Valtava määrä ”elämäntapa-allergikkoja” – jopa kolmasosa suomalaisista noudattaa erityisruokavaliota

kasvisruoka, vihannekset
Kasvissyöjäksi ilmoittautuu noin joka kymmenes suomalainen. Shutterstock

Noin kolmannes suomalaisista noudattaa jotakin erityisruokavaliota, jotkut useita samanaikaisesti. Allergia on vain yksi neljästä tärkeimmästä syystä noudattaa erityisruokavaliota. Asia selviää elintarvikeyhtiö Nestlén teettämästä tutkimuksesta.

Yleisimmät erityisruokavaliot ovat gluteeniton ja laktoositon sekä painonpudotussyistä valittu ruokavalio. Tärkeimmät syyt erityisruokavalioiden noudattamiseen ovat terveellisyys, painonpudotus, allergia ja eettiset syyt.

Kasvissyöjäksi ilmoittautuu noin joka kymmenes suomalainen. Huomattavasti useampi, noin viidennes, kertoo kuitenkin aikovansa vähentää lihansyöntiään. Lisäksi vajaa neljännes on vähentänyt lihan syöntiä viiden viime vuoden aikana.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten ja heidän lastensa liikuntatottumuksia. Monien vanhempien mielestä heidän lapsensa liikkuvat liian vähän. Aikuistenkin aktiivisuustasossa on parannettavaa, sillä noin kolmannes 18–64-vuotiaista suomalaisista pitää aktiivisuustasoaan riittämättömänä. Yli 65-vuotiaat suomalaiset ovat nuorempiaan useammin tyytyväisiä omaan aktiivisuuteensa.

Lihansyönnin vähentämisen taustalla on Nestlén laillistetun ravitsemusterapeutin Satu Hautasen mukaan ympäristö- ja terveyssyitä.

– Väestötutkimuksista on saatu näyttöä, että runsas punaisen lihan ja etenkin lihavalmisteiden syöminen saattaa lisätä esimerkiksi diabeteksen, ylipainon sekä paksu- ja peräsuolen syövän riskiä. Terveyden ohella monet ovat alkaneet ajatella kestävää kehitystä ja omaa hiilijalanjälkeään, Hautanen sanoo.

YouGov-tutkimuslaitoksen teettämään tutkimukseen haastateltiin yhteensä yli tuhatta yli 18-vuotiasta suomalaista. Samanlaiset tutkimukset tehtiin myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Testaa gluteeniton kinuskikakku – katso resepti videolta:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.