Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Raastepöydästä voipi aloittaa" – ysärihitti tekee paluun Rosso-ravintoloihin

Oletko sinäkin aloittanut joskus ravintolakäyntisi raastepöydän antimilla?
Oletko sinäkin aloittanut joskus ravintolakäyntisi raastepöydän antimilla?SOK
Julkaistu 22.09.2021 09:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Muistatko vielä Rosso-ravintoloiden raastepöydät? Nyt tämä sanonnaksi ja jopa lauluksi asti päätynyt klassikko on tekemässä paluun vuosien tauon jälkeen.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK tiedottaa 1990-luvulta tuttujen raastepöytien palaavan jälleen Rosso-ravintoloihin.

– "Raastepöydästä voi aloittaa" on yksi lausahduksista, joka usein nimetään, kun ihmisiltä kysytään suomalaisuutta kuvaavia sanontoja. Ystävällinen kehotus muodostui tutuksi Rosson asiakkaille lähes kahden vuosikymmenen aikana, ennen kuin raastepöytä korvattiin vuonna 2014 italialaishenkisellä alkupalapöydällä, SOK:lta kerrotaan.

Nämä raasteet jäivät kuitenkin kummittelemaan suomalaisten mieleen.

–  Raastepöytä ei koskaan unohtunut, vaan sen perään on kyselty jatkuvasti. 

Nyt raastefanien rukouksiin vastataan ja ysärihitti tekee syyskuun lopussa paluun Rossoihin.

"Moni muistaa sen jo lapsuuden ensimmäiseltä ravintolakäynniltä"

M019_HRMKUVAV2204_
Suomen ensimmäinen Rosso avattiin Lahden keskustaan vuonna 1978. Tämä kuva on otettu 1980-luvulla.Hotelli- ja ravintolamuseo

Vuosi 1995 muistetaan muustakin kuin ”den glider inistä”. Silloin nimittäin ilmestyivät ensimmäiset raastepöydät Rossoihin. SOK:n mukaan ne saavuttivat heti suuren suosion. Monen mieleen ovat jääneet esimerkiksi porkkana- ja kaaliraasteet, säilykepaprikasuikaleet sekä valkosipuliset ja sinappiset salaatinkastikkeet. Vuonna 2014 raastepöydän kulta-ajan koettiin kuitenkin olevan ohi ja klassikko poistui ravintoloista.

– Nimenomaan raastepöytä on se, mikä suomalaisille tulee Rossoista ensimmäisenä mieleen. Moni muistaa sen jo lapsuuden ensimmäiseltä ravintolakäynniltä. Raastepöydästä muodostui kiinteä osa Rosson brändiä. Vuosien mittaan tulleen asiakaspalautteen ja raastepöydän tunnettuuden vuoksi halusimme tuoda sen takaisin, sanoo ketjupäällikkö Piia Virtanen Rosson ketjuohjauksesta.

Nyt raastepöytä päivitetään kuitenkin tähän päivään ja se koostuu sesongin kotimaisista juureksista. Raasteet valmistetaan ravintoloissa aamuisin keittiöhenkilökunnan toimesta.

–  Tässä toimimme eri tavalla kuin 1990-luvulla. Tuolloin raasteet tulivat ravintoloihin valmiina talon ulkopuolelta, kertoo Piia Virtanen.

Raastepöytä inspiroinut myös populaarikulttuurissa

Vuonna 2020 Kasper Strömmän kysyi Twitterissä kysymyksen: Jos suomen lipussa olisi Brasilian lailla tunnuslause, mitä siinä lukisi? 

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Suosituimmaksi vastaukseksi nousi tietysti "raastepöydästä voipi aloittaa".

Myös Antti Holma on pohtinut radio-ohjelmassaan Ylellä raastepöydän syvintä olemusta suomalaisessa kulttuurissa, kertoi Iltasanomat vuonna 2017.

– Aluksi kaksivärivärjätyt kutrit omaava maakuntaravintolan tarjoilija Marjukka kysyy, että ”mitäpä laitellaan”. Tilaat lehtipihvin tai kanaa paholaisen hillolla. Marjukka vastaanottaa tilauksesi ja sanoo: ”Raastepöydästä voipi aloitella." Holma veisteli Iltasanomien mukaan.

Raastepöydästä on myös esitetty Holman radio-ohjelmassa huumoribiisi, Zen Cafén henkeen.

Lue myös: Carrols, Clock, Wimpy – muistatko vielä nämä Suomessa toimineet pikaruokaravintolat?

Lisää aiheesta:

Timo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö"Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Lauantaimakkaran myynti lopetettiin, palauteryöppy yllätti valmistajan täysin – klassikkotuotteisiin kajoaminen menee suomalaisilla tunteisiinNäin paljon Wolt- tai Foodora-ostosi maksaa ravintolalle – yksi pizza tilauksissa ylitse muidenFoodora paljasti, mitä ruokaa Suomi tilasi vuonna 2020 – suosikkilistan kärjessä komeilee tuttu klassikkoKulttimaine Suomessa, järjettömät myynnit – tässä on "roiskeläppäpizzojen" kuningas
RavintolatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • 30.10.13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja