"Raastepöydästä voipi aloittaa" – ysärihitti tekee paluun Rosso-ravintoloihin

b98c2724-f3bf-4367-a3dd-89b5cdb5f0b7
Oletko sinäkin aloittanut joskus ravintolakäyntisi raastepöydän antimilla? SOK

Muistatko vielä Rosso-ravintoloiden raastepöydät? Nyt tämä sanonnaksi ja jopa lauluksi asti päätynyt klassikko on tekemässä paluun vuosien tauon jälkeen.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK tiedottaa 1990-luvulta tuttujen raastepöytien palaavan jälleen Rosso-ravintoloihin.

– "Raastepöydästä voi aloittaa" on yksi lausahduksista, joka usein nimetään, kun ihmisiltä kysytään suomalaisuutta kuvaavia sanontoja. Ystävällinen kehotus muodostui tutuksi Rosson asiakkaille lähes kahden vuosikymmenen aikana, ennen kuin raastepöytä korvattiin vuonna 2014 italialaishenkisellä alkupalapöydällä, SOK:lta kerrotaan.

Nämä raasteet jäivät kuitenkin kummittelemaan suomalaisten mieleen.

–  Raastepöytä ei koskaan unohtunut, vaan sen perään on kyselty jatkuvasti. 

Nyt raastefanien rukouksiin vastataan ja ysärihitti tekee syyskuun lopussa paluun Rossoihin.

"Moni muistaa sen jo lapsuuden ensimmäiseltä ravintolakäynniltä"

Vuosi 1995 muistetaan muustakin kuin ”den glider inistä”. Silloin nimittäin ilmestyivät ensimmäiset raastepöydät Rossoihin. SOK:n mukaan ne saavuttivat heti suuren suosion. Monen mieleen ovat jääneet esimerkiksi porkkana- ja kaaliraasteet, säilykepaprikasuikaleet sekä valkosipuliset ja sinappiset salaatinkastikkeet. Vuonna 2014 raastepöydän kulta-ajan koettiin kuitenkin olevan ohi ja klassikko poistui ravintoloista.

– Nimenomaan raastepöytä on se, mikä suomalaisille tulee Rossoista ensimmäisenä mieleen. Moni muistaa sen jo lapsuuden ensimmäiseltä ravintolakäynniltä. Raastepöydästä muodostui kiinteä osa Rosson brändiä. Vuosien mittaan tulleen asiakaspalautteen ja raastepöydän tunnettuuden vuoksi halusimme tuoda sen takaisin, sanoo ketjupäällikkö Piia Virtanen Rosson ketjuohjauksesta.

Nyt raastepöytä päivitetään kuitenkin tähän päivään ja se koostuu sesongin kotimaisista juureksista. Raasteet valmistetaan ravintoloissa aamuisin keittiöhenkilökunnan toimesta.

–  Tässä toimimme eri tavalla kuin 1990-luvulla. Tuolloin raasteet tulivat ravintoloihin valmiina talon ulkopuolelta, kertoo Piia Virtanen.

Raastepöytä inspiroinut myös populaarikulttuurissa

Vuonna 2020 Kasper Strömmän kysyi Twitterissä kysymyksen: Jos suomen lipussa olisi Brasilian lailla tunnuslause, mitä siinä lukisi? 

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Suosituimmaksi vastaukseksi nousi tietysti "raastepöydästä voipi aloittaa".

Myös Antti Holma on pohtinut radio-ohjelmassaan Ylellä raastepöydän syvintä olemusta suomalaisessa kulttuurissa, kertoi Iltasanomat vuonna 2017.

– Aluksi kaksivärivärjätyt kutrit omaava maakuntaravintolan tarjoilija Marjukka kysyy, että ”mitäpä laitellaan”. Tilaat lehtipihvin tai kanaa paholaisen hillolla. Marjukka vastaanottaa tilauksesi ja sanoo: ”Raastepöydästä voipi aloitella." Holma veisteli Iltasanomien mukaan.

Raastepöydästä on myös esitetty Holman radio-ohjelmassa huumoribiisi, Zen Cafén henkeen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!