Virhe, johon suomalaiset ovat sortuneet jauhelihapihvejä paistaessa jo 1980-luvulla – ethän pilaa pihvejä näin?

Muista lämmittää pannu erittäin kuumaksi ennen kuin alat paistelemaan jauhelihapihvejä.

Jo 1980-luvulla se tiedettiin: jauhelihapihvejä paistaessa on syytä jättää pihvit pannulle rauhassa kypsymään.

Vuonna 1987 julkaistussa Parhaat hampurilaiset -kirjassa kerrotaan, miten jokainen voi kotioloissa tehdä oman makunsa mukaisen hampurilaisen. Teoksessa vinkataan myös salat täydellisen jauhelihapihvin paistamiseen.

Älä sekoita taikinaa liikaa tai kääntele pihvejä pannulla

Jauhelihapihvitaikinaa valmistaessa ainekset kannattaa sekoittaa käsin. Jauhelihaa tulisi käsitellä mahdollisimman vähän, kun teet niistä pihvejä. Mitä vähemmän puristelet lihaa, sen mureampia ja mehukkaampia hampurilaisista tulee. Mitä enemmän lihaa puristelet, sitä tiiviimpiä, sitkeämpiä ja kuivempia jauhelihapihveistä muotoutuu.

Jauhelihapihvejä paistaessa pannu lämmitetään erittäin kuumaksi. Molemmat pihvin puolet ruskistetaan nopeasti, jonka jälkeen toisen puolen annetaan kypsyä rauhassa.

Älä paina pihvejä paistinlastalla tai käännä niitä yhtä kertaa useammin, jotta pihvit kypsyisivät mahdollisimman mureiksi ja mehukkaiksi.

Jauhelihapihvin kypsymisestä saa yleiskuvan tarkkailemalla sen reunaa: jos reunat ovat punaiset, pihvi on puoliraaka. Jos ne ovat ruskeat, pihvi on puolikypsä ja jos reunat ovat lähes palaneet, on pihvi täysin kypsä.

"Paina mieleesi sana hamburger"

Vuonna 1987 julkaistussa hampurilaiskirjassa on otettu huomioon myös ne suomalaiset, jotka eivät ole vielä uskaltautuneet ulkomaille:

– Jotkut ihmiset eivät halua matkustaa ulkomailla, koska he eivät osaa tilata ravintolasta hampurilaisia vieraalla kielellä. Tässä luettelo hampurilaisen nimistä 22 kielellä. Erityisesti kannattaa painaa mieleen englanninkielen nimi hamburger, sillä sitä käytetään monissa muissakin kielissä, teoksessa vinkataan.

Suurimmassa osassa listan maista hampurilainen on nimenomaan hamburger. Kiinassa burgerin voi tilata nimellä hanpao, Italiassa nimellä amburgo ja Kreikassa sen sijaan nimellä bifteki.


Lähde: Parhaat hampurilaiset, Honey & Larry Zismon (Art House 1987)

***

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat