaan kaikille, on silti paljon kokkikoulussa opetettuja vinkkejä ja niksejä, jotka tulevat usein tarpeeseen. Tässä osa kaikista hyödyllisimmistä vinkeistä, jotka nostavat kotikokkailut uudelle tasolle, Fitzgerald kirjoittaa.

Laita leikkuulaudan alle kostea liina

Leikkuulauta pysyy paremmin paikoillaan, jos sen alle laittaa keittiötasolle kostean liinan. Myös kostea talouspaperin palanen käy hyvin. Ei ole väliä, onko leikkuulauta muovinen vai puinen – tämä niksi toimii joka tapauksessa.

Esivalmistele eli misaa mahdollisimman paljon

Kokit puhuvat usein misaamisesta, eli ruokien esivalmistelusta ennen varsinaista ruoanlaittoa. 

– Mitä enemmän teet esivalmisteluita, sitä enemmän voit rentoutua siinä vaiheessa, kun kokkaat.

Voit pilkkoa raaka-aineita valmiiksi ruokaa varten vaikka jo edellisenä päivänä, raaka-aineesta riippuen. Ennen ruoanlaiton aloittamista ota kaikki raaka-aineet valmiiksi esille, niin sinun ei tarvitse säntäillä pitkin keittiötä asioita etsien kesken kaiken. 

Pidä veitset terävinä

Veitsiä kannatta muistaa huoltaa ja teroittaa. Terävä veitsi on turvallinen ja tehokas työkalu. Tylsällä veitsellä voi sen sijaan jopa satuttaa itsensä, jos se esimerkiksi liukuu kuntonsa vuoksi pois leikattavan raaka-aineen pinnalta.

Suolaa aterian jokainen komponentti

Älä mausta vain aterian yhtä osaa, vaan kaikki komponentit.

– Jos osat maistuvat hyviltä, kokonaisuuskin maistuu. Älä siis suolaa vain lopputuotetta, vaan yksittäisetkin komponentit.

Valitse paistorasva oikein

Kaikkia rasvoja ei ole tarkoitettu kovaan paistamiseen. Esimerkiksi voi ja oliiviöljy palavat herkästi kovissa lämmöissä. Valitse rasva siis käyttötarkoituksen mukaan!

Muista lisätä hieman hapokkuutta

Jos kastikkeesi maistuu tylsältä, kokeile lisätä joukkoon hieman hapokkuutta. Tähän toimii esimerkiksi viinietikka tai sitruuna. Jo pieni tilkka voi tehdä ison muutoksen lopulliseen makuun!

Ota liha huoneenlämpöön ennen paistamista

Lihaa ei kannata paistaa jääkaappikylmänä. Ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista, jolloin se kypsyy tasaisemmin. Muista myös, että lihan kannattaa antaa vetäytyä paiston jälkeen.

Videolla: Missä järjestyksessä keittiövälineiden kuuluu olla laatikossa?

1:13
Missä järjestyksessä sinun laatikossasi ovat haarukat, lusikat ja veitset?

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja