Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisten ruokavaliossa kolme isoa ongelmaa – kärsitkö sinäkin näistä?

Shutterstock
Julkaistu 26.05.2016 13:19

MTV LIFESTYLE

Suomalaisista jopa 38 prosenttia tuntee syyllisyyttä liiasta napostelusta, selviää Saarioisten teettämästä kyselytutkimuksesta. 

Useille suomalaisille terveellisyys on ruokavaliossa yhä tärkeämpää. Saarioisen teettämän tutkimuksen mukaan syömiseen liittyvää syyllisyyttä aiheuttavat epäterveellisiksi koetut tavat, kuten liiallinen napostelu, joka aiheuttaa syyllisyyttä 38 prosentissa suomalaisista.

Sen lisäksi 36 prosenttia tuntee syyllisyyttä siitä, ettei syö tarpeeksi kasviksia ja 31 prosenttia siitä, että syö liikaa sokeria.

Mistä ruokaan ja syömiseen liittyvistä asioista tunnet syyllisyyttä?

  • Napostelen liikaa: 38 %
  • Syön liian vähän kasviksia: 36 %
  • Syön liikaa sokeria: 31 %
  • Syön liian harvoin ja paljon kerralla: 30 %
  • Syön liian usein mitä sattuu: 27 %
  • En laita itse ruokaa riittävän usein: 19 %
  • Syön liian paljon rasvaa: 16 %
  • En syö tarpeeksi usein ystävien tai perheeni kanssa: 14 %
  • Syön liikaa suolaa: 12 %
  • Syön liikaa punaista lihaa: 9 %
  • Syömisestä on tullut suorittamista: 6 %
  • Syömistottumukseni kuormittavat ympäristöä liikaa: 5 %
  • Jokin muu: 3 %
  • Ei mikään: 5 %

– On hienoa, että terveellisyys kiinnostaa suomalaisia, mutta syömistä ohjaavat helposti syyllisyydentunteet ja siitä koetaan stressiä. Nyt pinnalla ovat tiukat välttelydieetit, vaikka tärkeintä syömisessä olisi salliva suhtautuminen ruokaan. Mitään ruoka-ainetta ei tarvitsisi lähtökohtaisesti vältellä, kun noudattaa säännöllistä ateriarytmiä ja tekee useimmilla aterioilla monipuolisia ja terveellisiä valintoja, sanoo Saarioisten ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen.

Nuoret syyllistyvät muita enemmän – myös vähäisestä kokkaamisesta

Kyselytutkimuksen mukaan erityisesti 18–29-vuotiaat nuoret aikuiset tuntevat syyllisyyttä epäterveelliseksi koetuista ruokailutavoista ja siitä, että heillä ei ole tarpeeksi aikaa tehdä ruokaa itse.

– Töiden, opiskelun, perheen ja harrastusten kanssa tasapainottelu voi tehdä säännöllisen ateriarytmin seuraamisesta vaikeaa ja ruuanlaitolle jää vähemmän aikaa. Jatkuvaan naposteluun auttaa parhaiten selkeä ateriarytmi välipaloineen ja riittävän kokoiset, monipuoliset annokset, Lampinen neuvoo.

Kyselyyn vastanneista 19 prosenttia koki syyllisyydentunteita siitä, että ei laita ruokaa itse riittävän usein. Nuorista aikuisista 27 prosenttia koki vähäisestä kokkaamisesta syyllisyydentunteita.

– Monille voi syntyä julkisuudesta ja sosiaalisesta mediasta kuva, että ihmiset ympärillä laittavat jatkuvasti upeita ruokia itse. Tämä voi aiheuttaa paineita omassa arjessa, kuten kyselymme tulokset kertovat. Tässäkin korostaisin ihmisiä olemaan armollisia itselleen, Lampinen toteaa.

Kasviksia halutaan lisätä, sokeria vähentää

Missä seuraavista on ruokavaliossasi eniten parannettavaa?

  • Kasvisten lisääminen: 26 %
  • Sokerin vähentäminen: 24 %
  • Ravitsemussuositusten mukainen syöminen: 12 %
  • Kovan rasvan vähentäminen: 8 %
  • Luomuruoan lisääminen: 7 %
  • Suolan vähentäminen: 6 %
  • Proteiinien lisääminen: 4 %
  • Joku muu 3 %
  • Ruokavaliossani ei ole parannettavaa: 10 %

Useat suomalaiset näkevät kasvikset ja sokerin vähentämisen parhaiksi tavoiksi korjata ruokavaliotaan. Erityisesti miehet tunnistivat kasvisten lisäämisen tärkeäksi.

– Suomalaisten kasvisten syönti on lisääntynyt ja se näkyy ruokakaupoissakin kasvaneena myyntinä. Tämä on hieno asia, sillä kasvisten syönti auttaa painonhallinnassa. Kasvispainotteisen ruoan lisääminen on niitä pieniä helppoja arjen ratkaisuja kohti terveellisempää ruokavaliota, Lampinen sanoo.

Kasvisten syönnin lisäksi monet halusivat parantaa ruokatottumuksiaan vähentämällä sokeria. Erityisesti naiset ja nuoret näkivät sokerin vähentämisen tärkeänä parantamiskohteena.

– Yksittäisten ruoka-aineiden välttelyn sijaan on tärkeää syödä monipuolisesti. Hiilihydraatteja voi syödä hyvällä omallatunnolla, kunhan huolehtii, että painopiste on kuitupitoisissa täysjyvätuotteissa ja lisätyn sokerin määrä ruokavaliossa on kohtuullinen. Sokeriakaan ei ole mikään tarve täysin vältellä. Satunnaiset herkkuhetket kuuluvat monipuoliseen terveelliseen ruokavalioon, Lampinen muistuttaa.

Tutkimustiedot perustuvat Saarioisten tilaamaan kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internetpaneelissa huhtikuussa 2016. Kyselyyn vastasi 1 000 iältään 15–70-vuotiasta suomalaista, ja lähtöotos on kansallisesti edustava.

Lähde: Saarioinen

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ruokakaupoissa tapahtuu nyt täyskäännösOnko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteetYllättävän moni suomalaispari saa tästä aiheesta riidan aikaiseksi: "Vakavien keskustelujen käyminen päivällisen aikana voi vain pahentaa asioita"Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"Suomalainen väitöstutkimus kumoaa sitkeän laihdutusmyytin – pikakuurikin voi tuoda pysyviä tuloksia, jos tämä asia on kunnossaRavitsemusasiantuntija huolissaan suomalaisten kasvisten syönnistä: ”Heijastuu koko kehon hyvinvointiin”
RuokavalioPainonhallintaGrillatut kasviksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • Eilen12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista

  • 3.8.17:28
    Ravitsemus

    Tätä Tiktokin ruokailmiötä ei kannata ohittaa: "Trendi, jota emme tienneet tarvitsevamme"