Yhdellä ruoalla edelleen valtava suosio: Suomalaiset ahmivat jopa 40 kiloa vuodessa

Suomalaiset söivät vuonna 2015 keskimäärin 40 kiloa leipää henkeä kohden.

Leipä maistuu tilastojen perusteella edelleen suomalaisille.

Vaikka uusia hittidieettejä tulee ja menee, yhden ruoan suosio ei näytä hiipuvan: suomalaiset rakastavat edelleen leipää. Leipätiedotuksen tilaston mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää vuonna 2015 keskimäärin hiukan yli 40 kiloa.

– Päivittäin suomalainen söi leipää noin 110 grammaa, mikä vastaa 3-4 viipaletta tuoreleipää tai kymmentä palaa kuivaleipää. Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Kotimainen leipä maistuu parhaiten

Tuonnin kasvusta huolimatta suomalaiset syövät edelleen eniten kotimaista leipää.

– Laskelmien mukaan suomalainen söi kotimaista pehmeää leipää viime vuonna noin 34 kiloa. Ostoskoriin valitaan kotimaisista leivistä eniten tummaa leipää, Terhi Virtanen kertoo.

Sen sijaan kodin ulkopuolella syödystä leivästä valtaosa on edelleen vaaleaa leipää. Tumman leivän suosioon vaikuttaa muun muassa terveystrendi.

Suomalaisilla varaa parantaa kuidunsaantia

Leipätiedotus muistuttaa, että vaikka meillä suomalaisilla kuidun saanti on maailmanlaajuisesti ajateltuna suhteellisen hyvällä tasolla, kannattaa kuituun kiinnittää huomiota edelleen. Terveysvaikutusten saavuttamiseksi kuitua tulisi syödä vähintään 25-35 grammaa päivässä, kun keskimäärin saamme sitä noin 21 grammaa.

Leivän valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota sen kuitupitoisuuteen.

– Katso leipäpakkauksesta kuidun määrä ja valitse runsaskuituisia vaihtoehtoja. Syömällä 3-4 palaa runsaskuituista leipää saat vasta noin puolet päivän kuiduista kasaan. Loput voit kerätä vaikka puurosta, myslistä, kasviksista, hedelmistä ja marjoista, vinkkaa Virtanen.

Lähde: Leipätiedotus ry:n ylläpitämä leipomotuotteiden myyntitilasto ja Tullin Uljas-tuontitilasto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.