Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä Suomessa syödään uutenavuotena nakkeja ja perunasalaattia

Nakit ja perunasalaatti maistuvat suomalaisille uutenavuotena.
Nakit ja perunasalaatti maistuvat suomalaisille uutenavuotena. Shutterstock
Julkaistu 31.12.2019 14:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Perunasalaatti ja nakit vakiinnuttivat asemansa uudenvuoden ja vapun juhlinnassa lehdistön ansiosta. Helpot ja tasa-arvoiset ruoat sopivat mainiosti rentoihin juhliin, joissa pääpaino on tapahtumassa itsessään.

Perunasalaatti ja nakit kuuluvat olennaisesti monen suomalaisen uudenvuoden juhlintaan. Perinne on verrattain nuori, vaikka molemmilla ruoilla on Suomessa melko pitkät juuret.

Ruokakulttuurin tutkija Maarit Knuuttila kertoi Makuja.fi-sivustolle vuonna 2017, että ensimmäiset perunasalaattiohjeet löytyvät 1900-luvun alkupuolen keittokirjoista.

– Vuoden 1908 Kotiruoka-lehdessä on perunasalaatin resepti. Makkaroita taasen on tehty yleensä kaikkiin juhliin. Jossain vaiheessa nämä ovat yhdistyneet, Knuuttila sanoo.

Ensimmäinen maininta perunasalaatin ja nakkien liitosta löytyy 1940-luvun loppupuolen ravintolan ruokalistalta – ei kuitenkaan uudenvuoden ja vapun yhteydessä. Juhlaruoaksi yhdistelmä saattoi päätyä toisen maailmansodan jälkeen hiljalleen yleistyneiden lastenjuhlien vuoksi.

– Ne ovat liittyneet aina epävirallisiin juhliin, joita ei määrittele kauheasti ruokapuoli. Tällöin ollaan voitu olla vapaammin ja helpommin ruoan kanssa, toisin kuin vaikka pääsiäisenä ja jouluna.

Nimenomaan uuteenvuoteen ja vappuun perunasalaatti sekä nakit liitettiin lehdistön toimesta 1960-luvun puolessa välissä. Tällöin lehtien sivuille painettiin ensimmäiset mainokset, jotka kehottivat ihmisiä hankkimaan koteihinsa perunasalaattia ja nakkeja.

Rento ruoka sopi uuteenvuoteen ja vappuun, joiden luonteeseen kuuluu rento yhdessäolo ystävien kanssa.

– Näissä juhlissa ruoka ei ole millään tavalla pääosassa, toisin kuin vaikka jouluna. Uutenavuotena ja vappuna juhlitaan enemmän tapahtumaa. Perunasalaatti ja nakit ovat helppoja ruokia, jolloin kenenkään ei tarvitse olla koko ajan keittiössä, Knuuttila kertoo.

Tasa-arvoinen ruoka, joka sopii kaikille

Perunasalaatin hyvä puoli on Knuuttilan mukaan sen tasa-arvoisuus: kaikilla on rahaa perunoihin, eivätkä nakkienkaan hinnat päätä huimaa.

– Kaikki voi sitä ostaa ja kaikille se sopii. Helpolla pääsee ostamalla perunasalaatin ja nakit valmiina kaupasta.

Yhdistelmä kuitenkin tarjoaa jotain myös ruokahifistelijöille.

– Niistä saa kuitenkin myös mielettömän gourmet-setin, kun tekee kaiken itse alusta asti. Yhdistelmä mahdollistaa kaikille tulokulman varallisuudesta riippumatta ja on monipuolinen, vaikkakin yksinkertainen, Knuuttila jatkaa.

Perunasalaatin etu juhlaruokana on myös se, että se sopii niin vegaanille, kasvissyöjälle kuin sekasyöjällekin. Päätään ei tarvitse vaivata miettimällä, mitä lisukkeita vieraille tarjoaa.

Perunasalaattia voi lisäksi muunnella helposti.

– Perunoiden sekaan voi laittaa vaikka mitä. Esimerkiksi espanjalaiset pistävät salaatin sekaan tonnikalaa ja sipulia.

Myös nakeista löytyy nykyään vegaaneille ja kasvissyöjille sopivia vaihtoehtoja.

Tuliainen valloitti helposti suomalaisten vatsat

Nakkien tai makkaroiden lisukkeena tarjottu perunasalaatti on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten vuodenvaihteen ruokapöydässä, mutta perunasalaattihimosta huolimatta kyseessä ei ole suomalainen ruoka.

Perunasalaattia syödään muissakin maissa niin Suomesta itään kuin eteläänkin. Eritoten se maistuu Saksassa – makkaran kanssa.

– Suomeen perunasalaatti on saattanut päätyä aateliston ja papiston kirjeiden välityksellä vaihdettujen reseptien tai matkailun vuoksi. Reseptit ovat kulkureita ja kiertolaisia, pohtii Knuutila.

Päädyttyään Suomeen tantereelle perunasalaatin oli helppo valloittaa suomalaisten sydämet.

– Länsi-Suomessa on syöty perinteisesti lauantaisin rosollia ja Itä-Suomessa sillisalaattia. Perunasalaatti on ollut helppo istuttaa näihin perinteisiin ruokiin.

Moni suomalainen lienee kiitollinen perunasalaatin ja nakkien liiton keksijälle. Yhdistelmän alkuperäinen ideoijaa tuskin kuitenkaan ikinä löytyy – eikä sille välttämättä ole tarvettakaan.

– Kun ei tiedä tarkasti, on ajatuksissa tilaa mielikuvitukselle.

Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2017.

***

5:00Chilinen perunasalaatti

Lisää aiheesta:

Helsinkiläinen Michelin-ravintola veti ässän hihasta – myy nyt vitosen annoksia: Makaronilaatikkoa, hernekeittoa, lasagnea... Muista tämä aina, kun ostat ja syöt perunaa – muuten menee pieleen: "Pilaa helposti koko ruokalajin"Muista tämä aina, kun ostat ja käytät perunaa – muuten voi mennä koko ruoka pilalle: "Kannattaa paneutua"Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliMiksi uutenavuotena syödään perunasalaattia ja nakkeja? – "ruoka ei ole millään tavalla pääosassa"Vegaanikinkku ja porkkanasta tehtyä "kylmäsavulohta" – kasvisruokabuumi näkyy myös jouluruokapöydässä
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:22
    Ruoanlaitto

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • 09:42
    Makeiset

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • Eilen17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella