"Mössöinen kouluruoka" jakaa mielipiteet, mutta on kotiruokana täydellistä – muistatko vielä?

Stroganoff
Stroganoff on alun perin venäläinen ruokalaji, jonka perusraaka-aineina käytetään yleensä naudanlihakuutioita, vihanneksia, suolakurkkua ja kermaa tai smetanaa. Ruoasta on olemassa kymmeniä eri versioita. MTV

Muistatko joskus syöneesi koulussa stroganoffia? Tämä liharuoka jakaa varmasti mielipiteet. Kokeile ruokalajin valmistamista kotona ja mahdolliset traumat unohtuvat hetkessä.

Sivumaku-ruokablogissa hypätään tällä kertaa hetkeksi menneille vuosikymmenille. Bloggaaja Jani Kinnunen muistelee syöneensä koulun ruokalasta tuttua, alun perin venäläistä herkkua, stroganoffia viimeksi parikymmentä vuotta sitten.

Stroganov eli stroganoff:

"Nykyajan nuoriso tuskin enää tietääkään, mitä Stroganovin pihvi eli suomalaisittain "stroganoffi" oli 1950-luvulla, kun lounaskahvilakulttuuri alkoi orastaa Suomessa. Vielä 1970-luvulla sai monessa paikassa makkarastroganovia, mutta salaattipöytien ja muun kevyen, modernin lounasruokailun yleistyessä ovat sentyyppiset ruokalajit menettäneet suosiotaan.  Hyvin tehtynä kotiruokana ja venäläisen ravintolan herkkuna stroganov onneksi vielä elää Suomessakin."

Lähde: Raholan syötäviä sanoja -ruokasanasto

– Stroganoff sijoittuu mieleni sopukoissa jonnekin 80-luvulle, äidin patojen, kouluruoan ja ravintolaillallisten sekamelskaan. En muista syöneeni sitä ainakaan 20 vuoteen, vaikka silloin tällöin siihen lounaslistoilla törmääkin. Ensimmäinen mielikuva kun on mössö.

"Mahtavan maistuvaa talviruokaa"

Oli siis selvästi aika päivittää näkemystä. Kinnunen loihti stroganoffista kotioloissa herkullisen version, jossa korvasi naudanlihan pakastimesta löytyvällä hirvenlihalla. Tuunatusta versiosta syntyi herkullinen kotiruoka.

– Lähtökohtaisesti kyse on naudan sisäfilesuikaleista kermaisessa sienikastikkeessa ranskankermalla kruunattuna. Ravintolat käyttivät tähän fileen tähteeksi jääneitä päätypaloja. Nautin itse stroganoffin salaatin kera, mutta yleensä höysteeksi tulee riisiä tai pastaa. Mahtavan maistuvaa talviruokaa, Kinnunen vinkkaa.

Katso tuunatun stroganoffin resepti Sivumaku-blogista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja