Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saako perunoita oikeasti säilyttää jääkaapissa? Muista tämä, jos ostat kotiisi pottuja

1:13Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi
Julkaistu 30.11.2021 16:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten perunat saa säilymään kotona mahdollisimman pitkään? Tässä tärkeimmät vinkit pottujen säilyttämiseen.

Videolla: Parasta perunamuusia ikinä? MTV testasi Kape Aihisen ylistämän tavan valmistaa muusia.

Vaikka tilastojen valossa perunan kulutus Suomessa onkin laskenut huippuvuosistaan, pottu maistuu yhä suomalaisille. Luonnonvarakeskus Luken mukaan peruna on ympäristönäkökulmasta ilmastoviisas tuote. Peruna kasvaa hyvin Suomessa ja sen vesijalanjälki on huomattavasti parempi kuin esimeriksi riisin. Pottu on myös ravintoarvoltaan kilpailijoitaan parempi ja peruna sopii suurimpaan osaan erikoisruokavalioista.

Erilaisia perunalajikkeita löytyy kaupoista kaikenlaiseen käyttöön: on muusiperunaa, yleisperunaa, puikulaa ja uuniperunaa. Hyvää raaka-ainetta ei kannata heittää hukkaan. Siksi potun säilyvyyteen kannattaa hieman panostaa. Näin säilytät perunoita oikein.

Kuinka kauan perunat säilyvät?

Perunan säilyvyysaika riippuu siitä, miten sen varastoi. Tuore ja muuten virheetön pottu voi oikeissa säilytysolosuhteissa säilyä kuukausitolkulla. Jos perunoita säilyttää yli 12 asteen lämpötilassa, ne kuivuvat nopeammin, mikä lyhentää myös pottujen säilyvyysaikaa.

Voiko vihertäviä perunoita syödä?

Peruna alkaa vihertää, jos se altistuu valolle. Periaatteessa pienen vihertävän kohdan voi kuoria pois ja potun käyttää tavalliseen tapaan. Ruokavirasto kuitenkin muistuttaa, että vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle.

Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna.

shutterstock_1684685824

Voiko itäneitä perunoita syödä?

Perunan itäminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että pottu on syömäkelvoton. On kuitenkin syytä muistaa, että perunan idussa on korkea glykoalkaloidi- eli solaniinipitoisuus. Ruokaviraston mukaan itäminen lisää myös itujen lähellä olevien solukkojen solaniinipitoisuutta. Solaniini on sama myrkky, jota muodostuu myös perunan alkaessa vihertää. Se voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

KTM:n asetuksessa ruokaperunan kaupan pitämisestä todetaan muun muassa, että ruokaperuna katsotaan laadultaan vialliseksi, jos perunaan on kehittynyt yli 5 millimetriä pitkiä ituja. Ruokaviraston mukaan pienet idut voi kuoria ja perunan käyttää, jos pottu tuntuu muuten kovalta ja hyvältä. Tämä pätee varsinkin silloin, jos peruna itää ensimmäistä kertaa. Peruna, jossa on suuret idut kannattaa kuitenkin jättää syömättä, luultavasti se jo maistuukin kitkerältä.

Mistä tietää, että peruna on mennyt vanhaksi?

Perunoiden käyttökelpoisuuden voi tarkistaa puristelemalla niitä hiukan. Jos pottu tuntuu pehmeältä tai ryppyiseltä, sitä ei enää kannata käyttää. Myös täysin vihreät tai oudonhajuiset perunat kannattaa heittää pois.

perunat peruna

Voiko perunoita säilyttää jääkaapissa?

Perunoiden säilyttäminen liian kylmissä olosuhteissa ei kannata. Jääkaapissa perunoiden tärkkelys muuttuu nopeammin sokeriksi, jolloin sekä perunoiden maku että niiden käyttöominaisuudet muuttuvat.

Iso-Britannian ruokavirasto on varoittanut aiemmin perunoiden säilyttämisestä jääkaapissa.

– Kun perunoita säilyttää jääkaapissa, niiden tärkkelys muuttuu sokeriksi. Kun perunat sitten kypsentää, nämä sokerit yhdistyvät aminohappo aspargiiniin ja tuottavat haitalliseksi uskottua kemikaalia nimeltä akryyliamidi, FSA:sta todetaan.

Liian kylmissä olosuhteissa peruna alkaa siis tuottamaan nopeammin tärkkelystä, mikä puolestaan johtaa suurempaan akryyliamiipitoisuuteen perunaa kypsentäessä.

Suomen Ruokaviraston mukaan akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin niiden valmistuksen yhteydessä, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita friteerataan, paistetaan uunissa tai rasvassa tai paahdetaan korkeissa lämpötiloissa. Ruokaviraston mukaan keittämisen ei ole todettu lisäävän elintarvikkeen akryyliamidipitoisuutta. 

Muista tämä! Perunoiden säilytys kotona

Missä perunaa tulisi sitten säilyttää, jos ei jääkaapissa? Ihanteellisin paikka potulle olisi tietysti perunakellari tai kylmäkaappi. Peruna pitää viileästä ja pimeästä. Huoneenlämpöön pottuja ei kannata jättää pitkäksi aikaa, sillä lämmössä peruna säilyy vain muutaman päivän. Jos perunoita säilytetään liian lämpimässä, ne pehmenevät, kuivuvat ja alkavat itää.

Paras säilytyslämpötila perunalle on +4–6 astetta. Jos perunakellaria tai viileäkaappia ei ole, voi potut laittaa jääkaapin vihannesloeroon. On kuitenkin muistettava, että jääkaapin on oltava puhdas, eikä siellä saa olla homehtuneita ruoka-aineita pilaannuttamassa ilmaa. Kasvikset, vihannekset ja juurekset eivät myöskään saa koskettaa jääkaapin seiniä. Jääkaappi jäädyttää ja sulattaa itse itseään, ja seinien kanssa kosketuksissa olevat syyssadon vitamiinipommit voivat jäätyä ja pilaantua.

Lue myös: Todella helppo tapa tehdä keitetyistä perunoista parempia – tarvitset vain haarukan ja mausteita

Lähteet: Ruokavirasto, Luke, Insider, Tiede

Lisää aiheesta:

Saako perunoita säilyttää oikeasti jääkaapissa? Jos ostat kotiisi pottuja, muista nämä asiatPitääkö kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksestaToimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyenÄlä missään nimessä tee näin sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää"Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurataKannattaako kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta – tässä syy, miksi ne pakataan kaupoissa muoviin
PerunaRuokaMakuja
Vihertävien perunoiden syöminen ei kannata.Shutterstock
Tuore ja käyttökelpoinen peruna on rakenteeltaan kova.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä

  • 6.6.10:54
    Ruoka

    Mahtavia uutisia varhaisperunoista!

  • 30.5.09:33
    Ruoka

    Onko peruna oikeasti terveellistä?