Uusi ruotsalaiskeksintö haastaa kauramaidon – yksi ylivertainen ominaisuus

shutterstock_795672454
Markkinoilla on useita erilaisia kasvimaitoa. Kuvituskuva. Copyright (c) 2018 Hanna Lepisto/Shutterstock.

Kasvipohjaiset maitoa muistuttavat juomat, kuten kaura-, soija- ja mantelimaito, ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina ja vaihtoehtoja on tullut markkinoille useita. Uusin tulokas on perunamaito, jonka ehdoton valttikortti on sen ympäristöystävällisyys.

Ruotsista lähtöisin olevasta Dug-perunamaidosta povataan haastajaa niin ikään ruotsalaiselle Oatly-kauramaitobrändille. Oatlya on kritisoitu sen osaomistajan epäeettisistä ja -ekologisista toimista sademetsissä sekä kauramaidon turhankin räväkästä mainonnasta.

Onko kauramaidon siis aika väistyä? Brittiläinen supermarketketju Waitrose on ennustanut, että vuonna 2022 on perunan vuoro, kertoo The Guardian. Kauppa on tuonut perunamaidon valikoimiinsa helmikuussa. Suomeen Dug tulee myyntiin lähikuukausina, kertoo Kauppalehti.

Perunamaidon ehdoton valttikortti on sen ympäristöystävällisyys. Perunalla on pieni hiili- ja vesijalanjälki. Mukuloiden viljely on maankäytöllisesti tehokasta, ja satoa muodostuu hyvin eri kasvuolosuhteissa. Peruna vaatii menestyäkseen merkittävästi vähemmän vettä verrattuna esimerkiksi riisiin tai manteleihin, mutta vesijalanjälki päihittää myös kauran.

Pottujen lisäksi perunamaidon reseptissä on käytetty muun muassa herneproteiinia ja rapsiöljyä. Vegaanisesta tuotteesta löytyy kasvissyöjille tärkeitä ravintoaineita: kalsiumia sekä D- ja B12-vitamiineja.

Perunamaito sopii henkilöille, jotka ovat allergisia pähkinöille tai maidolle.

Miltä perunamaito maistuu?

Mutta entä se maku? Dug itse kuvailee perunamaidon makua "herkulliseksi" ja "kermaiseksi".

The Guardianin mukaan perunamaidon makua luonnehditaan neutraaliksi, minkä vuoksi tuote sopii moneen käyttötarkoitukseen, kuten kahviin, muroihin tai ruoanlaittoon. Kriitikoiden mukaan perunamaidossa on suolainen jälkimaku.

Kauppalehti kertoo, että perunamaidon suutuntuma on kermainen ja maussa on pientä karvautta. Kahvin sekaan perunamaidon maku sopii hyvin, mutta tuote juoksettuu hieman lupauksista huolimatta.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Aiempi yritys epäonnistui

Nähtäväksi jää, kuinka hyvin perunamaito löytää tiensä kuluttajien ostoskoreihin, onko siitä lopulta vastusta kauramaidolle ja ollaanko vaihtoehtomaidon makuun tyytyväisiä. Kanadassa vuonna 2015 tehty perunamaitokokeilu päättyi pettymykseen, kun tuote maistui kuluttajien mielestä liian kitkerältä.

Uuden Dug-perunamaidon kehittänyt Lundin yliopiston professori Eva Tornberg näkee merkkejä potentiaalisesta suosiosta. Tornberg sanoo kanadalaiselle CBC:lle, että Ruotsissa, Britanniassa ja Kiinassa, joissa perunamaitoa tällä hetkellä myydään, tuotteesta on tullut hitti.

Testasimme, pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle "kakkakahville". Katso testi alla olevalta videolta!

Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 6:16
Katso video: Halpa vs. kallis – tältä maistuu erittäin tyyris kissankakkakahvi.

Onko tässä maailman isoin peruna? Katso alta, miltä näyttää mahdollisesti maailman suurin pottu.

Ei kaunis, mutta ainakin iso! Doug-perunalla on painoa noin 8 kiloa 0:48
Katso video: Ei kaunis, mutta ainakin iso! Doug-perunalla on painoa noin 8 kiloa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.