Perunasalaatti ja nakit vakiinnuttivat asemansa uudenvuoden ja vapun juhlinnassa lehdistön ansiosta. Helpot ja tasa-arvoiset ruoat sopivat mainiosti rentoihin juhliin, joissa pääpaino on tapahtumassa itsessään.
Perunasalaatti ja nakit kuuluvat olennaisesti monen suomalaisen uudenvuoden juhlintaan. Perinne on verrattain nuori, vaikka molemmilla ruoilla on Suomessa melko pitkät juuret.
Ruokakulttuurin tutkija Maarit Knuuttila kertoi Makuja.fi-sivustolle vuonna 2017, että ensimmäiset perunasalaattiohjeet löytyvät 1900-luvun alkupuolen keittokirjoista.
– Vuoden 1908 Kotiruoka-lehdessä on perunasalaatin resepti. Makkaroita taasen on tehty yleensä kaikkiin juhliin. Jossain vaiheessa nämä ovat yhdistyneet, Knuuttila sanoo.
Ensimmäinen maininta perunasalaatin ja nakkien liitosta löytyy 1940-luvun loppupuolen ravintolan ruokalistalta – ei kuitenkaan uudenvuoden ja vapun yhteydessä. Juhlaruoaksi yhdistelmä saattoi päätyä toisen maailmansodan jälkeen hiljalleen yleistyneiden lastenjuhlien vuoksi.
– Ne ovat liittyneet aina epävirallisiin juhliin, joita ei määrittele kauheasti ruokapuoli. Tällöin ollaan voitu olla vapaammin ja helpommin ruoan kanssa, toisin kuin vaikka pääsiäisenä ja jouluna.
Nimenomaan uuteenvuoteen ja vappuun perunasalaatti sekä nakit liitettiin lehdistön toimesta 1960-luvun puolessa välissä. Tällöin lehtien sivuille painettiin ensimmäiset mainokset, jotka kehottivat ihmisiä hankkimaan koteihinsa perunasalaattia ja nakkeja.
Rento ruoka sopi uuteenvuoteen ja vappuun, joiden luonteeseen kuuluu rento yhdessäolo ystävien kanssa.
