Yllättävä ravintolaruoka! Suomalaisten ruokainhokista talven trendiherkku

läskisoosi
Talven trendiherkku on luotaantyöntävästä nimestään huolimatta herkullista ruokaa. STT

Saako läskisoosi sinussakin aikaan vilunväreitä? Viimeistään nyt kannattaa muuttaa asennettaan tätä ruokalajia kohtaan, sillä läskisoosi on tämän talven trendiruokaa parhaimmillaan. 

Läskisoosi ei ole ensimmäinen ruokalaji joka tulee mieleen ravintolaruoasta puhuttaessa. Tulevaisuudessa voi kuitenkin olla toisin, sillä juuri tämä kyseinen ruokalaji on nousemassa talven trendiherkun asemaan.

Läskisoosijärjestö kunnioittaa perinteitä

Tämä perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka on monella tapaa haastava ruokalaji niin valmistukseltaan kuin ulkonäöltäänkin. Suurelle, sodan jälkeen syntyneelle ikäpolvelle läskisoosi edustaa kuitenkin usein sitä kaikkein merkittävintä, karjalanpaistin kaltaista perinneruokaa. 

Läskisoosin legendaarista asemaa suomalaisessa ruokaperimässä kuvastaa se, että ruokalajia kunnioittamaan on perustettu Maailman Läskisoosijärjestö.

Läskisoosi slow foodia parhaimmillaan 

Ihmisillä on usein ennakkoluuloja läskisoosin suhteen, sillä useat mieltävät sen luotaantyöntäväksi ruokalajiksi. Läskisoosin voidaan kuitenkin sanoakin olevan slow foodia parhaimmillaan, vaikka nimi voikin johtaa ruokailijaa harhaan.

Läskisoosi on hitaasti valmistuvaa puhdasta lähiruokaa, sillä kyseessähän on porsaan pitkään haudutetusta kyljestä valmistettu kastike, joka tarjoillaan kuoriperunoiden ja suolakurkun kera.

Läskisoosi onkin harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka, jonka löytämiseksi hyvän ruoan arvostajat ovat valmiita näkemään vaivaa. Tämän klassikkoherkun suosiota selittää juuri nyt valloillaan oleva nostalgia-aikakausi ja hitaan ruoanvalmistuksen arvostaminen.

– Nyt eletään vahvaa nostalgiankaipuun aikaa, mikä heijastuu usealla tasolla. Monet ovat sitä mieltä, että ennen oli kaikki paremmin ja siksi myös perinneruokien perään kysytään, kertoo ravintola Eliten ravintolapäällikkö Tiina Partti.

Muun muassa helsinkiläinen kulttuuriravintola Elite aikoo nyt nostaa läskisoosin vakiolistalleen ensimmäistä kertaa. Jos perinneruoan suosio jatkaa voittokulkuaan, voi tätä perinneherkkua kenties löytää tulevaisuudessa ravintoloista ympäri Suomea.

Lähde: STT/Royal Ravintolat 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja