Yllättävä neulaniksi – näin onnistut karviaishillon valmistamisessa

karviaiset
Karviaiset ovat kovakuorisuudestaan huolimatta erinomaisia hillomarjoja. Shutterstock

Karviaiset ovat loppukesän marjoja, jotka sopivat erinomaisesti raikkaan hillon valmistukseen. Karviaishillo on erinomainen tapa säilöä C-vitamiinia pimeän talven varalle.

Säilöntäaika on nyt parhaimmillaan. Hilloja saa kaupasta ympäri vuoden, mutta omatekoiset erikoishillot ja mehut piristävät hyvin pitkän syksyn ja talven aikana.

Yksi elokuun lopulla kypsyvistä, vähemmän käytetyistä marjoista on karviainen. Nämä kovakuoriset marjat sopivat hyvin hilloihin, kunhan ottaa huomioon muutama tärkeän seikan.

VINKKI! Kokeile maustaa karviaishillo vaniljasokerilla. Vanilja sopii hieman kirpeille karviaisille erinomaisesti. Myös loraus konjakkia antaa hillolle oman säväyksensä.

Nuppineula tasaisen lopputuloksen salaisuus

Hillon valmistukseen tulee käyttää täysin kypsiä, tasakokoisia karviaisia. Leikkaa karviaisista karat ja kannat pois. Kätevimmin leikkuu onnistuu pienillä saksilla.

Jos haluat, että marjat pysyvät kokonaisina keitettäessä, esikäsittele karviaiset huolellisesti ennen keittämistä. Suuret karviaiset halkeilevat helposti itsekseen, jolloin hillon tasainen lopputulos voi kärsiä. Pistele siis suurikokoisia karviaisia nuppineulalla ennen keittoa, jolloin ne pysyvät paremmin koossa valmistuksen aikana.

Toisin kuin pehmeäkuoristen marjojen, kuten vadelman kohdalla, tulee karviaishillon valmistus aloittaa sokeriliemen valmistuksella. Kovakuoriset marjat eivät mehustu samalla tavalla kuin esimerkiksi nestepitoiset mansikka ja vadelma.

Käytä yhtä kiloa marjoja kohden kolme desiä vettä ja noin 600 grammaa hillosokeria. Keitä vesi ja sokeri liemeksi ja jäähdytä hiukan. Lisää joukkoon karviaismarjat ja keitä hiljalleen, kunnes marjat ovat painuneet tasaisesti liemeen ja liemi on kirkasta. Anna lämpimän hillon jäähtyä kattilassa puoli tuntia ennen purkitusta silloin tällöin sekoittaen.

Keitä tarpeeksi ja jäähdytä huolella

Hillo kannattaa keittää kunnolla, sillä liian lyhyt keittoaika jättää lopputuloksen helposti löysäksi. Hillosokerin sisältämä hyytelöimisaine pektiini ei ehdi liueta nesteeseen keittoajan jäädessä liian lyhyeksi.

Jos marjat puolestaan nousevat hillopurkin pinnalle, syynä on liian lyhyt jäähdytysaika ennen purkittamista. Tölkityksen jälkeen kääntele purkkia muutaman kerran ylösalaisin varmistaaksesi marjojen tasaisen jakautumisen.

Muista tölkittää hillo aina puhtaisiin astioihin, ettei maukas tuote pääse homehtumaan. Säilytä viileässä ja nauti mielesi mukaan esimerkiksi voileipäkeksien kumppanina.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.