Suositun elintarvikkeen hinta noussut jopa 100 prosenttia – näin hälyttävä tilanne näkyy Suomessa

Testissä oliiviöljyt – Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin:"Minua on huijattu!" 11:28 Testissä oliiviöljyt – Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin:"Minua on huijattu!"
KATSO MYÖS VIDEO: Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin: "Minua on huijattu!"

Oliiviöljytuotannossa on nyt monenlaisia ongelmia, jotka heijastuvat myös tuotteen hintaan. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin torstaina appelsiinimehujen raaka-aineiden maailmanlaajuisesta saatavuusongelmasta, joka vaikuttaa kaikkiin toimijoihin. Suomalaiskauppojenkin hyllyillä voi nyt näkyä pulaa appelsiinimehuista, johtuen heikosta appelsiinisadosta Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.

Oliiviöljyn maailmanmarkkinahinta nousi jopa 100 prosenttia

Satomäärien kanssa on ollut ongelmia myös toisen suositun elintarvikkeen kohdalla: äärimmäinen kuivuus on johtanut oliiviöljytuotannon romahtamiseen Välimeren maissa.

Oliiviöljyn maailmanmarkkinahinnat nousivat syyskuussa uusiin ennätyksiin tilanteen vuoksi. CNBC:n mukaan raaka-aineen hinta on kivunnut jopa 100 prosentilla ylöspäin verrattuna vuoden takaiseen.

Tilanne on johtanut myös epätoivoisiin tekoihin: elokuun lopulla espanjalaiselta öljyntuottajalta varastettiin noin 50 000 litraa ekstra-neitsytoliiviöljyä, jonka arvo oli 420 000 euroa. Espanja on maailman suurin oliiviöljyn tuottaja ja viejä.

Näin tilanne heijastuu suomalaiskauppoihin

Miten tilanne sitten näkyy kuluttajille? Kysyimme suomalaisilta kauppaketjuilta, onko pula raaka-aineesta jo heijastunut tuotteiden hintoihin ja saatavuuteen.

K-ryhmän mukaan oliiviöljyn hinta on noussut jo pidempään kuin vain nyt syyskuussa, viime vuoden aikana hinta nousi reilut 10 prosenttia ja tämän vuoden aikana jo lähes 20 prosenttia. Syitä hinnannousuun ovat muun muassa Euroopan kovat kuivuudet ja metsäpalot. 

– Toistaiseksi tilanne ei näytä normalisoitumisen merkkejä. Pulasta kaupan hyllyillä ei kuitenkaan voida ainakaan vielä puhua. Nousseet hinnat näyttävät myös siirtäneen kysyntää hieman edullisempiin vaihtoehtoihin oliiviöljyssä, ja myös esimerkiksi oliiviöljystä rypsiöljyyn, K-ryhmästä kerrotaan.

Ei toistaiseksi saatavuushaasteita

Myyntipäällikkö Juhani Haara S-ryhmästä muistuttaa hintojen kehitykseen vaikuttavan raaka-aineiden lisäksi muun muassa tuotannon ja logistiikan kustannukset. Tulevaa hintakehitystä kaupat eivät voi kilpailuoikeudellisista syistä kommentoida. 

– Tällä hetkellä oliiviöljyjä on saatavilla normaalisti S-ryhmän myymälöiden hyllyiltä ja oliiviöljyissä ei ole ollut saatavuushaasteita. Seuraamme tarkasti tilanteen kehittymistä, Haara kertoo MTV Uutisille.

Lidliltä puolestaan kommentoidaan ketjun pyrkivän omalta osaltaan pitämään hinnat mahdollisimman alhaalla laadusta ja vastuullisuudesta tinkimättä. Kauppaketjusta ei kommentoida sen tarkemmin oliiviöljyn hinta- ja saatavuustilannetta tällä hetkellä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.