Satokausi-Samuli suosittelee: Mahtava tapa valmistaa perunat – joko olet testannut herkulliset lyttypotut?

lyttypotut
Hanna Hurtta

Oletko sinä jo testannut lyttypottuja, jotka valmistuvat vaikka edellispäivänä keitetyistä perunoista?

Kerroimme torstaina, miten koronakriisi on iskenyt myös suomalaisiin elintarviketuottajiin. Asian on nostanut esiin muun muassa kasvisten puolestapuhuja Satokausikalenteri. Satokausikalenterin kehittäjä Samuli Karjulan mukaan erityisesti kotimainen peruna tarvitsee nyt kaikkien meidän apua

– Suurin haaste tuottajille on nyt se, että suurtalouskeittiöt ja koulut ovat kiinni, ja niihin ei mene perunaa. Ruokakaupoista perunaa ostetaan kyllä normaalisti, mutta jos miettii kokonaiskulutusta, niin suurtalouskeittiöpuolelta tulee tuottajille iso kakku.

Testaa helpot lyttypotut


Satokausikalenterin Samuli suositteleekin nyt aktiivisesti lisäämään perunankulutusta, jotta isommalta pottukriisiltä vältytään. Riskinä nimittäin on, että osa ylivuotisesta perunasta päätyy pian kompostiin.

Perunaa voi lisätä ruokavalioon monessa eri muodossa. Samuli suosittelee kokeilemaan esimerkiksi lyttypottuja. Perunoiden nimi perustuu siihen, että keitetyt potut litistetään ennen grillissä paistamista.

– Asettele kypsät, hieman jäähtyneet perunat kahden leivinpaperin väliin ja paina perunat lyttyyn kämmenen tai esimerkiksi kaulimen avulla. Perunoiden pitää painua kasaan, mutta niiden pitää kuitenkin jäädä vielä kokonaisiksi. Sudi perunoille öljyä ja grillaa rapeiksi. Ripsauta päälle suolaa ja tarjoile muun grilliruoan kaverina, neuvotaan Satokausikalenterin Facebook-sivuilla. 

Jos kuva ei näy katso se täältä. 


***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!