Yksi dieetti ylitse muiden – tätä ruokavaliota moni suomalainen haluaisi kokeilla

shutterstock_241032241
Proteiinipitoinen ruokavalio kiinnostaa suomalaisia erityisen paljon. Shutterstock

Saarioisten selvityksen mukaan runsasproteiininen ruokavalio kiinnistaa suomalaisia tällä hetkellä erityisen paljon.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin, minkälaiset dieetit kiinnostavat suomalaisia kaikkein eniten. Selvisi, että kaikkein kiinnostavimpana suomalaiset pitävät runsasproteiinista ruokavaliota, mutta myös hiilihydraattien vähentäminen, kokonaan sokeriton ja gluteeniton ruokavalio ovat nyt pinnalla. 

Näin kiinnostuneita suomalaiset ovat erilaisista ruokavalioista:
1. runsasproteiininen – 32 prosenttia
2. vähähiilihydraattinen – 23 prosenttia
3. sokeriton – 22 prosenttia
4. sokeriton ja vehnäjauhoton – 18 prosenttia
5. vähärasvainen – 17 prosenttia
6. vähäsuolainen – 17 prosenttia
7. gluteeniton – 16 prosenttia
8. Itämeren/ Pohjolan ruokavalio – 15 prosenttia
9. laktoositon – 14 prosenttia
10. ei punaista lihaa – 14 prosenttia
11. muu kasvisruokavalio – 14 prosenttia
12. raakaruoka – 14 prosenttia
13. vegaaninen – 13 prosenttia
14. maidoton – 13 prosenttia
15. paleo (kivikautinen ruokavalio) – 11 prosenttia
16. joustava kasvissyönti – 11 prosenttia

Ruokaan suhtaudutaan Suomessa avoimin mielin

Kyselyyn vastanneista suomalaisista peräti 70 prosenttia kertoi kokeilevansa mielellään uutta ruokapöydässä. Vastaajista neljä prosenttia kertoi seuraavansa erilaisia ruokatrendejä.

Terveellinen ruoka herättää kiinnostusta

Selvityksen mukaan erityisesti punaisesta lihasta kieltäytyminen, sekä maidoton, sokeriton, vehnäjauhoton, vegaaninen ja Itämeren ruokavalio herättävät suomalaisissa juuri nyt kiinnostusta.

– Kiinnostavaa on, että vegaanisen, raakaruoka- tai paleoruokavalion kokeilu kiinnostaa yli kymmentä prosenttia suomalaisista, Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka kertoo.

Terveellisyys on vallitseva syömisen trendi Suomessa, ja selkeä enemmistö arvioi myö kyselytutkimuksessa sen merkityksen vain kasvavan.

– Harva suomalainen noudattaa tiukimpia ruokavalioita. Lähes puolet haluaa sen sijaan kohtuullistaa rasvan ja suolan käyttöä sekä lisätä proteiinien määrää ruokavaliossaan. On hienoa, että viime vuosina rasvoissa ja hiilihydraateissa on alettu kiinnittää huomiota niiden laatuun, kertoo Lonka.

Saarioinen selvitti suomalaisten syömisen trendejä kyselytutkimuksella, johon vastasi 937 eri-ikäistä suomalaista. Selvityksen otos on kansallisesti edustava. Tutkimuksen toteutti Innolink research.

Lähde: Saarioinen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.