Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nämä ruoka-aineet kasvattaneet viime vuosina eniten suosiotaan – suomalaismiehillä uusi suosikki

Kala ja kasvikset ovat nostaneet viime vuosina suosiotaan suomalaisten ruokapöydissä.
Kala ja kasvikset ovat nostaneet viime vuosina suosiotaan suomalaisten ruokapöydissä. Shutterstock
Julkaistu 06.03.2018 10:53

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kun suomalaiset valitsevat raaka-aineita ruokapöytäänsä, henkilökohtainen hyvinvointi päihittää säästämisen ja lähipiirin neuvot, selviää Raision teettämästä tutkimuksesta. 

Raision teettämässä Ruokakulttuurin muutos -kyselyssä selvitettiin syömiseen liittyviä asennemuutoksia ja sitä, minkä ruoka-aineiden käyttöä suomalaiset ovat viimeisen kahden vuoden aikana lisänneet tai vähentäneet, ja minkälaisten syiden takia muutoksia on tehty.

Kuluttajakyselyn mukaan tärkeimmät syyt siihen, miksi suomalaiset lisäävät tai vähentävät tiettyjen ruoka-aineiden käyttöä, liittyvät omaan hyvinvointiin. 

shutterstock_299399114
Suomalaisten ruokavalintoja ohjaa ennen kaikkea huoli omasta hyvinvoinnista ja sen ylläpitämisestäShutterstock

Hyvinvointiin liittyvät seikat koetaan tärkeämmiksi kuin esimerkiksi painonhallinta, rahan säästäminen, lähipiirin neuvot ja suorituskyvyn parantaminen.

LUE MYÖS: Tutkimus selvitti, kuinka terveellinen suosikkimaitosi todella on – kasvimaidoissa selkeä ykkönen

Miehet syövät aiempaa enemmän kalaa

Kyselyssä nousi esille selkeästi, että kasvisten ja kasvipohjaisten ruokien syöminen on lisääntynyt ja lisääntyy entisestään. Yli puolet kertoo kasvattaneensa niiden käyttöä kahden vuoden aikana.

– Kasvipohjaisten elintarvikkeiden kasvavaa suosiota selittää se, että ne mielletään ekologisemmaksi vaihtoehdoksi, mutta samalla niiden tiedetään lisäävän hyvinvointia. Siksi niitä saa rauhassa syödä hyvällä omallatunnolla, Raision Terveelliset elintarvikkeet -liiketoiminnan strategia- ja brändijohtaja Mika Kukkurainen kertoo.

kasvisruokaKasvipohjaiset ruoat ovat selvästi nousussa.Shutterstock

Kalaa syö aiempaa useammin noin kolmannes suomalaisista, ja kyselyn perusteella varsinkin miehet ovat lisänneet kalan kulutusta viime vuosien aikana.

Kärkisijoille eniten suosiotaan kasvattaneiden ruoka-aineiden joukkoon pääsee myös kaura, joka on kasvattanut eniten suosiotaan muihin viljoihin verrattuna. 

LUE MYÖS: Tässä ovat Suomen suosituimmat kauraleivät – kaurapitoisuuksissa hurjia eroja

Sokeri, kovat rasvat ja vehnä kuuluvat puolestaan niiden ruokaaineiden joukkoon, joiden käyttöä on selkeästi vähennetty. Näitä ruoka-aneita ovat karsineet eniten yli 55-vuotiaat miehet, kun taas nuorista, 18–34-vuotiaista naisita joka viides on karsinut maitotuotteita.

Vuodenvaihteessa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 1022 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Heistä 53 prosenttia oli naisia ja 47 prosenttia miehiä.

Lähde: Raisio

***

7:27Miltä Suomen ruokakulttuuri näyttää tänäpäivänä?

Lisää aiheesta:

Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissäNäin ruokakaupassa nyt pihistellään – S-ryhmä paljastaa uudet suosikitRuokakaupoissa näkyy nyt yksi selkeä buumi – näiden tuotteiden suosio kasvanut roimasti: "Ajan ilmiö"Yllättävän moni suomalaispari saa tästä aiheesta riidan aikaiseksi: "Vakavien keskustelujen käyminen päivällisen aikana voi vain pahentaa asioita"Näistä ruoista suomalainen ei halua tinkiä epävarmassakaan tilanteessa – samaistutko listaan? Näillä kriteereillä suomalaiset valitsevat ruokaostoksensa – hinta-laatusuhde tärkein, nuoret arvostavat helppoutta
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste