Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen luonto pursuaa ilmaista ruokaa, mutta ole tarkkana: "Todella vaarallisia ja vältettäviä"

1:29Suomen luonto pursuaa ilmaista superfoodia – villiyrttien kerääminen vaatii varovaisuuttaKATSO VIDEO: Näin keräät villiyrttejä turvallisesti.
Julkaistu 08.07.2023 17:24
Toimittajan kuva

Erika Sirviö

erika.sirvio@mtv.fi

Suomen luonto tarjoaa monenlaisia villiyrttejä, joita on helppo hyödyntää arjessa.

Suomen luonto pursuaa ravintorikkaita villiyrttejä, jotka sopivat erinomaisesti ruoanlaittoon. 

Lajintunnistus tärkeää

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen muistuttaa, että yrttejä poimiessa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Jotkut lajit voivat nautittuna aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja.

– Suomen luonnossa on todella paljon hyviä hyödynnettäviä kasveja ja yrttejä. Sieltä löytyy valtavasti lajistoa, jotka ovat turvallisia syötäviä, mutta sieltä löytyy myös todella vaarallisia ja vältettäviä, joista voi tulla pahoinvointia, päänsärkyä tai jopa vakavia myrkytyksiä, Pikkarainen kertoo.

– Eli täytyy olla sataprosenttisen varma siitä, mitä kasvia on käyttämässä, ennen kun sitä laittaa ruoaksi.

Villiyrttejä voi löytää niin maalta kuin kaupungeista. Nokkosia Pikkarainen kutsuu superfoodiksi, sillä niissä on sekä rautaa, vitamiineja, että kivennäisaineita. Monipuolista yrttiä voi hyödyntää laajasti ruoanlaitossa ja se on myös helppo säilöä.

"Kasvit puolustautuvat kemiallisesti"

Pikkarainen sanoo, että villiyrttejä kannattaa etsiä puhtailta alueilta. Yrttien olisi myös hyvä olla "koskemattomia", eli niissä ei saisi olla ötököitä tai näkyviä reikiä. Kasvin puolustautumismekanismit saattavat nimittäin tehdä siitä syömäkelvottoman. 

– Kasvit puolustautuvat kemiallisesti. Jos siellä on jo ötököitä tai kovin reikäisiä lehtiä, niin ne annetaan sitten olla, koska silloin ne yrtit eivät ole enää meille välttämättä hyväksi. Ruohovartisia villiyrttejä saa poimia luonnosta vapaasti, sillä niiden kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Mukaan kannattaa Pikkaraisen kokemuksella ottaa ainakin hanskat, sillä varsinkin nokkoset voivat aiheuttaa ikäviä iho-oireita. Lisäksi mukana on hyvä olla sakset ja erilaisia purkkeja villiyrttien lajitteluun. 



Lue lisää: Villivihanneksia ja yrttejä voi jo kerätä ruokapöytään Etelä-Suomessa – syötäviä kasveja on yli 200!

RuokaYrtitLuonto ja eläimetMakuja
Toimittajan kuva
Erika Sirviö
MTV Uutiset

Lisää aiheesta:

Nooran ja Petran helposta lohikakusta tuli viraalihitti – luotto-ohje peräisin 1980-luvultaHelppo lohipasta on kestosuosikki: Kaikki haluavat Kari Aihiselta tämän ohjeenKinkun jämät voi hyödyntää Harri Syrjäsen helppoon pastaanKuinka monta päivää joululaatikoita uskaltaa syödä?Miksi taas närästää? Kokeile näitä keinoja närästyksen helpottamiseksiVoiko joulukinkkua pakastaa?