Suomi voisi olla lähivuosina lähes täysin omavarainen kasviproteiinien tuottaja, selviää Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksesta. Tutkimuksessa on selvitetty keinoja lisätä kasvipohjaisten proteiinien osuutta.
Tällä hetkellä kasviproteiinien tuotanto on alle 30 prosenttia suhteessa koko maan proteiininkulutukseen, mutta vuonna 2040 luku voisi olla 98 prosentissa.
Lisäksi niissä nähdään potentiaalia kasvaa merkittäväksi vientituotteeksi.
Osuuden kasvattamista perustellaan viime vuonna uusituilla pohjoismaisilla ravitsemussuosituksilla sekä idänkaupan tyrehtymisellä, joka on seurausta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.
Ennusteiden toteutuminen vaatisi kuitenkin sen, että kaikki menisi nappiin ensi yrittämältä. Toimenpiteisiin tulisi myös ryhtyä aikailematta.
Lue myös: Aliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?
Suomalaiset ylikuluttavat proteiineja
Kasviproteiinien tuotannon kasvattamiselle löytyykin edellytyksiä. Sitra ja Luke keskittyivät tutkimuksessaan sellaisiin kotimaisiin viljelykasveihin, joista useimmin jalostetaan kasviproteiinituotteita.
Nämä kasvit ovat herne, härkäpapu, rypsi sekä rapsi.
Sitran ja Luken mukaan tuotantoala voitaisiin kolminkertaistaa nykyiseen verrattuna.
