Leipätiedotuksen mukaan muissa Euroopan maissa syödään enemmän leipää kuin Suomessa, mutta suomalaisten leipä on useammin leivottu terveellisistä täysjyväjauhoista.
Suomessa syödään leipää vuosittain keskimäärin noin 40 kiloa henkilöä kohden. Monissa muissa maissa leivän kulutus on suurempaa. Tämä käy ilmi European Flour Millersin julkaisemasta jauhojen ja leivän kulutustilastosta. Esimerkiksi saksalainen syö leipää kaksinkertaisen määrän, yli 80 kiloa. Päivittäin saksalaisen ruokavalioon kuuluu siis 7-8 palaa leipää, kun suomalainen syö päivän aterioillaan noin 3-4 viipaletta leipää.
Leivällä on merkittävä rooli suomalaisten ruokavaliossa: leipä ja muut viljatuotteet ovat suomalaisille olennainen kuidun, raudan ja magnesiumin lähde.
Monissa Euroopan maissa täysjyväviljan kulutus on vähäistä, jolloin suuresta nautitusta leipämäärästä huolimatta terveellisen viljakuidun saanti on vähäistä. Britanniassa ja Saksassa lähes viidennes ja Ranskassa jopa yli puolet väestöstä ei syö lainkaan täysjyväviljaa.
"Suomalaisesta täysjyväleivästä puhuttaessa voidaan unohtaa höttöhiilarit"
Täysjyväviljaa ruokavalioonsa sisällyttävilläkin sen määrä jää näissä maissa hyvin alhaiseksi, 10-20 grammaan päivässä. Pohjoismaissa leivän syönti on keskimäärin hiukan alhaisempaa kuin muualla Euroopassa. Täysjyväviljan kulutus on kuitenkin muuta Eurooppaa korkeammalla tasolla ja vaihtelee Ruotsin noin 40 grammasta Tanskan 55 grammaan per henkilö. Etenkin Suomessa täysjyvärukiin ja -kauran käyttö nostaa leivän merkittäväksi kuidun ja muiden ravintoaineiden lähteeksi.
