Mansikka on monen kesäherkku.
Tänä kesänä säät ovat olleet melko vaihtelevat. Huomenta Suomessa puhuttiin viileyden ja sateen vaikutuksista mansikoiden makuun.
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Tuuli Haikonen kertoo, että mansikoiden makuun vaikuttavat paitsi lajike myös viljelytapa – kuten lannoitus – sekä sää.
Lue myös: Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makea
– Nyt kun aurinko alkaa paistaa, sokeripitoisuudet ja aromiaineiden määrät lähtevät hyvin nousuun kypsyvissä marjoissa. Toisaalta meillä on aika viileät yöt eli päivän ja yön lämpötilaerot pysyvät suurina, eli helle ei tule haittamaan mansikoiden makua sinänsä.
Haikosen mukaan sateisuus on ainakin paikoitellen vaikuttanut etenkin marjojen koostumukseen.
– Sateisuus lisää marjan pehmeyttä. Voi tulla erilaisia pintavaurioita, ja se täytyy ottaa huomioon kauppaketjussa. Kannattaa varmaan kuluttajankin aika nopeasti pakastaa avomaan tuotannon mansikoita, Haikonen tuumaa.
Lue myös: Älä heitä mansikoiden kantoja roskiin – syy saattaa yllättää
Mansikkasesonki on täällä
Pohjoissavolainen marjayrittäjä Noora Räsänen kertoo, että mansikkasesonki on nyt käynnistynyt. Huippu kestää pari viikkoa.
– Nyt on sesonki käsillä, että kannattaa pakastimia viimeistään alkaa tyhjentämään, hän vinkkaa.
Yllä olevalla videolla kuullaan perusteluita mansikan litrahinnalle sekä tietoa mansikkalajikkeiden kehittämisestä kestävämmiksi.