Vaikuttaako kiristynyt maailmantilanne ruoan hintaan? Näin kaupat vastaavat

ostoskori ruokakori ostokset ruokakauppa
Kallistuuko ruoka Suomessa entisestään? Shutterstock

Miten kiristynyt maailmantilanne näkyy kuluttajien ostoskoreissa? Kysyimme asiaa suomalaisilta ruokakauppaketjuilta. 

Päivittäistavarakauppa PTT tiedotti tammikuussa ruoan kuluttajahintojen nousseen maltillisesti vuonna 2021. Hintojen nousu kuitenki nopeutui loppuvuodesta, ja PTT povaa saman trendin jatkuvan tänä vuonna. 

Ruoan hinta nousi kokonaisuudessaan 0,3 prosenttia vuonna 2021. Huimaa oli erityisesti kahvin hintakehitys, sillä suosikkijuomamme hinta nousi peräti 8,2 prosenttia.

Lihatuotteiden hinta nousi keskimäärin 0,6 prosenttia ja viljatuotteiden ja leipien 0,8 prosenttia. Myös tuoteryhmien sisällä hintakehityksessä on eroja: sianlihan ja naudanlihan hinta nousi vuoden 2021 aikana, kun taas siipikarjanlihan hinta laski. 

Miten Ukrainan tilanne näkyy ruoan hinnassa Suomessa?

Jo valmiiksi kallistuneen ruoan hinnan odotetaan nousevan entisestään kiristyneen maailmantilanteen vuoksi. Venäjän presidentti Vladimir Putin  aloitti varhain torstaiaamuna sotatoimet Ukrainassa ja kärjistynyt tilanne heijastui jo muun muassa pörssikursseihin sekä öljyn hintaan

Heijastuuko tilanne myös suomalaiskuluttajien ostoskoreihin ruokakaupoissa? Kysyimme asiaa kauppaketjuilta.

Lidl: Raaka-aineiden hinnat voivat heijastua hankintaketjuun

Lidlin kaupallisen johtajan Mikko Forströmin mukaan on vielä vaikea arvioida, miten Ukrainan tilanne tulee vaikuttamaan tuotteiden saatavuuteen tai hintaan. 

– Raaka-aineiden, kuten öljyn, vehnän ja lannoitteiden maailmanmarkkinahinnat saattavat hankaloittaa hankintaketjujen tilannetta, Forström sanoo MTV Uutisille. 

Lidlillä seurataan tilannetta Forströmin mukaan jatkuvasti ja kauppaketjusta ollaan yhteydessä tavantoimittajiin. Suunnitelmissa ei ole varautua tilanteeseen esimerkiksi tilaamalla etukäteen tuotteita varastoihin. Lidlissä ei ole myynnissä venäläisiä tai ukrainalaisia tuotteita.

Katso myös: Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää. Juttu jatkuu videon alla.

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää 0:47

Näin vastaa SOK

Päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho SOK Marketkaupasta kertoo MTV Uutisille, että S-ryhmässä ei nähdä tilanteen tällä hetkellä vaikuttavan välittömästi tuotteiden saatavuuteen tai vähittäishintoihin. 

Tässä vaiheessa ei Päällysahon mukaan pystytä spekuloimaan sitä, missä tuotteissa kriisitilanne voisi aiheuttaa hintojen nousua. 

– Tällä hetkellä kauppaa käydään normaalisti meidän tavarantoimittajien ja valmistavan teollisuuden kanssa.

Päällysahon mukaan pääosa S-ryhmässä myynnissä olevista elintarvikkeista on kotimaassa tuotettuja ja valmistettuja. S-ryhmällä on valikoimassaan yksittäisiä tuotteita säilyvissä elintarvikkeissa, joita tuottamassa tai pakkaamassa on ollut ukrainalainen tehdas. 

– Niitäkään ei tällä hetkellä ole käytännössä kuin yhden käden sormilla laskettavissa, että tosi pieni on tällainen vaikutus kaupan hyllyyn.

Hyvin samantyyppinen tilanne on Päällysahon mukaan venäläisten tuotteiden suhteen. S-ryhmällä ei käytännössä yksittäisiä tuotteita lukuun ottamatta ole venäläisillä tehtailla valmistettuja tuotteita Suomessa ruokakaupoissa myynnissä.

Päällysahon mukaan pandemian osalta ja pandemian jatkeeksi tällaiset varautumistoimenpiteet saatavuuden varmistamiseksi ovat S-ryhmässä jatkuvaa päivittäistä työtä.

– Käytännössä tässä kohtaa Ukraina ei ole vielä meille aiheuttanut erityistoimenpiteitä. Tilanteen kehittymistä seurataan sen suhteen, syntyykö EU:ssa jonkinlaisia pakotteita tai toimenpiteitä, jotka vaikuttaisivat elintarvikesektoriin. 

Kesko: "Tilanne kuluttajasaatavuudessa normaali"

Keskon valikoimissa on vain harvoja, yksittäisiä venäläisiä tai ukrainalaisia tuotteita.

– Toistaiseksi tilanteella ei ole vaikutusta saatavuuteen, toimitusketjujohtaja Antti Lähde sanoo.

Kansainvälisissä toimitusketjuissa sen sijaan on jo koronakriisin alusta asti ollut tavanomaista enemmän häiriöitä.

–  K-ryhmä on nostanut tuontituotteiden varastotasoja sekä tekee normaaliakin tiiviimpää yhteistyötä saatavuuden ja kuljetusten varmistamiseksi kaikkien kumppaneiden, ennen kaikkea tavarantoimittajien kanssa. Tilanne kuluttajasaatavuudessa kaupoissa on normaali, toki myös sen takia että suomalainen ruokaketju toimii erittäin hyvin, Lähde sanoo.

Katso myös: Mitä tapahtuu, kun suomalaisesta kaupasta ostettuja mansikoita liottaa puoli tuntia suolavedessä?

Mitä tapahtuu, kun suomalaisesta kaupasta ostettuja mansikoita liottaa puoli tuntia suolavedessä? 2:00

Osittainen lähde: PTT

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat