Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hän on Vuoden Kokki 2016 – voitto irtosi ruoan rohkealla makurakenteella

Vuoden Kokki 2016 on Toni Kostian helsinkiläisravintola Grönistä.
Vuoden Kokki 2016 on Toni Kostian helsinkiläisravintola Grönistä.Elo-säätiö
Julkaistu 18.03.2016 19:31
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2016 -voittajat kruunattiin tänään kaksipäiväisen kilpailurupeaman jälkeen Helsingissä, Tapahtumatalo Bankissa.

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki -kilpailujen jännittävä loppukilpailu käytiin Messukeskuksen Gastro-messuilla 17.-18.3.2016. Myöhaan perjantai-iltana kruunattiin Vuoden Kokiksi 2016 Toni Kostian helsinkiläisestä ravintola Grönistä ja Vuoden Tarjoilijaksi 2016 Taneli Lehtonen helsinkiläisravintola Murusta.

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki ovat alojensa suomenmestaruuskilpailut. Tänä vuonna kovatasoisessa kilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman helsinkiläisravintola Palacesta ja kolmannelle sijalle ylsi Anssi Riihimäki ravintola Olosta.

Suomen parhaimpien tarjoilijoiden kilpailussa sijoittui toiseksi Ronny Malmberg Farangista ja kolmanneksi Niina Hakolahti Ravintola Palacesta.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2016 -erikoispalkinnot:

Paras palvelukokemus: Taneli Lehtonen (Ravintola Muru, Helsinki)

Paras veitsenkäsittelijä: Toni Kostian (Ravintola Grön, Helsinki)

Paras kattaja: Niina Hakolahti (Ravintola Palace, Helsinki)

Paras raaka-aineiden hyödyntäjä: Mikko Kaukonen (Food Camp Finland)

Rohkea makumaailma nosti kokkikisan kärkeen

 Vuoden Kokki -kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kylmä ja lämmin alkuruoka-annos kolmelletoista hengelle, sekä moderni pääruoka-annos kahdelletoista hengelle. Kaikkien finalistien neljän tunnin kisasuoritus oli onnistunut, vahva ja teknisesti osaava. Vuoden Kokiksi 2016 valitun Toni Kostianin annos erottautui voimakkailla mauilla sekä persoonallisuudella ja alusta loppuun tasavahvalla suorituksella

– Kilpailijat onnistuivat finaalissa jopa korkeatasoista semifinaalia paremmin; kaikki viisi kilpailijaa olivat kyllä tänään liekeissä. Voitto tuli lopulta vahvalla ja virkistävän rohkealla makurakenteella sekä annosten tasalaatuisuudella, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Henry Tikkanen.

Vuoden Kokki 2016

Toisessa alkuruoassa ja pääruoka-annoksessa oli käytettävä raaka-aineena kukonpoikaa. Loput yllätysraaka-aineet kilpailijat keräsivät semifinaalin jälkeen paljastetusta raaka-ainepöydästä.

– Kukonpoika oli selkeästi tuttu raaka-aine: liha oli kaikilla mehukasta ja maukasta. Yllätyksenä tulleet raaka-aineet, joiden perusteella menu eilen suunniteltiin, eivät vaikuttaneet kenenkään suoritukseen negatiivisesti, joskin kasvisten käyttö olisi osalla kilpailijoista voinut olla monipuolisempaa, Tikkanen summaa.

Kilpailuannoksissa nousivat pinnalle tämän päivän tyypilliset ravintola-annosten trendit: kastikkeet olivat ohuita, pääraaka-ainetta mehustavia, paistoliemen tyyppisiä kastikkeita, jotka jättävät tilaa lisukkeiden ja pyreiden mauille. Lämpimissä pääruoka-annoksissa oli mukana myös kylmiä elementtejä, muun muassa hapokkuutta ja kirpeyttä annokseen tuovat pikkelöidyt raaka-aineet.

Kokonaisvaltainen palvelu ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Taneli Lehtonen Vuoden TarjoilijaRavintola Murun Taneli Lehtonen on Vuoden Tarjoilija 2016.

Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Taneli Lehtonen vei voiton tänä vuonna tekniikan ja hyvän asiakaspalvelun kokonaisvaltaisella hallinnalla – pienellä showmanshipilla maustettuna.

– Finaalissa kärkikolmikko erottautui vahvalla ammatillisella osaamisella. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin kriittisiä ja aikaisemmista vuosista poiketen tuomarointi jaettiin osa-alueittain, jolloin arvioinnissa päästiin huolellisempaan ja tarkempaan lopputulokseen, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sekä juustoille sopivat viinit, valmistaa alkucocktailit, laskea oluet, valmistaa kahvit ja tarjoilla avecit sekä pitää huolta viiden hengen pöytäseurueesta.

Lisää aiheesta:

Tällaiset ruoat Suomi tarjoili kokkien MM-kisoissaSuomen lopullinen sijoitus Bocuse d'Or -kokkikisoissa yllätti: "Kunhan saamme nähdäksemme tuomareiden antamat pisteet…"Suomi viides kokkien Bocuse d'Or -mittelössä – useat maat sortuivat pääruoassa kikkailuun: "Ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä"Voitto Siuntioon! Kalle Tanner on Vuoden Kokki 2018Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2016 -finalistit valittu – tässä he ovat!Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -semifinalistit julkistettu – tiedossa kovatasoinen kilpailu
Makuja
Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2016 -kilpailujen finalistit.Elo-säätiö
Elo-säätiö

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 14:25
    Ruoka

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • 13:14
    Ruoka

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!

  • Eilen17:06
    Ruoka

    Vappu Pimiän mahtava hittikeitto: "Yksi arjen parhaista pelastajista"

  • Eilen09:04
    Ruoka

    Kuinka monta grammaa puuroa pitäisi syödä aamupalaksi?