Suomen luonto pursuaa ilmaista ruokaa, mutta ole tarkkana: "Todella vaarallisia ja vältettäviä"

Suomen luonto pursuaa ilmaista superfoodia – villiyrttien kerääminen vaatii varovaisuutta 1:29 Suomen luonto pursuaa ilmaista superfoodia – villiyrttien kerääminen vaatii varovaisuutta
KATSO VIDEO: Näin keräät villiyrttejä turvallisesti.

Suomen luonto tarjoaa monenlaisia villiyrttejä, joita on helppo hyödyntää arjessa.

Suomen luonto pursuaa ravintorikkaita villiyrttejä, jotka sopivat erinomaisesti ruoanlaittoon. 

Lajintunnistus tärkeää

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen muistuttaa, että yrttejä poimiessa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Jotkut lajit voivat nautittuna aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja.

Suomen luonnossa on todella paljon hyviä hyödynnettäviä kasveja ja yrttejä. Sieltä löytyy valtavasti lajistoa, jotka ovat turvallisia syötäviä, mutta sieltä löytyy myös todella vaarallisia ja vältettäviä, joista voi tulla pahoinvointia, päänsärkyä tai jopa vakavia myrkytyksiä, Pikkarainen kertoo.

Eli täytyy olla sataprosenttisen varma siitä, mitä kasvia on käyttämässä, ennen kun sitä laittaa ruoaksi.

Villiyrttejä voi löytää niin maalta kuin kaupungeista. Nokkosia Pikkarainen kutsuu superfoodiksi, sillä niissä on sekä rautaa, vitamiineja, että kivennäisaineita. Monipuolista yrttiä voi hyödyntää laajasti ruoanlaitossa ja se on myös helppo säilöä.

"Kasvit puolustautuvat kemiallisesti"

Pikkarainen sanoo, että villiyrttejä kannattaa etsiä puhtailta alueilta. Yrttien olisi myös hyvä olla "koskemattomia", eli niissä ei saisi olla ötököitä tai näkyviä reikiä. Kasvin puolustautumismekanismit saattavat nimittäin tehdä siitä syömäkelvottoman. 

Kasvit puolustautuvat kemiallisesti. Jos siellä on jo ötököitä tai kovin reikäisiä lehtiä, niin ne annetaan sitten olla, koska silloin ne yrtit eivät ole enää meille välttämättä hyväksi. 

Ruohovartisia villiyrttejä saa poimia luonnosta vapaasti, sillä niiden kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Mukaan kannattaa Pikkaraisen kokemuksella ottaa ainakin hanskat, sillä varsinkin nokkoset voivat aiheuttaa ikäviä iho-oireita. Lisäksi mukana on hyvä olla sakset ja erilaisia purkkeja villiyrttien lajitteluun. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.