Suomalaisista jopa 38 prosenttia tuntee syyllisyyttä liiasta napostelusta, selviää Saarioisten teettämästä kyselytutkimuksesta.
Useille suomalaisille terveellisyys on ruokavaliossa yhä tärkeämpää. Saarioisen teettämän tutkimuksen mukaan syömiseen liittyvää syyllisyyttä aiheuttavat epäterveellisiksi koetut tavat, kuten liiallinen napostelu, joka aiheuttaa syyllisyyttä 38 prosentissa suomalaisista.
Sen lisäksi 36 prosenttia tuntee syyllisyyttä siitä, ettei syö tarpeeksi kasviksia ja 31 prosenttia siitä, että syö liikaa sokeria.
Mistä ruokaan ja syömiseen liittyvistä asioista tunnet syyllisyyttä?
- Napostelen liikaa: 38 %
- Syön liian vähän kasviksia: 36 %
- Syön liikaa sokeria: 31 %
- Syön liian harvoin ja paljon kerralla: 30 %
- Syön liian usein mitä sattuu: 27 %
- En laita itse ruokaa riittävän usein: 19 %
- Syön liian paljon rasvaa: 16 %
- En syö tarpeeksi usein ystävien tai perheeni kanssa: 14 %
- Syön liikaa suolaa: 12 %
- Syön liikaa punaista lihaa: 9 %
- Syömisestä on tullut suorittamista: 6 %
- Syömistottumukseni kuormittavat ympäristöä liikaa: 5 %
- Jokin muu: 3 %
- Ei mikään: 5 %
– On hienoa, että terveellisyys kiinnostaa suomalaisia, mutta syömistä ohjaavat helposti syyllisyydentunteet ja siitä koetaan stressiä. Nyt pinnalla ovat tiukat välttelydieetit, vaikka tärkeintä syömisessä olisi salliva suhtautuminen ruokaan. Mitään ruoka-ainetta ei tarvitsisi lähtökohtaisesti vältellä, kun noudattaa säännöllistä ateriarytmiä ja tekee useimmilla aterioilla monipuolisia ja terveellisiä valintoja, sanoo Saarioisten ravitsemusasiantuntija
