Uusia suklaamunasuosikkeja! S-ryhmä paljastaa pääsiäisen ykkösherkut

Irlantilaiskokki Karl rakastui mämmiin ja ideoi ennennäkemättömän buffetin 1:56 Irlantilaiskokki Karl rakastui mämmiin ja ideoi ennennäkemättömän buffetin
KATSO VIDEO: Irlantilaiskokki Karl rakastui mämmiin – ideoi ennennäkemättömän buffetin helsinkiläishotelliin

Mitä pääsiäisenä syödään? S-ryhmä selvitti eri pääsiäisruokien suosiota kyselytutkimuksella sekä tutkailemalla omaa edellisvuoden myyntidataansa.

S-ryhmään tuoreen selvityksen mukaan pääsiäisherkkujen ykkönen on ehdottomasti mämmi. Mielipiteet jakava perinneherkku on ketjun myyntidatan ja kyselytutkimuksen perusteella erityisesti miesten, yli 55-vuotiaiden, kainuulaisten sekä eteläsavolaisten suosiossa. 

Hyvänä kakkosena pääsiäisherkuissa tulevat suomalaisten mielestä suklaamunat ja muut pääsiäisen suklaaherkut. Kauppaketjun myyntidata kuitenkin paljastaa, että suklaata enemmän pääsiäisenä käyvät kaupaksi rahkat ja lohet. 

S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa kertoo perinteisten pääsiäisruokien korostuvan erityisesti yli 45-vuotiailla. 

– Sitä nuoremmat ehkä yhdistävät pääsiäisen vahvasti suklaamuniin tai toisaalta nuoremmat saattavat rohkeammin kokeilevat uusia ruokia pääsiäispyhinä. Alueellisesti lampaan ostaminen korostuu Etelä-Karjalassa, pääsiäislimpun Etelä-Pohjanmaalla, mämmin lisäksi myös rahkaleivonnaiset Etelä-Savossa, pasha ja rahka Pohjois-Karjalassa ja lohi Satakunnassa, kertoo Oksa tiedotteessa.

Uusia pääsiäismunasuosikkeja

Pääsiäistä vietetään ensi viikolla, mutta pääsiäismunien hamstraus kaupoista alkaa kuitenkin jo tulevana viikonloppuna. S-ryhmän mukaan pääsiäismunien myyntipiikki osuu lankalauantaille ja palmusunnuntaille. Ilmiötä selittää osin ainakin virpomisperinteet.

S-ryhmän mukaan Kinder- ja Mignon-munat ovast pääsiäisen vakiohittejä, mutta uusiksi kestosuoseiksi näiden rinnalle ovat vakiinnuttaneet paikkansa esimerkiksi Muumi-, Koiramäki- ja Ryhmä Hau -yllätysmunat. 

Tämän vuoden uutuuksiin lukeutuvat sen sijaan muun muassa Haloo Helsingin ja Roni Backin nimellä myytävät yllätysmunat. 

Myös yllätysmunien sisältön on viime vuosina mennyt uusiksi, eikä rasiasta enää välttämättä löydy muovista lelua. 

– Suklaamunan sisällä voi tänä päivänä olla muunkinlainen yllätys – esimerkiksi leikkimielinen tehtävä tai niin sanotuissa töhnämunissa pehmeä täyte, S-ryhmästä kerrotaan tiedotteessa.

Moni joutuu säästämään kuluissa myös pääsiäisenä

Myös haastava taloustilanne näkyy tänä vuonna pääsiäisvalmisteluissa. S-ryhmän asiakastutkimuksissa moni kertoo joutuvansa tinkimään ostoksistaan.

S-ryhmän Antti Oksan mukaan lähes puolet vastaajista kertoo joutuvansa tänä vuonna pohtimaan pääsiäisostosten hintaa ja puolet sanoo aikovansa jättää joitakin pääsiäisruokia ostamatta. 

–  Näemme silti, että pääsiäiseen halutaan joka vuosi panostaa ja se on ruokakaupalle joulun ja juhannuksen rinnalla vuoden kiireisimpiä sesonkeja. Säästä riippuen pääsiäinen on monelle myös grillikauden aloitushetki, Oksa sanoo. 

Myös K-ryhmällä ja Lidlillä pääsiäissuosikkeja

Pääsiäissuosikit pysyttelevät melko samana myös muissa kauppaketjuista vuodesta toiseen. Lidl kertoi viime vuonna tiedotteessaan pääsiäisen näkyvän muun muassa rahkaisten jälkiruokien suosion kasvuna. Myös juustokakkujen kysyntä kasvaa pääsiäisen aikaan merkittävästi.

Myös Kesko on aiemmin kertonut pääsiäisen kestosuosikkeihin lukeutuvan karitsan lisäksi mämmi, erilaiset pashat sekä rahkat.

Lisäksi parsasesongin aloitus ajoittuu usein juuri pääsiäisen tienoolle. Keskon mukaan yrttejä ostetaan pääsiäisenä huomattavasti tavallista viikonloppua runsaammin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.